Exclusiv / Capitala Zero Sport! Faza in care se afla constructia noii Sali Polivalente din Bucuresti

sala polivalenta Gabriela Firea sala polivalenta bucuresti Alte sporturi Exclusiv / Capitala Zero Sport! Faza in care se afla constructia noii Sali Polivalente din Bucuresti
SPORT.RO
Data publicarii: Luni 18 Februarie 2019, 11:54
Data actualizarii: Luni 18 Februarie 2019, 11:59

Ce transmite Primaria Bucuresti si despre celelalte lucrari de infrastructura sportiva.

Autor: Gabriel Chirea

Constructia noii Sali Polivalente din Bucuresti se afla abia in faza studiului de fezabilitate si nu va fi sigur terminata in mandatul actualului primar. "In prezent, este in lucru studiul de fezabilitate, urmand ca pana la sfarsitul lunii aprilie sa fie aprobati indicatorii tehnico - economici. Terenul pe care se va construi este situat in bdul. Basarabiei, in cadrul Complexului Lia Manoliu. Procedurile de atribuire pentru contractul de proiectare si executie, demarate in mandatele anterioare, au fost anulate de Curtea de Apel in urma numeroaselor contestatii intre ofertanti. Sala va avea o capacitate de aproximativ 20.000 locuri si va fi dotata cu echipamente moderne, impuse de standardele impuse de federatiile internationale, urmand sa poate gazdui competitii la nivel international. Valoarea totala a investitiei va fi stabilita dupa finalizarea studiului de fezabilitate. In procesul de realizare a planurilor pentru Sala Polivalenta, fiecare dintre federatiile la care faceti referire au fost consultate pentru elaborarea specificatiilor tehnice", a transmis Directia de presa din cadrul PMB.
 
Capacitate dubla, pret aproape triplu fata de Polivalenta din Cluj
Desi in raspunsul transmis de PMB nu se specifica care va fi exact pretul total de constuctie, desi intrebarea a fost clara in acest sens ("Ce capacitatea va avea, ce competitii va putea gazdui si ce costuri finale s-au previzionat?"). Putem face o comparatie cu Sala Polivalenta din Cluj-Napoca, care are o capacitate de 7.200-10.000 de locuri, in functie de sport, deci la mai putin de jumatate din arena bucuresteana.
 
Pregatirea documentatiei a durat 2 ani, intre 2008 si 2010 (avizul PUZ, aprobarea indicatorilor tehnico-economici, organizarea licitatiei de constructie, rezolvarea contestatiilor, semnarea contractelor), pentru ca lucrarile de constructie sa se desfasoare intre 2010 si 2014, desi termenul initial a fost luna mai 2012. Costurile totale s-au ridicat la 20 de milioane de euro, cu 3,5 milioane mai mult decat estimarile initiale. Daca pastram proportionalitatea, plus cresterea preturilor conform inflatiei, Sala Polivalenta din Bucuresti va costa intre 45 si 65 de milioane de euro, probabil cu un cost final catre limita sa superioara.
 
S-au pierdut 3 ani pentru o licitatie anulata!
La inceputul anului 2014, in mandatul lui Sorin Oprescu, Primaria a lansat licitatia pentru proiectarea si executia noii Sali Polivalente din Bucuresti, dar aceasta a fost anulata de instanta si a trebuit reluata. Desi, initial, fusese declarat castigator consortiul Strabag - Aecom Ingenieria - Comnord (oferta de 55 milioane euro pentru o suprafata de 37.941 mpm), acesta a fost descalificat fiind declarata castigatoare oferta depusa de consortiul Astaldi SPA - Euro Construct Trading 98 (65 milioane euro / 40.000 mp de sala). Perdantul a facut contestatie pentru anumite ambiguitati din caietul de sarcini, iar Consiliul National pentru Solutionarea Contestatiilor (CNSC) a decis reanalizarea ofertelor. In octombrie 2017, licitatia a fost anulata si a trebuit reluata.
 
Ce poate face Firea pentru sport si ce poate face sportul pentru Firea
Desi primarul Gabriela Firea a anuntat transformarea Pavilionul A al Romexpo in sala polivalenta pentru gazduirea CE de gimnastica 2017, nici aceasta locatie nu a fost amenajata, nici lucrarile la Polivalenta de langa Arena Nationala nu au avansat, iar competitia a fost mutata in ultimul moment la Cluj. In ultimii 2 ani, nu au mai aparut alte informatii despre organizarea acestei licitatii sau despre stadiul lucrarilor la polivalenta de care Capitala are nevoie ca de aer, dar actualul primar a mai promis, in iunie 2018, alte 3 sali de sport multifunctionale in Bucuresti, care ar fi urmat sa se numeasca "Nadia Comaneci", "Ilie Nastase" si "Ion Tiriac".
 
Cum insa departamnetul de comunicare al primariei a evitat sa dea raspunsuri la intrebarile despre faza in care se afla lucrarile la cele 3 sali, dar si la cele despre stadiul preluarii Arenelor BNR sau despre construirea altor elemente de infrastructura sportiva (bazin olimpic pentru competitii internationale, velodrom pentru competitiile de ciclism, stadion de atletism pentru competitii internationale, canal pentru competitiile de canotaj etc.) se poate intelege ca sportul nu mai este o prioritate pentru doamna Firea, dupa ce a fost fluierata si huiduita copios pe Arena Nationala, in 2018, la prezentarea trofeului castigat la Roland Garros de catre Simona Halep.
 
Patinoarul cu bazin de inot si centru spa: intarzieri mari si cresteri de pret
Singurul element de infrastructura sportiva la care PMB lucreaza in acest moment este Patinoarul "Mihai Flamaropol", dar termenul de finalizare s-a mutat din 2019 in 2021, insa si acesta pare foarte greu de indeplinit, din moment ce lucrarea a fost executata pana acum in proportie de doar 35%.
 
"Primaria Municipiului Bucuresti deruleaza lucrari de refacere si modernizare a patinoarului, pentru realizarea unui spatiu modern pentru sporturi pe gheata, dotat si echipat la standarde inalte de calitate. Se doreste includerea sa atat in circuitele competitionale internationale, cat si intr-un circuit sportiv public permanent. In prezent, lucrarile la obiectivul de investitii Patinoar Flamaropol sunt executate in proportie de 35%.

Mentionam ca lucrarile de constructii la acest obiectiv au inregistrat intarzieri, iar pe perioada sarbatorilor au fost intrerupte. Inca de anul trecut Primaria Municipiului Bucuresti a solicitat Antreprenorului transmiterea unui program de executie revizuit si justificarea intarzierilor inregistrate. Au fost solicitate si modalitatile de recuperare a intarzierilor, cu precizarea masurilor si resurselor ce urmeaza a fi utilizate.

Stadiul lucrarilor este urmatorul:
- Lucrarile de fundare (sub cota 0.00) la Corpurile A, B, C si D sunt finalizate;
- Lucrarile de suprastructura Corp A sunt finalizate, cu exceptia etajul tehnic care este executat in proportie de 90%;
 - Lucrarile de suprastructura Corp A - Acoperis au un progres de cca. 97%;
 - Lucrarile de suprastructura Corp B - Parter, Etaj 1, 2 si 3, inclusiv supanta, se afla in diverse stadii de executie. Acest corp nu este finalizat;
- Lucrarile de Arhitectura aferente zonei de fundare pentru cele doua corpuri A si B sunt incepute si urmeaza sa fie finalizate;
- Lucrari instalatii electrice: este realizata priza de pamant prin inglobarea platbandei metalice in structura de rezistenta a corpurilor A si B;
- Lucrari instalatii sanitare si canalizare: sunt montate conductele de canalizare in fundatii si este montata teava de alimentare cu apa a bazinului de inot Corp B.

In ceea ce priveste termenul de finalizare a lucrarilor, conform actului aditional semnat in iunie 2018 la contractul de lucrari, noua data de finalizare a obiectivului este 24 iunie 2019, termen care ar mai putea fi modificat in functie de evolutia lucrarilor. Valoarea lucrarilor este de 99.935.947,53 lei, fara TVA, aceasta urmand a fi majorata in urma modificarilor legislative in vigoare.

Au existat intarzieri majore din cauza problemelor juridice cu eliberarea amplasamentului, intarzieri in obtinerea avizului de mediu pentru defrisarea arborilor existenti pe amplasament, existenta pe terenul de fundare a unor structuri ingropate care au necesitat lucrari suplimentare de durata, relocarea utilitatilor de pe amplasament.

Patinoarul va avea o suprafata desfasurata de aproximativ 9.500 mp, cu o capacitate de 3.100 locuri, inclusiv VIP. De asemenea, acoperisul viitorului patinoar va fi pietonal, sub forma de relief artificial orientat spre lacul din imediata vecinatate. Pe teren se va asigura si o zona de parcare in aer liber pentru aproximativ 82 autoturisme. Capacitatile obiectivului sunt: locuri patinoar - 3.100, inclusiv VIP; locuri parcare - 77 public/31 sportivi si VIP; Centru Spa: 1.200 clienti/zi".

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!