SPECIAL Istoria Campionatului European | De la prima câștigătoare, URSS, la calificarea României la EURO 2024. Tragerea la sorți e azi, pe PRO TV și VOYO (19:00)

campionatul european EURO 2024 nationala romaniei EURO 2024
SPORT.RO
Data publicarii: Sambata 02 Decembrie 2023, 07:57
Data actualizarii: Sambata 02 Decembrie 2023, 07:56

Naționala României va fi prezentă la ediția 2024 a Campionatului European, găzduit în Germania, care va fi transmis de PRO TV, Pro Arena și VOYO începând cu vara viitoare.

Primul Campionat European a avut loc în 1960, la 31 de ani după ce secretarul general al Federației Franceze de Fotbal, Henri Delaunay, a propus existența unei astfel de competiții și pe continentul din Europa. Cu 30 de ani înainte de disputarea primului EURO, a avut loc primul Campionat Mondial, câștigat de Uruguay (4-2 vs. Argentina) "acasă", la Montevideo.

ISTORIA Campionatului European | De la prima câștigătoare, URSS, la calificarea României la EURO 2024

Doar patru naționale s-au calificat la ediția din 1960. Franța, gazda, Iugoslavia, Uniunea Sovietică și Cehoslovacia. Cele patru echipe s-au duelat în perioada 6-10 iulie 1960. În calificări, echipe precum Anglia, Scoția, Țara Galilor, Irlanda de Nord, Italia, Țările de Jos și Germania de Vest au refuzat atunci participarea la competiția din Franța.

În următoarea ediție a Campionatului European, tot patru naționale s-au calificat la turneul final. Organizat de iberici de data asta, chiar naționala Spaniei a reușit să-și treacă în cont primul EURO din istorie, în urma unei victorii cu 2-1 în fața Uniunii Sovietice pe stadionul "Santiago Bernabeu" din Madrid. 

Lista cu câștigătoarele Campionatului European

  • 1968, Italia: naționala Italiei (Iugoslavia - locul doi)
  • 1972, Belgia: naționala Germaniei (Uniunea Sovietică - locul doi)
  • 1976, Iugoslavia: naționala Cehoslovaciei (Germania - locul doi)
  • 1980, Italia: naționala Germaniei (Belgia - locul doi)
  • 1984, Franța: naționala Franței (Spania - locul doi)
  • 1988, Germania: naționala Țărilor de Jos (Uniunea Sovietică - locul doi)
  • 1992, Suedia: naționala Danemarcei (Germania - locul doi)
  • 1996, Anglia: naționala Germaniei (Republica Cehă - locul doi)
  • 2000, Belgia, Țările de Jos: naționala Franței (Italia - locul doi)
  • 2004, Portugalia: naționala Greciei (Portugalia - locul doi)
  • 2008, Austria / Elveția: naționala Spaniei (Germania - locul doi)
  • 2012, Ucraina / Polonia: naționala Spaniei (Italia - locul doi)
  • 2016, Franța: naționala Portugaliei (Franța - locul doi)
  • 2020: naționala Italiei (Anglia - locul doi)

România, la Campionatul European

Primul EURO la care naționala României a participat a fost în 1984, când doar opt echipe s-au putut califica la turneul final: Franța, gazda, Belgia, Portugalia, Danemarca, Germania de Vest, Iugoslavia și Spania. Tricolorii au făcut atunci parte din a doua grupă a competiției alături de Spania (patru puncte), Portugalia (patru puncte) și Germania de Vest (trei puncte). România a terminat pe ultimul loc cu un singur punct.

12 ani mai târziu, tricolorii au obținut din nou calificarea la turneul final, doar că ediția 1996 a Campionatului European nu a fost cea mai prielnică pentru naționala României. Cu Anghel Iordănescu pe banca tehnică, reprezentativa a încheiat Grupa B a Europeanului pe ultimul loc, cu zero puncte. Franța (șapte puncte), Spania (cinci puncte) și Bulgaria (patru puncte) au fost contracandidatele tricolorilor.

Cea mai bună figură pe care România a făcut-o la EURO a fost în 2000. Naționala a reușit atunci să avanseze în optimi, unde a pierdut cu Italia (0-2) pe 24 iunie 2000 și a plecat acasă. Tricolorii ieșiseră atunci dintr-o grupă a "morții", cu Portugalia (nouă puncte), Anglia (trei puncte) și Germania (un punct), de pe a doua poziție, la cinci lungimi în spatele liderului lusitan.

România a mai participat la EURO 2008 și la EURO 2016, doar că în nicio situație nu a reușit să treacă de grupe. În 2008, România a terminat Grupa B pe locul trei cu două puncte (Țările de Jos - nouă puncte; Italia - patru puncte; Franța - un punct), iar în 2016, selecționata lui Anghel Iordănescu a încheiat ultima în Grupa A cu un singur punct (Franța - șapte puncte; Elveția - cinci puncte; Albania - trei puncte).

EURO 2024

Germania va găzdui Campionatul European din 2024, fiind primul turneu de o asemenea anvergură pe care-l va recepționa de la Mondialul din 2006. 10 orașe de la nemți vor beneficia de organizarea partidelor dintre echipele naționale: Berlin, Cologne, Munchen,  Frankfurt, Hamburg, Dortmund, Leipzig, Gelsenkirchen, Stuttgart și Dusseldorf.

Naționala României s-a calificat la EURO 2024 după ce a terminat pe prima poziție Grupa I a preliminariilor cu 22 de puncte. Elveția (17 puncte), Israel (15 puncte), Belarus (12 puncte), Kosovo (11 puncte) și Andorra (două puncte) au fost celelalte reprezentative din campaniea preliminariilor pentru calificarea la Campionatul European găzduit de nemți.

ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!