Romania, campioana mondiala a fotbalului fabricat in Photoshop. Cum arata stadioanele de hartie de 100 mil euro promise in 2014

Romania, campioana mondiala a fotbalului fabricat in Photoshop. Cum arata stadioanele de hartie de 100 mil euro promise in 2014

De la caderea comunismului, doar doua stadioane europene au fost construite in Romania din bani privati. Restul promisiunilor au ramas doar in PDF-urile proiectantilor si in arhivele site-urilor de stiri.

Daca la Cluj si Astra au fost gasite fonduri private si cai de a obtine profit pentru a ridica noi stadioane, de la zero, la Bucuresti, Ploiesti si Cluj fonduri publice au ridicat marile stadioane ale Romaniei.

Astazi, in Romania, fotbalul se joaca in mare masura pe arene invechite, departe de standardele decentei cerute de Europa. Fara bulina rosie la intrare, stadioanele din Romania s-au transformat in case abandonate. Ilie Oana reprezinta in 2014 arena cu cea mai buna medie de spectatori din Romania, 9375, adica o ocupare de 60.5%. Si este cea mai mare.

Patru echipe din Liga I nu reusesc sa aduca mai mult de 1600 de spectatori la fiecare meci de acasa. Steaua, echipa cu cei mai multi suporteri din Romania are o medie de 3600 de spectatori la meci, pentru ca Astra, a doua echipa europeana a Romaniei in acest an, sa stranga 3125 de suporteri, in medie, pe meci. Craiova are 9100 de suporteri, Dinamo are 6100, CFR - 6400, air Rapid are 3000. Universitatea Cluj, care joaca pe una dintre cele mai moderne arene din Romania, are numai 3400 de fani la meci, in timp ce 26.000 de locuri raman mereu goale.

In timp ce competitia incremeneste in timp, din lipsa de infrastructura, promisiunile fabricate in Photoshop nu lipsesc sa apara an de an. Insa promisiunile nu costa nimic.

De la Arad, la Resita, Brasov, Suceava, Tg. Mures, Timisoara, Targu Jiu, Vaslui, pana la Navodari, toate aceste orase au venit cu cate un proiect pentru un stadion de lux. Arene europene care zac in fisierele PDF ale firmelor angajate sa deseneze o promisiune, nu un viitor.

Cate proiecte reale de stadioane noi exista azi in Romania?

Recent, Craiova a prezentat unul dintre cele mai indraznete proiecte de stadioane din Romania. Noul Ion Oblemenco ar trebui sa fie gata in 2016, urmand sa coste autoritatile locale aproximativ 50 de milioane de euro. Pare greu de crezut ca termenul va fi respectat, in conditiile in care demolarea actualei arene nici nu a inceput. Spre exemplu, constructia Arenei Nationale din Bucuresti a durat 4 ani.

Dar Craiova este un exemplu norocos. Alte orase, precum Arad, asteapta de ani de zile ca visul unei noi arene care sa insemne si renasterea echipei locale, UTA, sa se transforme in realiatate. Dupa ani de zile de promisiuni, abia in luna iunie a acestui an a inceput demolarea stadionului. In locul sau ar trebui sa apara o arena de 12.500 de locuri, care sa poata gazdui meciuri de Europa League. 36 luni vor dura lucrarile, daca pe parcurs nu intervin alte probleme.

Si la Resita au aparut promisiuni pentru o noua arena, in locul vechiului "Mircea Chivu". 20.000 de locuri au promis autoritatile, dar momentan se asteapta rezultatele unor simulari. Fanii asteapta ca proiectul sa nu fie doar o s(t)imulare intr-o perioada delicata pe scena politica din Romania.

Nici Timisoara nu a avut mai mult noroc cu constructia unei noi Arene. Un proiect propus in urma cu mai multi ani, de 90 de milioane de euro, pentru un stadion de 40.000 de euro, a picat, iar acum autoritatile promit un stadion "demn de anul 2030", cand actualul primar estimeaza ca vor fi 2 milioane de locuitori ai unei metropole dezvoltate. Fanii spera ca termenul "2030" sa nu fie si anul finalizarii lucrarii in acest ritm.

Autoritatile locale continua promisiunile si la Targu Jiu, unde Pandurii, o fosta echipa de Europa League a Romaniei, spera ca actualul stadion sa fie modernizat, iar numarul locurilor crescut la 15.000. Stadiul? Din nou ne blocam la capitolul promisiune, unde dupa cateva declaratii care anunta un stadion superb nimeni nu a mai prezentat si fapte in acest sens. Cat va costa, cand va fi gata, cum va arata, de unde vin banii si cine il va construi - sunt intrebari ramase fara raspuns.

In timp ce Adrian Porumboiu cerea construirea unui stadion nou la Vaslui pentru a valorifica potentialul echipei in zona, clubul joaca acum in ligile inferioare, dupa ce a ramas fara lichiditati. Dar promisiunile nu lipsesc din zona. Suceava sustine acum ca pregateste o noua arena, de 15.000 de locuri si 18 milioane de euro pentru Rapid CFR Suceava. In continuare, arena e exclusiv pe hartie.

La Brasov, unul dintre cele mai importante orase ale Romaniei, discutii despre o arena de lux exista de ani de zile. Autoritatile locale aduc in discutie "elaborarea documentelor necesare care sa determine costurile, indicatorii tehnico-economici, care sa fie luati in discutie". Un termen? Nedefinit.

In total vorbim despre proiecte care se ridica la sume care sar de 100 milioane de euro. Bani pe hartie, proiecte pe hartie si vorbe fara fapte reale. Asa arata filmul marilor proiecte din fotbalul romanesc in 2014.

FRF investeste intr-o baza la Tg. Mures

Luna trecuta, FRF intentiona sa inceapa munca de documentare pentru constructia unei baze de excelenta la Tg. Mures. Asta insemna, conform spuselor actualului sef FRF, modernizarea arenei ASA Tg. Mures.

"Locul unde vor merge primele resurse ale FRF este vechiul teren de fotbal al ASA, corelat cu acest proiect de selectie care va incepe in septembrie-octombrie si care va continua in primavara anului urmator, astfel incat din vara-toamna lui 2015, cei mai buni, cei mai talentati 25 de copii din aceasta regiune, VII Centru, sa intre intr-un sistem de pregatire intensa, cu partea de cazare, partea de scoala, iar din toamna anului 2015 sa avem o clasa speciala pentru acesti copii" - Razvan Burleanu.

Stadionul Ghencea va fi modernizat

Romania obtinut organizarea a 4 meciuri pentru Euro 2020. National Arena este arena pe care se vor disputa toate cele 4 meciuri, insa Romania are obligatia de a asigura si 2 variante de rezerva.

Astfel, cele doua arene care vor fi variante de rezerva pentru National Arena sunt Ghencea si Cluj Arena. Ambele stadioane vor fi modernizate din bani publici, atat stadionul in sine cat si facilitatile din jurul arenelor.

Stadionul Stelei, aflat in paragina de ani de zile, va arata astfel ca o arena de 5 stele, conditia fiind obligatorie pentru FRF, in timp ce Cluj Arena, construita in 2011, va fi si ea modernizata.

Pe langa cele doua stadioane, mai multe arene si baze de pregatire din Bucuresti vor fi modernizate la un nivel care sa permita efectuarea antrenamentelor echipelor nationale ce vor juca pe National Arena, urmand a servi ca baze de antrenament.

FULLSCREEN
Galerie Foto
  • /

VIDEO PROTVPLUS.RO

Ministerul Educaţiei vrea ca orele remediale să fie făcute „faţă în faţă”, indiferent de scenariul în care este localitatea
BRAT

Modifică setările cookies