România, avertizată de germani înaintea meciului decisiv cu Slovacia: "Un scandal care va fi ținut minte"

Romania Slovacia EURO 2024
SPORT.RO
Data publicarii: Marti 25 Iunie 2024, 23:40
Data actualizarii: Marti 25 Iunie 2024, 23:43

România și Slovacia se vor întâlni miercuri, de la ora 19:00, în ultima rundă din grupa E de la EURO 2024. Partida de la Frankfurt va fi transmisă în direct de PRO TV și VOYO.

Înaintea ultimei runde din grupa E s-a consemnat o premieră în istoria Campionatului European. Toate cele patru echipe, România, Belgia, Slovacia și Ucraina, au 3 puncte și șanse de a termina pe orice poziție din clasament.

România, avertizată de germani să nu repete scandalul de la Gijon

În ultimele zile, în presa internațională s-a avansat scenariul unei înțelegeri tacite între Slovacia și România prin care cele două echipe să înregistreze un meci egal, situație în care ambele ar avea asigurată calificarea în optimile de finală.

Cu o zi înaintea meciului dintre Slovacia și România, cotidianul german Der Tagesspiegel avertizează cele două națiuni că vor fi protagonistele unui "scandal global" în cazul în care o vor da la pace intenționat cu obiectivul de a merge în optimi fără emoții.

Nemții fac o paralelă cu un caz similar din istoria fotbalului, meciul din grupele CM 1982 dintre Germania de Vest și Austria, încheiat cu 1-0. Conform calculelor de la acea vreme, ambele echipe s-ar fi calificat în faza următoare a competiției cu acest rezultat.

  • Germanii au deschis scorul în minutul 10 și așa a rămas rezultatul. Meciul s-a încheiat într-un mod șocant, cu nemții pasând mingea de-a latul, fără să fie atacați de adversari. Marea perdantă a acestei "afaceri" a fost Algeria, care a făcut plângere la FIFA după acest meci, însă nu a avut câștig de cauză. Ulterior, Reinhold Hintermaier, jucătorul Austriei, a recunoscut că partida a fost aranjată.

"O repetiție a rușinii de la Gijon amenință meciul. Vor face România și Slovacia un pact de neagresiune?", au titrat germanii.

"Rușine și scandal global. Când sunt suspiciuni legate de aranjamente în fotbal există proteste vehemente. Miercuri, în duelul altfel nespectaculos dintre Slovacia și România, de la Frankfurt, un al doilea Gijon este teoretic posibil. Un egal ar fi de ajuns pentru ambele echipe pentru a merge în optimi. Totuși, echipele susțin în unanimitate că nu vor exista scene similare cu pactul de neagresiune văzut la Cupa Mondială din 1982.

La acel moment, în orașul spaniol Gijon, Germania și Austria s-au calificat în dauna Algeriei după o victorie cu 1-0 a nemților. Acel meci a intrat în istorie drept "rușinea de la Gijon". De această dată, Germania va juca cel mult un rol de observator, având în vedere că Daniel Siebert va arbitra acest joc exploziv.

Echipe precum Slovacia, România sau Ucraina, considerate outsidere, sunt cu siguranță fericite că EURO a trecut la 24 de echipe, de la 16. Faptul că Slovacia și România se vor întâlni în ultima rundă din grupe le permite să calculeze și, teoretic, să paseze mingea de-a latul terenului.

Această situație complicată poate deveni o problemă pentru UEFA. În cel mai rău caz se va produce un scandal care va fi ținut minte", a scris Der Tagesspiegel.

Edi Iordănescu: "Se vorbește de blatul perfect, dar noi nu putem controla asta"

Referitor la "blatul perfect" avansat în presa internațională, o remiză între Slovacia și România care ar trimite ambele echipe în optimi, Iordănescu a răspuns:

"Se vorbește, nu putem controla asta. Reacția noastră e una echilibrată. Concentrarea e maximă pentru obiectiv. Jucăm pentru calificare! Mai mult decât atât, ne dorim locul 1. Am fost de la început, suntem încă pe locul 1 și ne dorim să terminăm pe locul 1. Teoretic ai anumite avantaje și mă gândesc în mod special la zile în plus de odihnă, de recuperare, dar și la posibilii adversari. Cel mai important e să mergem mai departe. Nu pot să spun altceva".

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!