Superliga Africa Fotbal extern

Să vină banii! Revoluție în fotbal: Superliga nu a prins în Europa, dar a devenit realitate pe alt continent

Proiectul unei Superligi continentale a eșuat total în Europa, în ciuda faptului că marile cluburi își doreau o astfel de competiție.

SPORT.RO
Data publicarii: Miercuri 10 August 2022, 14:48
Data actualizarii: Miercuri 10 August 2022, 14:48

În schimb, în Africa tocmai s-a dat „verde” unei competiții care își propune să revoluționeze fotbalul pe continentul negru. Superliga Africană, anunțată oficial miercuri, promite premii record, în valoare de 100 de milioane de dolari (98 de milioane de euro).

„Vrem ca Superliga să fie o competiție de clasă mondială și să rivalizeze cu cele mai bune ligi din lume, din punct de vedere fotbalistic, financiar și al infrastructurii”, a declarat Patrice Motsepe, președintele Confederației Fotbalistice din Africa (CAF).

Cum va arăta Superliga din Africa și câți bani ia câștigătoarea

Superliga din Africa se va desfășura în parteneriat cu FIFA și va avea la start elita continentului. Deși nu a fost făcut public formatul, publicația Goal scrie că la fiecare ediție vor participa 24 de echipe.

Acestea ar urma să fie împărțite în trei grupe de opt. Grupele vor fi alcătuite pe criterii geografice: nord, sud și centru. Ultimele patru formații din fiecare grupă vor retrograda, potrivit sursei citate.

Competiția se va întinde pe parcursul a 10 luni, din august până în mai, și va contabiliza, în total, 197 de meciuri. Cluburile participante vor reprezenta 16 dintre țările continentului (maximum trei dintr-un stat) și vor fi alese în funcție de rezultatele obținute în Liga Campionilor Africii și Cupa Confederației (echivalentul UCL și Europa Leauge).

Potrivit lui Motsepe, președintele CAF, Superliga Africană va reuși să genereze venituri impresionante, care vor ajuta cluburile de pe continent să mărească salariile jucătorilor, la nivel european, și astfel să își păstreze tinerele talente locale. Conform Reuters, câștigătoarea Superligii Africane va primi 11,6 milioane de dolari.

Africa de Sud: „Fotbalul african e în pericol!”

Spre deosebire de Europa, unde opinia publică a respins vehement proiectul, majoritatea africanilor susțin noua competiție. „Va ajuta mult dezvoltarea fotbalului african, o să vedem cele mai bune echipe de pe continent”, a declarat fostul mare fotbalist nigerian, George Finidi, citat de Goal.

„Nu este nimic greșit în asta. Ar trebui să fim întotdeauna primii care pornesc ceva pe care alții să vrea să-l imite, nu să așteptăm ca inițiativa să vină din altă parte”, a mai zis Finidi, referindu-se la faptul că ideea unei Superligi a apărut, inițial, în Europa.

Doar în Africa de Sud există voci care se opun acestei noi ligi. „Fotbalul african și cel din Africa de Sud ar putea fi în pericol dacă începe Superliga. E posibil să nu mai existe cale de întoarcere”, a avertizat uniunea jucătorilor din această țară.

Cele mai importante cluburi din Africa

     Al Ahly (Egipt, 10 CAF Champions League câștigate)

     Zamalek (Egipt, 5 CAF Champions League)

     TP Mazembe (Congo, 5 CAF Champions League)

     Esperance Tunis (Tunisia, 4 CAF Champions League)

     Wydad Casablanca (Maroc, 3 CAF Champions League)

     Raja Casablanca (Maroc, 3 CAF Champions League)

Cele mai valoroase campionate naționale din Africa, potrivit coeficientului CAF

     Botola (Maroc)

     Egyptian Premier League (Egipt)

     Algerian Ligue Professionnelle 1 (Algeria)

     Tunisian Ligue Professionnelle 1 (Tunisia)

     DSTV Premiership (Africa de Sud)

     Linafoot (DR Congo)

ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies