INTERVIU Răzvan Raț, despre adversarele României la EURO 2024: „Și Slovacia e mai bună decât noi, dar ne bazăm pe forța grupului”

EURO 2024 Echpia nationala de fotbal a Romaniei Razvan Rat Romania Slovacia EURO 2024
Florin Caramavrov
Data publicarii: Vineri 26 Aprilie 2024, 08:04
Data actualizarii: Vineri 26 Aprilie 2024, 08:10

Campionatul European e transmis de Pro TV, Pro Arena și VOYO. 

Răzvan Raț (42 de ani) a fost ani la rând titularul naționalei României pe postul de fundaș stânga. A jucat 113 meciuri sub tricolor, între 2002 și 2016, înscriind și două goluri. El a prins și două turnee finale de Campionat European, în 2008 și 2016. 

În momentul de față, fostul internațional și-a investit banii câștigați în fotbal în diverse afaceri, nefiind interesat, cel puțin deocadată, să lucreze pentru un club din campionatul nostru. 

  • Răzvan Raț

Ai participat la două turnee finale de Campionat European. Te simți fotbalist, cum se spune, când ajungi acolo?
Așa se zice. Dar pot spune că te simți împlinit, pentru că acesta este visul pe care îl ai când ajungi la națională, să joci la un turneu final, de European și mai ales de Mondial. Că-i mai greu cu Mondialul, am tot văzut în ultimii 25 de ani. Și cred că o să fie din ce în ce mai greu pentru România să ajungă la un Mondial. Să participi la un turneu final european, e un lucru foarte important în cariera unui jucător. E o piesă importantă în puzzle-ul din cariera ta. 

Cu ce amintiri ai rămas?
În primul rând, sunt meciurile. Apoi, e vorba de anvergura turneului și de tot ceea ce simți pe lângă, tot ce se întâmplă în jurul turneului. Apoi, presiunea care există, așteptările pe care le au suporterii, presa, oamenii de fotbal...

Răzvan Raț: „La un turneu final, presiunea și așteptările sunt foarte mari”

Se simt acolo toate astea?
Normal că se simt, pentru că și tu, ca jucător, te gândești la ce e în jurul tău și înțelegi foarte bine presiunea care există și așteptările la adresa ta, dar și a echipei, bineînțeles. Sunt o grămadă de interviuri, de activări, de lucruri pe care trebuie să le faci. Totul e la un alt nivel față de calificări, de exemplu. Simți foarte bine ce înseamnă anvergura unui turneu final. 

Emoții ai simțit?
Presiunea despre care vorbeam creează emoții, creează trăiri, pe care jucătorul trebuie să știe să le gestioneze. În momentul în care emoțiile și trăirile pe care le ai sunt prea puternice, trebuie să știi să ți le estompezi. Te gândești cam așa: sunt doar trei meciuri, nu trebuie să greșesc. Dacă ai început prost, e greu să recuperezi.

Deci e superimportant meciul de debut cu Ucraina, de la Euro 2024.
Păi dacă începi prost cu Ucraina, dai apoi de Belgia, care e monstrul, dragonul grupei. Marja ta de eroare trebuie să fie foarte mică. 

Răzvan Raț: „Ucraina e extrem de puternică”

Ucraina e țara ta de adopție, ai jucat 10 ani acolo. Cum vezi meciul ăsta? Sunt mai buni decât noi?
Ucraina are jucători care evoluează la echipe importante. Așa, putem spune că s-au calificat la baraj, iar noi ne-am calificat de pe primul loc. Dar asta ar putea să ne înșele. Dacă luăm valoarea jucătorilor de la ei, individual, unde joacă, la ce echipe, îți dai seama că avem în față o națională extrem de puternică și care trebuia să se califice în dauna Italiei, încă din grupe, fără să mai ajungă în baraj.

E regretul carierei că n-ai prins și un Mondial?
Normal că, atunci când ești la națională, vrei să ajungi și la un Mondial. Este vârful pe care îl poți atinge.

Cum vezi România la Euro? Ai încredere în echipa actuală?
Asta cu încrederea e irelevantă. Eu sunt optimist în general și am fost optimist și ca jucător. Dar, în același timp, trebuie să fim și realiști. Trebuie să înțelegem că avem o grupă grea. Teoretic, și Slovacia este o echipă mai bună decât a noastră. Practic, vom vedea pe teren.

Programul e unul complicat. Avem primele două meciuri cu echipele mai bune din grupă. Ucraina este o echipă foarte-foarte bună. Atenție, fotbaliștii lor chiar joacă pe la cluburi. De Belgia, nu mai vorbim, sunt niște băieți pe-acolo. Iar Slovacia are și ea în componență niște jucători foarte buni. Ce se va întâmpla e foarte greu de prezis. Teoretic, ar trebui să se califice Belgia și Ucraina, dar avem șansele noastre, pentru că toate echipele pleacă de la zero. 

Soția ta va ține cu Ucraina la meciul ăsta?
N-am întrebat-o. Cred că da.

Deci o să fiți rivali.
Ceva de genul.

Răzvan Raț: „În momentul ăsta, nu avem vârfuri de gamă la națională”

Cine îți place cel mai mult din naționala noastră?
Eu nu prea dau nume, am fost tot timpul adeptul grupului. Nu avem vârfuri de gamă în momentul ăsta la națională. În ultimii mulți ani, România se bazează doar pe forța grupului. Și în generația veche, atunci când erau jucători de top, ca Hagi, Popescu, Petrescu, Adrian Ilie, Viorel Moldovan, tot cu forța grupului am răzbit. Dar, într-adevăr, aveam deasupra niște jucători care erau altceva.

L-am avut apoi pe Mutu, care era vârf de gamă, cum spun eu, dar nici Mutu, nici Hagi mai demult nu au jucat niciodată singuri. E foarte bine să ai jucători care pot face diferența oricând, care au sclipiri, dar tot forța grupului este foarte importantă. 

Pe tine când te vedem la un club, la Federație, mai implicat în fotbal?
Deocamdată, am ce să fac, sunt destul de ocupat. A fi la un club înseamnă a-mi dedica tot timpul acelui club. Și nu pot face asta acum.

  • Raț a câștigat în carieră Cupa UEFA cu Șahtior Donețk, în 2009.
  • El a mai jucat pentru Rapid, FCM Bacău, West Ham United, Rayo Vallecano, PAOK Salonic și ACS Poli Timișoara.
  • Campionatul European din Germania se joacă în perioada 14 iunie - 14 iulie 
  • Competiția va fi transmisă de Pro TV, Pro Arena și VOYO
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!