qatar 2022 CM 2022

Ministrul german de interne critică declaraţiile unui oficial din Qatar care a condamnat homosexualitatea

Ministrul german de Interne, Nancy Faeser, care se ocupă şi de domeniul sportului, a criticat declaraţiile ambasadorului Cupei Mondiale 2022 din Qatar, Khalid Salman, care a afirmat că homosexualitatea este o ''problemă psihică''.

SPORT.RO
Data publicarii: Marti 08 Noiembrie 2022, 15:49
Data actualizarii: Marti 08 Noiembrie 2022, 15:53

„Asemenea declaraţii sunt oribile”, a declarat Nancy Faeser într-o conferinţă de presă, spunând totuşi că încă mai are încredere în garanţiile de securitate pentru spectatorii Cupei Mondiale 2022, obţinute de la prim-ministrul Qatarului în recenta călătorie în ţară.

Khalid Salman, responsabil cu promovarea evenimentului, a fost intervievat de postul public german ZDF.

„În timpul Cupei Mondiale se vor întâmpla foarte multe lucruri aici, în ţară. Să vorbim despre homosexuali”, a spus Khalid Salman, fost internaţional qatarian.

„Cel mai important este că toată lumea va accepta că ei vin aici, dar vor trebui să accepte regulile noastre. Homosexualitatea este 'haram' (interzisă) pentru că este o problemă psihică”, a spus Salman, înainte de a fi întrerupt de un ataşat de presă.

Ministrul Faeser a afirmat însă că a rămas încrezător în garanţiile de securitate pentru spectatorii Cupei Mondiale 2022, obţinute de la prim-ministrul Qatarului. „Am aceste garanţii, nu am indicii de la el că s-a schimbat ceva”, a spus Nancy Faeser.

La începutul lunii, Nancy Faeser anunţa, după o vizită de două zile în Qatar, că va asista la primul meci al echipei antrenate de Hansi Flick la Cupa Mondială de fotbal 2022, împotriva Japoniei, pe 23 noiembrie.

„Este important să sprijinim Qatarul în reformele sale capitale pentru viitor. De aceea am decis să însoţesc procesul şi să merg acolo pentru primul meci al Germaniei”, declara Nancy Faeser pentru postul public ARD.

„Vom sprijini şi reformele din Qatar după Cupa Mondială, pentru ca realitatea zilnică a lucrătorilor migranţi şi situaţia drepturilor omului să continue să se îmbunătăţească”, a adăugat ea.

Ea a călătorit împreună cu preşedintele Federaţiei germane de fotbal, Bernd Neuendorf, la Doha, pentru o vizită de două zile, în timpul căreia s-a întâlnit cu prim-ministrul şi ministrul de interne al Qatarului, şeicul Khaled bin Khalifa Al Thani, preşedintele FIFA, Gianni Infantino, reprezentanţi ai sindicatelor şi oficiali ai ONU.

Ea a asigurat că a obţinut, „în premieră”, „garanţii de securitate” pentru toţi spectatorii de la Cupa Mondială, inclusiv vizitatorii LGBT+, într-o ţară în care relaţiile sexuale între persoane de acelaşi sex sunt incriminate.

„Toţi oamenii, indiferent de unde vin, pe cine iubesc şi în ce cred, trebuie să fie în siguranţă la Mondial. Fiecare fan trebuie să se poată simţi liber şi să se mişte în deplină siguranţă”, a afirmat Nancy Faeser într-un comunicat. „Prim-ministrul mi-a dat această garanţie de securitate”, a adăugat ea.

Deşi era prevăzut iniţial s-o însoţească pe doamna Faeser la Doha, comisarul guvernului german pentru drepturile omului, Luise Amtsberg, şi-a anulat în cele din urmă călătoria în ajunul plecării.

Această vizită a avut loc la câteva zile după ce afirmaţii ale lui Nancy Faeser au provocat o furtună diplomatică, ce a dus la convocarea ambasadorului german la Doha.

Într-un interviu acordat reţelei ARD, doamna Faeser a declarat: „Pentru noi, în calitate de guvern german, găzduirea turneului de către Qatar a fost foarte delicată. Sunt criterii ce trebuie respectate şi ar fi mai potrivit ca o Cupă Mondială să nu fie atribuită unor astfel de state”.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!