Noi detalii despre revoluția din fotbal: ce se întâmplă dacă un portar va primi cartonaș albastru

Cartonașul albastru FIFA IFAB Fotbal extern
SPORT.RO
Data publicarii: Luni 12 Februarie 2024, 17:20
Data actualizarii: Luni 12 Februarie 2024, 17:34

IFAB testează introducerea cartonașului albastru în fotbal, iar recent au apărut noi informații despre modul în care poate fi aplicată noua sancțiune.

Noul cartonaș albastru ar urma să elimine jucător de pe teren timp de 10 minute. El va fi acordat pentru oprirea contraatacurilor prin faulturi tactice sau pentru proteste vehemente la adresa arbitrilor.

Ce se întâmplă dacă un portar va primi cartonaș albastru

Ziarul britanic The Telegraph a scris inițial că International Football Association Board (IFAB) a autorizat încă din această vară testarea noului cartonaș albastru, însă FIFA s-a arătat reticentă, forul mondial transmițând că "orice astfel de studii, dacă sunt implementate, ar trebui să se limiteze la testarea într-o manieră responsabilă la nivelurile inferioare".

Testarea cartonașului albastru va continua în anumite competiții de juniori, iar The Telegraph oferă noi detalii despre posibila nouă sancțiune disciplinară din fotbal.

Britanicii scriu că inclusiv portarii pot fi sancționați cu cartonaș albastru, iar echipele respective vor avea de ales dacă în cele 10 minute trimit un jucător de câmp între buturi sau fac o schimbare permanentă, inlocuind un jucător de câmp cu goalkeeper-ul de rezervă.

După cele 10 minute, pentru a putea scoate de pe teren portarul de rezervă, antrenorii trebuie să efectueze încă o schimbare permanentă.

În cazul în care echipa respectivă a efectuat toate schimbările, singura opțiune rămâne ca un jucător de câmp să intre în poartă, la fel cum se întâmplă și în cazul cartonașelor roșii.

Sursa citată precizează că antrenorii și membrii staff-urilor tehnice nu vor putea primi cartonașe albastre. Ei vor fi pedepsiți în continuare cu galben sau roșu, în funcție de gravitatea faptelor.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!