Federaţia Italiană de Fotbal (FIGC) a primit o amendă uriașă de la agenţia naţională antitrust

FIGC Fotbal extern
SPORT.RO
Data publicarii: Luni 01 Iulie 2024, 15:56
Data actualizarii: Luni 01 Iulie 2024, 15:57
Lovitură colosală primită de FIGC.

Federaţia Italiană de Fotbal (FIGC) a fost amendată cu peste 4 milioane de euro pentru că a abuzat de poziţia sa dominantă şi a monopolizat competiţiile juvenile şi a exclus Agenţiile de Promovare Sportivă (EPS), care promovează valorile sportive, prin limitarea activităţii lor în sectorul fotbalului amator, scrie EFE.

Autoritatea Garantă a Concurenţei şi Pieţei din Italia (AGCM) a anunţat luni impunerea unei sancţiuni de 4,2 milioane de euro către FIGC, care şi-a anunţat deja intenţia de a se adresa Tribunalului Administrativ Regional (TAR) din Lazio, considerând amenda ''nejustificată''.

Potrivit plângerii AGCM, cel puţin din iulie 2015, FIGC ''a pus în aplicare o strategie complexă de excludere pentru a-şi consolida poziţia dominantă în organizarea competiţiilor de fotbal pentru copii şi juniori şi, de asemenea, pentru a o extinde pe piaţa activităţilor recreative, în care operează EPS''.

Strategia ''abuzivă'' a FIGC a fost realizată ''prin nerespectarea acordurilor necesare'' din regulamentul Comitetului Olimpic Naţional Italian (CONI) pentru desfăşurarea competiţiilor sportive, care a împiedicat EPS să ''acceseze piaţa organizării de evenimente competitive''.

Astfel, FIGC ''şi-a garantat o poziţie de monopol substanţial'', a evidenţiat AGCM într-o declaraţie publicată pe site-ul său.

În plus, FIGC şi-a folosit puterea de reglementare într-un mod instrumental, considerând ilegale competiţie de amatori desfăşurate de EPS între sportivii cu vârste cuprinse între 12 şi 17 ani.

''Federaţia reiterează corectitudinea absolută a acţiunii sale'', se arată într-un comunicat al FICG, care reaminteşte că Federaţia Italiană de Călărie a fost amendată din acelaşi motiv, dar această decizie a fost anulată de Consiliul de Stat.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!