Insulele Feroe Ion Geolgau Kaj Leo Johannesen Steig Nielsen Fotbal extern

Țara în care prim-miniștrii sunt foști fotbaliști sau handbaliști! Unul a fost antrenat de Ion Geolgău, altul a bătut Dinamo! Ce spune fostul internațional român

Toți premierii din ultimii 13 ani au fost sportivi de performanță.

Cătălin Parfene
Data publicarii: Sambata 18 Septembrie 2021, 07:50
Data actualizarii: Sambata 18 Septembrie 2021, 10:53

Fără a fi un stat în adevăratul sens al cuvântului, Insulele Feroe sunt un teritoriu autonom din regatul Danemarcei, care are guvern și parlament proprii și care participă în competițiile internaționale, sporturile de echipă cele mai populare fiind fotbalul și handbalul.

Poate deloc întâmplător, ultimii trei prim-miniștri feroezi sunt foști sportivi de performanță care au activat exact în aceste ramuri. Unul dintre ei a fost antrenat în Feroe de Ion Geolgău, iar altul a participat la una din marile victorii ale handbalului feroez, împotriva lui Dinamo București.

Sursa foto: bolt.fo

Primul Johannesen, rezerva lui Knudsen, celebrul portar cu cipilică

Kaj Leo Johannesen, prim-ministru între 2008 și 2015, este o legendă la HB Torshavn, cel mai de succes club de fotbal din Feroe, cu 24 de titluri de campioană și 28 de cupe câștigate.

A evoluat pe postul de portar și numai prezența la echipa națională a celebrului Knudsen, portarul cu cipilică, l-a privat de mai multe selecții. A adunat patru meciuri la prima reprezentativă, fiind rezervă la primul meci oficial al Insulelor Feroe, un 1-0 istoric cu Austria, în preliminariile pentru Campionatul European din 1992.

Sursa foto: frf.ro

Geolgău despre Johannesen: ”Dacă rămânea la echipă, cu el luam la pas încă două campionate!”

La sfârșitul anilor ‘90, Johannesen a fost antrenat la HB de nimeni altul decât Ion Geolgău, cei doi câștigând împreună și campionatul, și cupa. Contactat de sport.ro, fostul internațional român și-a adus aminte de fostul său elev: ”Bun portar! Și un băiat deștept! L-am avut elev în primul an la Torshavn, apoi s-a lăsat, la sfârșitul lui 1998, pentru că avea și o firmă de export de pește, care-i ocupa timpul. Dacă rămânea la echipă, cu el luam la pas încă două campionate! Nu făcea greșeli, îmi dădea siguranță. Am fost și la nunta lui”. 

Geolgău regretă că nu s-au putut întâlni atunci când s-a deplasat cu echipa noastră națională pentru meciul din Feroe. ”Kaj Leo era plecat din țară chiar atunci, parcă în Islanda, așa că nu am putut să ne revedem. Iar la o întâlnire oficială cu niște firme românești, desfășurată în Danemarca, i-a întrebat de mine pe oamenii de afaceri veniți acolo. Am înțeles că încă se întâlnește săptămânal cu foștii colegi pentru meciuri de old-boys”, a mai declarat Ion Geolgău pentru sport.ro.

În paralel cu cariera de fotbalist, cel care avea să devină prim-ministru în 2008 a activat cu succes și în handbal, la Kyndil, cel mai puternic club din țară.

Al doilea Johannesen, campion la fotbal și atletism

Aksel V. Johannesen i-a succedat lui Kaj Leo Johannesen în funcția de prim-ministru în 2015. Și el a fost un sportiv polivalent. Ca fotbalist, a jucat atacant la KI Klaksvik în anii ’90, cu care a ieșit și campion, dar s-a retras de tânăr, la doar 23 de ani, devenind ulterior președintele clubului. Ca atlet, a ieșit din nou campion național, la 100 de metri. În plus, a practicat și voleiul la un club din Klaksvik, orașul său natal.

Steig Nielsen, portarul naționalei de handbal, a bătut-o pe Dinamo

Cel care este prim-ministrul în exercițiu, din anul 2019, Bardur a Steig Nielsen, a fost portarul naționalei de handbal la începutul anilor 2000. 

Sursa foto: ihf.info

Cu echipa de club, Vestmanna, a învins-o pe Dinamo București în preliminariile Ligii Campionilor în 1997 (17-16, după 20-25 în prima manșă). Succesul de atunci rămâne până astăzi una dintre marile victorii ale sportului feroez.

”M-am apucat de handbal la 10 ani, în prima ligă am debutat în 1990. La început, ne antrenam într-o sală atât de mică încât nu era loc de două porți. În total, am câștigat cinci campionate și trei cupe.

M-am retras în 2014 și am jucat numai la Vestmanna. Clubul acesta este o parte imensă din viața mea și încă am un rol activ la el”, mărturisea anul trecut Nielsen pentru site-ul oficial al Federației Internaționale de Handbal. 

Chiar dacă fotbalul este sportul cel mai popular în Feroe, insulele dețin recordul pentru cel mai mare număr de handbaliști pe cap de locuitor: 2600 din cei 52.000 de feroezi, adică 5% din populația totală!

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!