(P) Polonia investește aproximativ 90 de milioane de euro ȋntr-un obiectiv unic ȋn Europa – Centrul Național de Formare, Cercetare și Instruire în Fotbal

Promo
SPORT.RO
Data publicarii: Vineri 17 Noiembrie 2023, 15:47
Data actualizarii: Vineri 17 Noiembrie 2023, 15:48

Construcția Centrului Național de Formare, Cercetare și Instruire în Fotbal din Otwock este programată pentru perioada 2024-2027. 

Investiția este estimată la peste 400 milioane de zloți (aproximativ 90 de milioane de euro). Ministerul polonez al Sportului și Turismului a aprobat cererea de finanțare a federației de fotbal în cadrul programului de investiții de importanță deosebită pentru sport.

„Echipele naționale trebuie să aibă propria lor «casă». Înființarea acestui centru va fi o investiție-cheie pentru noi. Centrul va asigura un nivel optim de dezvoltare a jucătorilor și jucătoarelor de fotbal, precum și a disciplinei în ansamblu, permițându-ne să ne alăturăm celor mai bune federații europene“, a declarat Cezary Kulesza, președintele Federației Poloneze de Fotbal (PZPN).

PZPN este cea mai mare și una dintre cele mai vechi asociații sportive poloneze. Federația a fost fondată în decembrie 1919, la Varșovia, iar statutul acesteia a fost elaborat de Józef Lustgarten, Jan Polakiewicz și Jan Weyssenhoff. Primul președinte al PZPN a fost dr. Edward Cetnarowski, iar primul sediul – la Cracovia. Misiunea federației este de a susține dezvoltarea și popularizarea în Polonia a fotbalului, care joacă un important rol sportiv și social.

Centru național multifuncțional

Proiectul presupune crearea unui centru național multifuncțional de pregătire, cercetare și antrenament în domeniul fotbalului. Investiția strategică va deservi de la echipele naționale de tineret, prin cercetarea și implementarea de metode și tehnologii inovatoare, la formarea arbitrilor și antrenorilor. Dar și la organizarea de turnee internaționale de calificare (inclusiv de futsal, fotbal pe plajă, e-sport și teqball).

Centrul Național de Pregătire, Cercetare și Instruire în Fotbal este situat pe un teren de 12 ha în Otwock și va avea opt terenuri cu suprafețe de gazon, precum și un teren acoperit. Planurile includ, de asemenea, o sală de futsal, două terenuri de fotbal pe plajă (unul acoperit), un centru medical și un depozit de echipamente. Proiectul mai prevede o clădire pentru activitățile administrative și educaționale, un hotel și un dormitor pentru jucătorii care se antrenează la Școala de Campionat Sportiv.

Otwock prezintă avantajul că este situat la doar 25 de kilometri de capitală și are conexiuni de transport foarte bune. Deși centrul va fi una dintre cele mai moderne facilități de acest gen din Europa, localitatea este o oază de liniște, care permite o pauză de la agitația marilor orașe.

O condiție necesară pentru constanța în competiții

„Crearea unui centru național este o condiție necesară pentru a ne putea gândi în mod realist la posibilitatea de concura constant pentru cele mai prestigioase trofee din fotbal. În sezonul trecut, trei dintre echipele noastre naționale au avansat la turneele finale ale Campionatului european de tineret. Ceea ce nu s-a mai întâmplat niciodată într-un singur an. Dezvoltarea infrastructurii va contribui la transformarea unor astfel de situații nu în excepție, ci în normă“, a mai precizat președintele PZPN.

La Otwock se vor realiza mai multe activități. Astfel, noua facilitate va funcționa ca un centru de pregătire pentru toate echipele naționale de fotbal din Polonia – masculin (A, U-21, U-20, U-19, U-18, U-17, U-16, U-15) și feminin (A, U-19, U-17, U-15). De asemenea, va deservi și echipele naționale de futsal (A, U-19, A-femei), precum și cele de fotbal pe plajă (A, U-21).

Formarea antrenorilor și arbitrilor va avea loc, de asemenea, la Otwock, iar centrul național va fi folosit și pentru organizarea evenimentelor de antrenament ale PZPN.

Łukasz Wachowski, secretarul general al Federației Poloneze de Fotbal, consideră că un centru de pregătire de ultimă generație, dedicat tuturor echipelor naționale de fotbal din Polonia, va rezolva permanent multe probleme organizatorice. „În același timp, va garanta standardul necesar pentru îmbunătățirea abilităților individuale și de echipă. Într-un astfel de loc unic în Europa, echipele naționale poloneze vor avea la dispoziție condiții ideale pentru antrenamente în timpul cantonamentelor de pregătire“, a subliniat Wachowski.

Beneficii pentru întregul sport din Polonia

Centrul Național de Pregătire, Cercetare și Instruire în Fotbal va efectua și cercetări privind dezvoltarea fotbalului și va coordona punerea în aplicare a metodelor și soluțiilor moderne în domeniul antrenamentului sportiv.

„Combinarea activităților de formare și cercetare va aduce, cu siguranță, beneficii nu doar pentru fotbalul polonez, ci și pentru întregul sport din țara noastră. Crearea unuia dintre cele mai moderne și mai bune centre din Europa ne va oferi posibilitatea de a utiliza în mod optim competențele profesioniștilor care lucrează cu echipele naționale“, a adăugat secretarul general al PZPN.

Cu toate că Centrul Național pentru Antrenament, Cercetare și Instruire în Fotbal va fi una dintre cele mai moderne facilități de acest gen din Europa, Otwock în sine oferă o atmosferă istorică. Clădirea primăriei, veche de peste un secol, râul pitoresc Świder sau vila Gurewicz, în stil Świdermajer, una dintre cele mai vechi clădiri de lemn de pe continent, sunt obiective turistice de neratat. Combinația dintre modern și tradițional reprezintă un motiv ȋn plus de a călători și vizita Polonia.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!