A antrenat la Mondiale și în două finale de Champions League, dar acum a ajuns selecționer într-o zonă de război

hector cuper Champions League siria Fotbal extern
Ionuț Axinescu
Data publicarii: Joi 02 Februarie 2023, 19:48
Data actualizarii: Joi 02 Februarie 2023, 20:26
După o jumătate de an în care a pierdut toate meciurile jucate, naționala de fotbal a statului Siria a numit un selecționer de anvergură, cu un CV stufos și rezultate în Europa.

Argentinianul Héctor Cúper, ajuns la 67 de ani, l-a înlocuit pe Hussam Al Sayed, care a contabilizat șase eșecuri consecutive. Cúper preia astfel a cincea selecționată din cariera sa, după Georgia, Egipt, Uzbekistan și DR Congo. Siria este pe locul 90 în clasamentul FIFA și anul acesta va participa la Cupa Asiei, care se va desfășura în Qatar.

Héctor Cúper, de la finale de Champions League cu Valencia la selecționer al Siriei

Héctor Cúper era liber din vară, când a fost concediat de șefii din Congo din cauza startului modest în preliminariile Cupei Africii din 2023. Tehnicianul din Argentina a așteptat o nouă ofertă pentru a reveni pe bancă și până la urmă a acceptat propunerea federației de la Damasc, în ciuda situației tensionate din Siria. 

Cota antrenorului s-a prăbușit în ultimii ani, însă palmaresul lui Héctor Cúper rămâne unul de invidiat. Argentinianul e faimos pentru că a dus-o pe Valencia în două finale de UEFA Champions League, în 2000 și 2001, ambele pierdute. Prima în fața lui Real Madrid, a doua împotriva lui Bayern, la loviturile de departajare. Alături de „lilieci”, Cúper a cucerit o Supercupă a Spaniei. 

Înainte s-o antreneze pe Valencia, tehnicianul din Santa Fe și-a făcut un nume la Mallorca, pe care a dus-o în finala Cupei Spaniei, precum și în cea a ultimei ediții de Cupa Cupelor. Și acele finale le-a pierdut, cu Barcelona, respectiv Chelsea. A luat totuși un trofeu cu formația din Baleare: Supercupa Spaniei, în 1998.

Omul finalelor pierdute și al titlurilor ratate la potou

De la Valencia, Cúper a plecat la un alt club uriaș din Europa: Inter. A stat doi ani la Milano, ratând, ca de obicei, la mustață obiective importante. În primul sezon, argentinianul a pierdut titlul în Serie A în ultima etapă, după un eșec neașteptat cu Lazio. 

În a doua stagiune cu Inter, a încheiat campionatul pe a doua poziție și a părăsit Champions League în semifinale, la capătul unei duble manșe cu rivala Milan. Inter nu a pierdut, dar a fost eliminată din cauza golurilor în deplasare, cu toate că ambele partide au avut loc pe San Siro.

Concediat de Inter în octombrie 2003, Héctor Cúper nu și-a mai găsit locul în următorii ani. A mai încercat o dată la Mallorca, unde scrisese istorie la finalul anilor ‘90, dar fără mari reușite. Au urmat, pe rând, Betis, Parma, naționala Georgiei, Aris Salonic (unde a pierdut o finală de Cupă) și apoi Racing Santander.

Cele mai recente experiențe ale lui Héctor Cúper

După eșecul pe banca lui Racing, argentinianul a coborât și mai mult nivelul. A mers la echipe ca Orduspor (Turcia) și Al Wasl (Emiratele Arabe Unite), după care a semnat cu Egipt, în 2015. 

Experiența la Cairo a fost un succes, încununată cu o calificare la Mondialul din 2018. Conform „obiceiului”, a pierdut o finală și cu faraonii: 1-2 cu Camerun, la Cupa Africii din 2017.

După ce a încheiat conturile cu Egipt, Cúper a pregătit naționala din Uzbekistan, fiind demis după un an, la finalul unui meci pierdut cu Palestina. După un an și jumătate pe bară, antrenorul a preluat-o pe Congo, în mai 2021, fiind demis 13 luni mai târziu. Bilanțul pe banca africanilor a fost dezamăgitor, cu doar trei victorii în 14 meciuri.

 

17 echipe a pregătit Cúper din 1993 și până astăzi

6 finale a pierdut antrenorul argentinian în cariera sa

1999 e anul în care a fost numit cel mai bun antrenor din Spania

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!