Anglia incendiu Anglia

GALERIE FOTO Povestea uitată a incendiului de pe stadionul din Bradford care a luat 56 de vieți și reeditarea finalei din 1966 pentru strângerea de fonduri!

Era 11 mai 1985, ultima zi a sezonului din a treia ligă engleză, Bradford City sărbătorea promovarea în divizia a doua după câștigarea titlului în divizia a treia.

Dragos-Stefan Soneriu
Data publicarii: Miercuri 03 August 2022, 15:28
Data actualizarii: Miercuri 03 August 2022, 15:28

Bradford City s-a confruntat cu Lincoln City pe stadionul Valley Parade, care a fost într-o dispoziție bună datorită acestei reușite.

După 40 de minute din prima repriză, scorul a rămas 0-0, în ceea ce a fost descris ca un meci monoton, niciuna dintre echipe nu amenința poarta adversarului. La ora 15:40, cu cinci minute înainte de pauză, primul semn de incendiu, o lumină strălucitoare, a fost observată la trei rânduri din spatele blocului G, după cum a raportat comentatorul TV, John Helm.

Dar în mai puțin de patru minute, din cauza vântului, focul cuprinsese în întregime toată tribuna. A urmat o panică în masă, o parte din mulțime fugiseră pe teren, dar alții din spatele tribunei au încercat să spargă ușile de ieșire încuiate pentru a scăpa, iar mulți oameni au fost arși de vii în zona turnichetelor, care fuseseră, de asemenea, blocate după ce meciul începuse.

Acoperișul din lemn al tribunei, acoperit cu straturi de material foarte inflamabil, nu a oferit rezistență la flăcări. Cheresteaua arsă și materialele topite au căzut de pe acoperiș pe mulțime și pe scaunele de dedesubt, iar un fum dens și negru a cuprins un pasaj din spatele tribunei, de unde mulți spectatori încercau să evadeze.

Oamenii care au scăpat de incendiu au încercat apoi să-și ajute colegii. În încercările de salvare au ajutat și polițiștii. Un bărbat s-a cățărat peste scaune în flăcări pentru a ajuta un fan, la fel ca și jucătorul John Hawley, iar un ofițer a condus fanii spre o ieșire, dar a aflat că este închisă și au fost nevoiți să se întoarcă.

Antrenorul lui Bradford City, Terry Yorath, a cărui familie era în tribună, a fugit pe teren pentru a ajuta la evacuarea oamenilor. Un alt jucător a intrat în spațiul de birou pentru a se asigura că nu era nimeni acolo. Un fan și-a pus puloverul peste capul unui coleg pentru a stinge flăcările.

Victimele dezastrului

Dintre cele 56 de persoane care au murit în incendiu, 54 au fost susținători ai lui Bradford și doi au susținători ai lui Lincoln. Printre aceștia se numără trei care au încercat să evadeze prin toalete, 27 care au fost găsiți căutând ieșirea din spatele tribunei și doi bătrâni care au murit pe scaunele lor. Unii fuseseră zdrobiți în timp ce încercau să se târască sub turnichete pentru a scăpa. Un pensionar s-a îndreptat spre terenul de joc, dar era cuprins de flăcări din cap până în picioare. Oamenii l-au înăbușit pentru a stinge flăcările, dar ulterior a murit din cauza rănilor sale la spital. Jumătate dintre cei care au murit aveau fie sub 20 de ani, fie peste 70 de ani, iar cea mai în vârstă victimă a fost fostul președinte clubului, Sam Firth, în vârstă de 86 de ani. Peste 265 de suporteri au fost răniți grav.

Reeditarea finalei din 1966

Fondul Bradford Disaster, înființat la 48 de ore de la dezastru, a strâns în cele din urmă peste 3,5 milioane de lire sterline (10,4 milioane de lire sterline astăzi). Cel mai memorabil dintre sutele de evenimente pentru strângere de fonduri a fost o reeditarea finalei Cupei Mondiale din 1966, care a început cu aceleași echipe de start ale Angliei și a Germaniei de Vest și a avut loc pe stadionul lui Leeds United, Elland Road, pe 28 iulie 1985. Anglia a câștigat din nou meciul cu scorul de 6–4.

În ultimul deceniu au existat numeroase anchete și investigații cu privire la incendiul din Bradford, dar niciodată nu s-a aflat exact cauza.

Oricare ar fi motivul, pierderea vieților a 56 de fani nevinovați în ziua nefastă de 11 mai 1985 va fi pentru totdeauna amintită de comunitatea fotbalului, iar incendiul dezastruos încă mai păstrează o amintire de lungă durată în mintea și inimile orașului din Bradford.

Modifică setările cookies