El e primul om care a castigat de trei ori tilul mondial la aceeasi categorie! Povestea incredibila a celui mai cunoscut boxer din istorie!

Autor: Sport.ro
Vineri 17 Ianuarie 2014, 14:00

	El e primul om care a castigat de trei ori tilul mondial la aceeasi categorie! Povestea incredibila a celui mai cunoscut boxer din istorie!

Astazi implineste 72 de ani! La multi ani, Muhammad Ali!

Cassius Marcellus Clay s-a nascut pe 17 ianuarie 1942 in Louisville, Kentucky. Desi a facut box inca de la 12 ani si a castigat numeroase trofee la amatori, cariera sa a inceput in 1960, cand a luat Aur la Olimpiada de la Roma, la categoria semigrea.

Primul titlu mondial

In 1964, Clay l-a invins pe Sonny Liston si a devenit campion mondial la categoria grea si imediat dupa meci a afirmat: "Sunt cel mai bun!". Partida a durat doar sase runde. Toata lumea a fost impresionata de jocul de picioare unic si de agilitatea lui Clay. In acelasi an el s-a declarat membru al Islamului si si-a luat numele de Muhammad Ali, ales de un lider spiritual. Presa incerca mereu sa ii ia interviu, iar atunci cand aparea la televiziuni, audineta exploda.

Dupa ce a izbucnit Razboiul din Vietnam, Ali a fost chemat in Armata Statelor Unite. In loc sa se foloseasca de faptul ca era un sportiv extraordinar pentru a nu se inrola, el a ales sa invoce motive religioase. A fost arestat, a primit o amenda de 10.000 de dolari si o pedeapsa de cinci ani, care insa a fost anulata dupa recurs. Insa si-a pierdut titlul mondial si dreptul de a mai lupta.

Revenirea sepctaculoasa a campionului

In octombrie 1970, Ali s-a intors pentru prima data in ring, dupa mai multi ani de pauza. L-a invins pe Jerry Quarry in trei rund. Lumea era din nou in delir. Campionul revenise.

Pe 8 martie 1971 avea sa fie o zi trista pentru Ali. In "Lupta Secolului", asa cum a numit-o presa, el s-a intalnit cu Joe Frazier, campionul la categoria grea. Dupa 15 runde, ambii jucatori erau in picioare. Arbitrii l-au dat castigator pe Frazier. Era prima infrangere a lui Muhammad Ali. Insa avea sa il bata mai tarziu, in ianuarie 1974.

Nebunia din Jungla

Pentru a castiga din nou centura, Ali a acceptat sa lupte impotriva lui George Foreman, in Zaire, Congo. Agilitatea si tehnica lui Ali il obosesc pe Foreman. Dupa o combinatie puternica, acesta cade la podea. Octombrie 1974, Muhammad era din nou campion.

In 1975, Ali se lupta pentru a treia oara cu Frazier, de data aceasta in Filipine. Nici de data aceasta timpul regulamentar nu a fost de ajuns. Dupa 14 runde, Ali a reusit sa castige.

Leon Spinks, cu 12 ani mai tanar, este cel care a reusit sa ia titlul de la Ali, in 1978. Trei ani mai tarziu, la varsta de 40 de ani, Muhammad Ali se retragea cu un palmares de invidiat: 56 de victorii si 5 infrangeri.

Cativa ani mai tarziu, in 1984, Ali este diagnosticat cu Parkinson. Desi se simte din ce in ce mai rau, el a continuat sa lupte pentru pace si pentru Drepturile Omului. Astazi el implineste 72 de ani. la multi ani, campionule!

FULLSCREEN
Galerie Foto
  • /
Klaus Iohannis, despre pașaportul de vaccinare în UE: „Ar trebui utilizat pentru scopuri medicale”
BRAT

Modifică setările cookies