„Suntem vii!” Mesajul emoționant al echipei ucrainene FSC Mariupol la începutul noului sezon

FSC Mariupol Război în Ucraina Ucraina Fotbal extern Stadionul primei divizionare ucrainene FK Desna Chernihiv
SPORT.RO
Data publicarii: Marti 23 August 2022, 21:26
Data actualizarii: Marti 23 August 2022, 21:54

Odată cu începutul noului sezon fotbalistic în Ucraina, marţi, în ciuda invaziei ruse care continuă, jucătorii unei echipe din Mariupol speră să poată reprezenta cu cinste oraşul lor devastat de lupte şi aflat sub ocupaţie.

FSC Mariupol se antrenează acum pe minusculul stadion din Demidiv, la 20 de kilometri nord de Kiev, dar la sute de kilometri de oraşul său, de unde jucătorii au reuşit să fugă înainte ca ruşii să preia complet controlul.

Oleksandr Iaroşenko, preşedintele clubului, a declarat pentru AFP că îşi motivează fotbaliştii spunându-le: „Nu jucaţi doar fotbal. Trebuie să o faceţi pentru că sunteţi Mariupol”.

Cu două zile înainte de declanşarea invaziei ruse pe 24 februarie, când echipa juca un meci amical, nimeni nu se aştepta la un atac, îşi aminteşte Iaroşenko.

Pe 24 februarie, primele bombe au căzut asupra oraşului, înconjurat în câteva zile de forţele ruse. La scurt timp, curentul electric şi apa curentă au fost întrerupte, iar jucătorii şi antrenorii au început să se îndrepte spre sediul FSC Mariupol din centru.

Iaroşenko, care are şi o firmă în domeniul medical, s-a oferit voluntar să coordoneze unităţile de îngrijire a sănătăţii din oraş, care se confrunta atunci cu un bombardament masiv şi distrugător.

FSC Mariupol călătorie cu peripeții către fotbal

Mai întâi le-a cerut jucătorilor să plece din Mariupol într-un autocar oficial parcat la câţiva metri de stadion. De teama de a nu-i lăsa pe cei dragi sau de teama de a fi vizaţi pe drum, cei mai mulţi au refuzat. Doar o săptămână mai târziu jucătorii şi apropiaţii lor s-au hotărât să plece.

„Scopul nostru era să plecăm din Mariupol. Nu prevăzusem să fim împreună undeva”, a continuat Iaroşenko.

Echipa a reuşit iniţial să ajungă doar la Berdiansk, oraş controlat de armata rusă, unde fiecare a luat-o pe drumuri diferite, inclusiv până în Crimeea anexată, Georgia şi Polonia.

FSC Mariupol va evolua în divizia a doua din Ucraina, iar primul său meci din noul sezon va fi contra unei echipe din Lvov, Karpatî.

Principalul club din orașul Mariupol nu va lua startul în acest sezon

Cel mai mare club din oraş, FC Mariupol, care joacă în prima divizie, a fost autorizat să nu participe la competiţie în acest sezon şi să revină în cel următor.

În aceeaşi situaţie este rivala sa din prima divizie Desna, originară din oraşul Cernihiv din nordul ţării, al cărei stadion a fost lovit de o rachetă rusească.

Decizia de a începe sezonul fotbalistic în ciuda războiului vine de la însuşi preşedintele Volodimir Zelenski, pentru a restabili, se pare, moralul populaţiei.

Meciurile vor avea loc fără spectatori din motive de securitate şi numeroase cluburi nu vor juca pe teren propriu, ci în regiunile mai sigure din vestul şi centrul Ucrainei.

Războiul a afectat puternic cluburile din Ucraina, mai ales cele mai mici, cu resurse financiare limitate.

Doar 10 jucători de la FSC Mariupol au reuşit să ajungă la noua lor bază de la periferia Kievului. Echipa a fost completată cu juniori de la alte cluburi, inclusiv din regiunea Doneţk, devastată de conflict.

„Acum, cel mai important e să participăm. Nu ştim dacă va putea fi dus până la capăt campionatul”, a spus Iaroşenko.

El a lăudat o „echipă ideologică, construită pe filosofia că noi suntem Mariupol şi suntem vii”.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!