CM 2014

Blatter, strategia 'cai verzi pe pereti': "Intr-o zi, fotbalul se va putea juca si pe alte planete! Vom avea cupa interplanetara"

Sepp Blatter evita sa vorbeasca despre scandalul de coruptie 'CM Qatar 2022' demascat de publicatia engleza Sunday Times

SPORT.RO
Data publicarii: Miercuri 11 Iunie 2014, 17:40
Data actualizarii: Miercuri 11 Iunie 2014, 17:57

De cate ori nu l-am auzit pe Mircea Sandu ca in deschiderea unei conferinte de presa in care trebuia sa explice esecurile echipei nationale, sau suspiciunile de blat din fotbalul romanesc, sa vorbeasca despre performantele sclipitoare ale fotbalului feminin, fotbalului in sala sau proiectele mirobolande ale unor baze de pregatire fictive?

Ei bine, putem spune ca Mircea Sandu a avut profesori de seama. Pentru ca, la nivel inalt, diversiunea este ridicata la rang de arta. Discursurile serioase se trasforma in glumite, iar problemele adevarate sunt ascunse in spatele unor propozitii bine alese.

S-a intamplat astazi, in cadrul congresului FIFA de la Sao Paolo. Presa sportiva din toata lumea astepta explicatii, sau informatii proaspete cu privire la ancheta care ar trebui sa pedepseasca actele de coruptie legate de alegerile pentru Mondialul din 2022. Dar, surpriza, presedintele FIFA, Sepp Blatter, n-a pomenit nimic despre Qatar.

In loc de asta...

"Ar trebui sa ne intrebam daca intr-o buna zi, fotbalul s-ar putea juca si pe alte planete. De ce nu? Am avea, pe langa cupa mondiala, si o cupa inter-planetara. De ce nu?", a spus, amuzat, Sepp Blatter.

FIFA a demarat o ancheta

FIFA a deschis o ancheta dupa furtuna provocata de dezvaluirile facute in weekend de Sunday Times. Conform jurnalistilor englezi, Mohamed Bin Hammam, fostul sef al fotbalului din Asia, originar din Qatar, ar fi mituit cu 4 milioane de euro mai multi oficiali FIFA pentru ca Mondialul din 2022 sa fie organizat in Qatar.

Oficialii forului mondial indicati de ancheta Sunday Times vor trebui sa raspunda astazi in fata investigatorului FIFA, Michael Garcia.

Acesta a anuntat ca ambele anchete, atat pentru alegerile din 2018, castigate de Rusia, cat si pentru cele din 2022, castigate de Qatar, se vor incheia pe data de 9 iunie.

Presiune pe Blatter: englezii cer alegeri noi

"Mondialul din 2022 in Anglia? Cine stie ce s-ar putea intampla pe viitor", este declaratia cu care premierul britanic, David Cameron, le-a aprins sperantele englezilor ca visul organizarii unui campionat mondial sa se realizeze in 2022.

Jurnalistii de la Sunday Times au declansat un scandal mondial in weekend, dupa ce au publicat dovezi clare pentru modul in care au fost fraudate alegerile. Qatarul a platit milioane de euro spaga pentru mai multi oficiali FIFA pentru ca dreptul organizarii turneului sa le revina lor.

Unda seismica declansata de dezvaluirile jurnalistilor britanici ar putea avea ca finalitate noi alegeri pentru Cupa Mondiala din 2022.

Anglia a candidat la alegerile pentru Mondialul din 2018, pierdute in dauna Rusiei.

HARTA SPAGILOR

Sunday Times a dezvaluit weekend-ul trecut o serie de emailuri compromitatoare, care sustin teoria conform careia Qatar-ul primit gazduirea turneului final din 2022 in urma manipularii voturilor in Comitetul Executiv al FIFA. 

Sport.ro va prezinta o infografie care rezuma dovezile prezentate de Sunday Times pe baza a milioane de emailuri care au ajuns la ziaristii britanici. Acestea arata cum si pentru ce s-au platit in mai multe randuri sume totalizand peste 5 milioane de dolari catre oficiali din fotbalul african. Chiar daca nu toti acestia avea drept de vot, ei ar fi fost platiti de Mohammed Bin Hamman pentru a convinge cei patru oficiali africani din Comitetul Executiv al FIFA sa voteze Qatar-ul.

Oficialii din Qatar neaga orice implicare a lui Bin Hammam in sustinerea candidaturii tarii lor, insa dovezile sunt din ce in ce mai greu de combatut. Bin Hammam a fost exclus din fotbal in 2011, acuzat de incercare de mituire a votantilor in cadrul alegerilor pentru sefia FIFA, la care candida si el, atunci impotriva lui Sepp Blatter. A castigat la TAS, dar apoi a fost exclus din nou, pentru conflict de interese.

Modifică setările cookies