Insulele Feroe Aksel V. Johannesen Bardur a Steig Nielsen KI Klaksvik VIF Vestmanna Fotbal extern

GALERIE FOTO Țara în care pentru postul de prim-ministru se luptă campionul la fotbal și la 100 de metri cu portarul naționalei de handbal!

Alegerile din Insulele Feroe au avut loc joi. Partidele conduse de fotbalistul Aksel V. Johannesen și de handbalistul Bardur a Steig Nielsen își dispută acum formarea guvernului.

Cătălin Parfene
Data publicarii: Sambata 10 Decembrie 2022, 14:00
Data actualizarii: Sambata 10 Decembrie 2022, 14:47

Alegerile din Insulele Feroe, regiune autonomă din Danemarca care are guvern și parlament proprii, au avut loc joi 8 decembrie și acum două partide, conduse ambele de foști sportivi de performanță, își dispută formarea guvernului.

Partidul Social-Democrat (sau al Egalității), de opoziție, care îl are în frunte pe Aksel V. Johannesen, și Partidul Uniunii (sau Unionist), condus de Bardur a Steig Nielsen, au obținut cele mai bune rezultate (aproximativ 27% din voturi și, respectiv 20%), dar fiecare dintre ele are nevoie de sprijinul celorlalte grupări parlamentare pentru a forma cabinetul.

ABC News: ”Încă este neclar ce partid va încerca să formeze guvernul”

”Încă este neclar ce partid va încerca să formeze guvernul.

Liderul Javnaðarflokkurin, Aksel V. Johannesen, a declarat că ar putea conduce alături de conservatorii din Sambandspartiet și de cei din partidul de stânga Tjóðveldi, doar că ultimii vor ca arhipelagul format din 18 insule să devină independent și să nu mai aparțină de Danemarca”, a explicat ABC News situația politică post-alegeri din Feroe.

Aksel V. Johannesen, fost prim-ministru, fotbalist, atlet și voleibalist

Aksel V. Johannesen, prim-ministru între 2015 și 2019, este fost fotbalist, campion în anii ’90 cu KI Klaksvik, unde evolua pe postul de atacant. 

S-a retras însă din cariera de jucător la vârsta de doar 23 de ani. 

Mai mult, Johannesen a câștigat și titlul de campion național la atletism, la proba de 100 de metri, și a jucat și volei la un club din orașul natal Klaksvik.

Bardur a Steig Nielsen, prim-ministru în exercițiu și fost handbalist de națională

Bardur a Steig Nielsen este prim-ministrul în exercițiu (din 2019) și un fost handbalist de top. 

A fost portarul naționalei la începutul anilor 2000 și a participat la una dintre marile victorii ale handbalului feroez, VIF Vestmanna - Dinamo București 17-16 din preliminariile Champions League (după 20-25 în prima manșă), în 1997.

”M-am apucat de handbal la 10 ani, în prima ligă am debutat în 1990. La început, ne antrenam într-o sală atât de mică încât nu era loc de două porți.

În total, am câștigat cinci campionate și trei cupe. M-am retras în 2014 și am jucat numai la Vestmanna.

Clubul acesta este o parte imensă din viața mea și încă am un rol activ la el”, declara în 2020 Nielsen pentru site-ul oficial al Federației Internaționale de Handbal. 

Foto: IHF

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!