Stelian Moculescu CS Dinamo Dinamo volei moculescu dinamo volei romania Volei

Unul dintre cei mai mari antrenori din istoria voleiului vrea să readucă Dinamo la gloria de odinioară

Stelian Moculescu (73 de ani) va conduce din acest sezon echipa masculină de volei a clubului din Ștefan cel Mare. 

SPORT.RO
Data publicarii: Vineri 11 August 2023, 11:40
Data actualizarii: Vineri 11 August 2023, 11:39

Reputatul antrenor român are în palmares 20 de titluri în Germania și o Ligă a Campionilor (2007) și a antrenat echipa VfB Friedrichshafen aproape două decenii, în perioada 1997 - 2016

Moculescu a rămas în Germania în 1972

Stelian Moculescu a mai fost selecționer al naționalelor Germaniei (1999-2008), Austriei (2008-2012) și României (2017-2018). Născut la Brașov și crescut la Timișoara, Moculescu a rămas în Germania în 1972, în timpul Jocurilor Olimpice de vară de la Munchen, deoarece bunicii săi din partea mamei erau de origine germană, iar tatăl său a fost deținut politic la Jilava.

În Germania a locuit inițial în Munster și Munchen, unde, în primii ani, a practicat voleiul în paralel cu munca în construcții sau ca desenator tehnic. Ca antrenor, le-a pregătit pe TSV 1860 Munchen (1977-1980, 1986-1989), VC Passau (1981-1983), Tyrolia Viena (1983-1985), Bayerischer VV (1985-1986), TSV Milbertshofen (1987-1990), ASV Dachau (1991-1997), VfB Friedrichshafen (1997-12016) și Berlin Recycling (2018). 

Dinamo, transferuri spectaculoase în această vară

CS Dinamo este una dintre cele mai titrate echipe de volei din istoria voleiului românesc, cu trei Cupe ale Campionilor (1966, 1967, 1981 / + alte trei finale, în 1968, 1974, 1977), o Cupa Cupelor (1979), 19 titluri de campioană națională (ultimul cucerit în 1995) și 14 Cupe ale României. Pe lângă atacarea titlului de campioană națională, dinamoviștii vor evolua și în CEV Challenge Cup, unde vor juca cu câștigătoarea confruntării Molnir Klaksvik (Insulele Feroe) - Limax Linne (Olanda). 

Moculescu va fi ajutat de Bogdan Tănase (antrenor secund) și Adrian Gontariu (team manager), iar în această vară clubul a făcut câteva transferuri de renume, precum Santiago Arroyo (Argentina / CS Rapid), Nicholas Butler (Australia, Croația / SK Zadruga Aich/Dob), Ryu Yamamoto (Japonia / Suntory Sunbirds), Ovidiu Darlaczi (România / TS BBTS Bielsko-Biala), Hamish Hazelden (Australia / Kudus Sukun Badak), Ivan Batanov (Germania / SWD Powervolleys Duren) și Ciprian Matei (CSA Steaua București). De asemenea, Codrin Mocanu a revenit după o lungă absenţă, în timp ce internaționalii români Rareș Bălean, Bela Bartha, Cristian Bartha și Nicolae Ghionea, căpitanul Răzvan Mihalcea și stranierii Bozidar Cuk și Sergio Felix și-au prelungit contractele cu Dinamo. 

"E un proiect interesant la Dinamo, care a reușit să mă lămurească, ca să revin în activitate" 

"Am lucrat 50 de ani în Germania. E un proiect interesant la Dinamo, care a reușit să mă lămurească, ca să revin în activitate. Eu îmi terminasem cariera de antrenor. A fost un moment de gândire foarte scurt, dar am decis să revin pe nerăsuflate, din burtă, cum se spune. Toate deciziile pe care le-am luat cu sufletul și nu din cap, au fost foarte bune pentru mine.

Voleiul românesc a avut o tradiție foarte mare. A fost un sport foarte valoros, cu foarte multe succese. Acum 10 ani, am fost pentru scurt timp antrenor la echipa națională și cred că am avut rezultate destul de bune. La un punct nu ne-am calificat pentru Mondiale. Și un punct, în volei, este foarte puțin. 

Acum încercăm să facem un proiect foarte interesant, prin care să ridicăm echipa de club și apoi să ajutăm echipa națională cu jucători valoroși. Eu l-am mai făcut în Germania cu echipa din Friedrichshafen, apoi am calificat Germania la Olimpiadă, după o pauză de 36 de ani. Crescând foarte mulți jucători tineri, așa cum vrem să facem la Dinamo. Cred că este o strategie bună, pentru că este singurul lucru care funcționează pe termen lung. Durează foarte mult, dar dă rezultate. 

La chestiunea de sponsorizare în sportul românesc... Eu cred că trebuie să facem o diferență între sponsori și meceni. Sponsorizarea este foarte importantă când clubul și echipa ajung la un nivel mai mare, dar partea de jos a acestui sport, la nivel de juniori sau de reconstrucție, este foarte important să găsim oameni care să facă mecenat. 

Apoi, trebuie să avem oameni care să facă legătura între club, sportivi și oamenii care investesc. E un lucru foarte greu, pentru că eu l-am făcut în Germania. E o chestiune care ține de sentimente, trebuie găsiți oamenii potriviți pentru sportul potrivit, care să se implice sufletește, profesional, financiar pentru dezvoltarea voleiului. 

La nivel de legiferare a sportului de către stat, cred că e o problemă delicată, de care m-am lovit și în Germania. Trebuie înțeles că, investind mai mulți bani în sportul profesionist și de masă, o să scadă foarte mult costurile în ceea ce privește domeniul sănătății, justiției și învățământului. E un beneficiu recunoscut de multe state europene, că banii investiți în sport se amortizează în alte domenii. Vom avea și o societate mai sănătoasă, care va avea mai mare plăcere să practice sportul, vom avea și sportivi mai mulți și mai buni, va fi o plăcere mai mare să se reprezinte țara", a declarat Moculescu.  

Foto - CS Dinamo București - Volei (FB), Gabriel Chirea   

ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!