VIDEO Gata cu Sheriff Tiraspol! Minunea Petrocub Hîncești, provenită dintr-un sat din Republica Moldova, a făcut eventul

Petrocub Hincesti milsami orhei Republica Moldova Sheriff Tiraspol Zimbru Chisinau Fotbal extern
SPORT.RO
Data publicarii: Duminica 26 Mai 2024, 13:53
Data actualizarii: Duminica 26 Mai 2024, 14:03

În finala Cupei Republicii Moldova, Petrocub s-a impus cu 3-1 în fața celor de la Zimbru Chișinău.

După ce Petrocub Hîncești a devenit în premieră campioana Moldovei, întrerupând astfel șirul parcă interminabil al lui Sheriff Tiraspol (21 de trofee de campioană începând cu 2001), echipa antrenată de Andrei Martin (fost secund la Astra Giurgiu) a câștigat și Cupa, după 3-1 în finala de sâmbătă cu Zimbru Chișinău.

Petrocub va juca în Champions League (primul tur preliminar, precum FCSB, campioana României), Sheriff - în Europa League (turul 1 preliminar), iar Zimbru și Milsami Orhei în Conference League (turul 2, respectiv turul 1 preliminar).

Petrocub este antrenată de Andrei Martin, trecut inclusiv prin România, la fel ca doi dintre elevii săi deveniți acum campioni, Teodor Lungu (ex-Foresta Suceava) și Marius Iosipoi (ex-Poli Iași).

Principalul Andrei Martin este fostul antrenor secund de la Astra Giurgiu în mandatul lui Dorinel Munteanu (2015), alături de care a mai lucrat la FK Qabala, Kuban Krasnodar și Mordovia Saransk.

MVP la Petrocub este căpitanul Vladimir Ambros, iar printre jucători se numără și fiul selecționerului Serghei Cleșcenco, Nicky Cleșcenco.

Petrocub Hîncești - Zimbru Chișinău 3-1 în finala Cupei Moldovei

Au marcat: Teodor LUNGU (58), Ion JARDAN (77), Mihail LUPAN (79) / Emmanuel ALARIBE (6)

25 mai. Chișinău, stadionul Zimbru. Spectatori: 7.542

Arbitru: Daniel LUCA. Asistenți: Vladislav LIFCIU și Vadim VICOL. Al 4-lea oficial: Victor LUCHIȚA. Primul asistent adițional: Piotr STOIANOV. Al doilea asistent adițional: Andrei BREGUȚA

Cartonașe galbene: Ibrahima THERNA SOUMAH (29), Emmanuel ALARIBE (68), Ștefan BÎTCA (85), Denys DEDECHKO (90+1) / Maxim POTÎRNICHE (12), Ion JARDAN (81)

Petrocub Hîncești: 16.Razak ABALORA, 4.Victor MUDRAC, 9.Vladimir AMBROS (94.Corneliu COTOGOI, 90+6), 11.Sergiu PLATICA, 17.David Sandan ABAGNA, 19.Mihail PLATICA, 21.Maxim POTÎRNICHE (66.Ion BORȘ, 46), 37.Dan PUȘCAȘ (20.Donalio MELACHIO DOUANLA, 65), 39.Teodor LUNGU, 78.Nicky CLEȘCENCO (23.Mihail LUPAN, 58) , 90.Ion JARDAN

Rezerve: 1.Silviu ȘMALENEA, 32.Dumitru COVALI, 5.Cristian AXENTI, 8.Dumitru DEMIAN, 46.Danil ANDREICIU, 70.Basit SEIDU, 97.Marius IOSIPOI

Antrenor: Andrei MARTIN

Zimbru Chișinău: 35.Nicolae CEBOTARI, 3.Ștefan BURGHIU, 8.Jessie Jensen GUERA DJOU, 18.Ibrahima THERNA SOUMAH (10.Vlad RĂILEANU, 62), 20.Emmanuel ALARIBE, 30.Andrei MACRIȚCHII, 33.Mihail ŞTEFAN, 44.Denis FURTUNA (7.Constantin SANDU, 62, 21.Mihai MOROZAN, 82), 66.Justice Chigozirim OHAJUNWA (9.Marin CĂRUNTU, 62), 69.Denys DEDECHKO, 77.Vladimir GHINAITIS (19.Ștefan BÎTCA, 73)

Rezerve: 31.Iulian-Sebastian AGACHI, 4.Nichita COVALI, 23.David DIMITRIȘIN, 25.Alex-Mihai MISARĂȘ

Antrenor: Lilian POPESCU

Istoria clubului Petrocub Hîncești

Federația Moldovenească de Fotbal prezintă pe site-ul oficial povestea noii campioane.

Istoria echipei Petrocub a început la Sărata Galbenă, un sat situat la circa 16 km de centrul raional Hâncești. În perioada sovietică Spicul din localitate, alături de Rapid Cărpineni și Flacăra Mingir, era considerată una din liderele fotbalului din raionul Kotovsk (în prezent, Hâncești), participând cu regularitate în campionatul ASB „Kolhoznikul”, dar și în campionatul RSS Moldovenești. La ultima ediție a competiției republicane, cea din toamna anului 1991, fotbaliștii din Sărata Galbenă au ocupat locul 5 în Divizia B (al doilea eșalon valoric al fotbalului moldovenesc).

Începând cu 1992 Spicul a început să evolueze în campionatul național. După ce în sezonul 1992/93 a devenit campioană a Diviziei B (Seria Sud) echipa a promovat în Divizia A. Până în 1999 a jucat destul de modest ocupând locuri în partea a doua a clasamentului.

Începând cu sezonul 1998/99 formația condusă de președintele Leonid Pascaru a început să fie sponsorizată de un grup de oamnei de afaceri din domeniul petrolier și și-a schimbat numele în Petrocub-Spicul.

Oficial Petrocub a fost înființat pe 27 noiembrie 1999. Denumirea provine de la abrevierile Petro, derivată de la petrol, și CUB: primele litere ale numelor fondatorilor clubului: Mihail Crăciun, Mihail Usatîi și Alexandru Botnari.

În sezonul 2000/2001, formația care între timp și-a schimbat numele în Petrocub-Condor, al doilea an consecutiv a ocupat locul 3 în Divizia A și deoarece Haiduc-Sporting USM Chișinău a refuzat să participe la barajul de promovare în Divizia Naţională a obținut dreptul să participe în premieră în primul eșalon valoric al fotbalului moldovenesc.

Între timp echipa iarăși și-a schimbat denumirea. De această dată în FC Hânceşti şi s-a mutat în centrul raional.

Debutul în Divizia Națională (actuala Super Liga) a fost destul de reușit. Formația a ocupat locul 5 cu următoarea linie de clasament: 28 jocuri, 7 victorii, 11 remize și 10 înfrângeri, golaveraj 30-40, puncte – 32. Hânceștenii au reușit și câteva rezultate meritorii: două remize albe acasă și în deplasare cu campioana Sheriff Tiraspol; un egal, tot 0-0, pe teren propriu cu ocupanta locului doi, Nistru Otaci; două remize, 1-1 acasă, 0-0 pe teren străin, cu medaliata cu bronz, Zimbru Chișinău. Din lotul echipei, printre alții, au făcut parte: portarii – Serghei Dinov, Vladimir Mura, jucătorii de câmp – Grigore Badea, Eduard Blănuță, Valeriu Cereș, Anatol Doroș, Alexandru Grab, Dumitru Gușilă, Andrei Mațiura, Roman Onică, Dorin Panciuc, Marcel Reșitca, Vadim Sculea, Anatol Stăvilă, Iurie Șoimu, Veaceslav Untilă, Mihail Vîrtosu. Antrenor – Victor Barîșev.

Dar în sezonul următor, FC Hânceşti s-a retras după prima parte a campionatului, iar rezultatele de până atunci (+0=0-14, 4-36) au fost anulate.

Ediția 2003/04, formația care a revenit la denumirea Petrocub Sărata Galbenă a început-o iarăși în Divizia B. Peste un an a devenit campioana Seriei Nord, dar a refuzat participarea în Divizia A. În schimb, în 2007, a promovat de pe locul doi.

În sezonul 2007/08 a ocupat locul 4, dar a ratat barajul de promovare în Divizia Națională deoarece n-a fost licenţiată de FMF. După care s-a retras din campionat pe o perioadă de 5 ani.

A revenit în circuitul fotbalistic național în 2013 sub denumirea Rapid-2–Petrocub Sărata Galbenă. Chiar în primul sezon, avându-l la timonă pe Leonid Pascaru, a devenit campioana Seriei Sud a Diviziei B, iar în ediția următoare, fiind antrenată de Eduard Blănuță, a obținut promovarea în Divizia Națională după ce a ocupat locul secund în Divizia A (campioană a fost Sheriff-2, care nu avea drept de promovare).

În această perioadă culorile clubului au fost apărate de Mihail Lobco, Ion Tescu, Dan și Cristian Taras, Vladimir Peciu, Nicolae și Emil Ciornîi, Cristian Deliu, Adrian Gușanu, Cristian Prozorovschi, Cristian Goțonoagă, Ion Rîmbu, Vladimir Ambros, Dinu Barcari, Alexandru Panas, Victor Iordachi, Vladislav Slivca, Ion Talmazan, etc.

Începând cu sezonul 2015/16, Petrocub Hâncești joacă neîntrerupt în Super Liga, reușind în această perioadă trei clasări pe locul 2 (sezoanele 2020/21, 2021/22, 2022/23) și tot atâtea pe locul 3 (edițiile 2017, 2018, 2019).

De asemenea, echipa de 4 ori (2017, 2018, 2021 și 2023) s-a calificat în semifinalele Cupei Moldovei, iar în 2020 a câștigat prețiosul trofeu, învingând în finală echipa Sfîntul Gheorghe Suruceni, 5-3, după executarea loviturilor de departajare (în timpul regulamentar scorul a fost 0-0).

În această perioadă echipa a fost antrenată de Lilian Popescu (2017-2022) și Ivan Tabanov (2022-2023). Dintre jucătorii reprezentativi să-i numim pe portarii Dumitru Celeadnic, Dorian Railean și Cristan Avram. Jucători de câmp: Andrei și Valeriu Macrițchi, Artiom Rozgoniuc, Victor Mudrac, Maxim Potîrniche, Vladislav Slivca, Dan Taras, Vadim Paireli, Vladimir Ambros, Artur Patraș, Alexandru Vremea, Maxim Cojocaru, Ion Jardan, Iaser Țurcan, Vadim Gulceac, Alexandru Bejan, Artiom Puntus, Ștefan Efros, Petru Racu, Alexandru Onica, Victor Bogaciuc, Andrei Cojocari, Sergiu și Mihail Plătică, Ioan-Călin Revenco, Corneliu Cotogoi, Marius Iosipoi, Constantin Sandu, Mihail Lupan, etc.

Petrocub Hâncești are la activ și 6 prezențe în cupele europene: câte trei în Europa League și Conference League. Cea mai bună performanță a fost înregistrată în sezonul 2022/23 când s-a calificat în turul trei preliminar al Conference League.

În anul 2020 președinte al clubului a devenit Nicolae Usatîi, care l-a înlocuit în această postură pe tatăl său, Mihail Usatîi. Atunci el a declarat: „Am acceptat funcția de președinte, ceea ce presupune o responsabilitate aparte, mai ales față de comunitatea locală și tradițiile sportive din această zonă. Sunt mândru să ocup această funcție și le mulțumesc lui Mihail Usatîi și Mihail Crăciun, care au creat această entitate sportivă și au perpetuat valorile adevărate pe parcursul a 20 de ani. Vă asigur că minunata familie Petrocub își va urma drumul, iar acest lucru va fi posibil de făcut doar împreună. Avem nevoie de susținerea voastră ca să facem din Petrocub o mare familie”. Usatîi jr. a renunțat la echipă 3 ani mai târziu, când aceasta a revenit din nou în administrarea lui Mihail Usatîi.

La începutul acestui an, Petrocub a anunțat despre preluarea clubului de către un grup de investitori din străinătate.  

Dezastrul Sheriff Tiraspol! Echipa care făcea minuni în Champions League a ratat și campionatul, și Cupa

Sheriff Tiraspol, echipa care a dominat fotbalul din Republica Moldova în ultimele două decenii (21 de trofee de campioană începând cu 2001), a fost eliminată în Cupă de Zimbru Chișinău (0-1 și 1-1 în semifinale) și a pierdut derby-ul de titlu cu liderul campionatului, 1-2 cu Petrocub Hîncești, în decurs de doar câteva zile, la sfârșitul lui aprilie și începutul lui mai.

Sheriff, campioana ultimelor opt sezoane, a ajuns o palidă replică a echipei care o învingea pe Real Madrid în grupele Champions League chiar pe ”Santiago Bernabeu”.

Info: FMF

Foto: FC Petrocub

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!