Pe tine cum te cheama? Povestea fotbalistului brazilian caruia nimeni nu ii poate scrie sau pronunta corect numele

Pe tine cum te cheama? Povestea fotbalistului brazilian caruia nimeni nu ii poate scrie sau pronunta corect numele

Nu exista un nume destinat fotbalului. Messi nu a fost niciodata noul Maradona, ar fi fost incorect pentru amandoi, la fel cum Ronaldinho nu a fost in nicio secunda noul Pele.  Numele de fotbalist se naste din glezna, din viteza, din caracter, coloana si viziune. Se naste din fantezie si munca.

Ce iti scrii pe tricou este marketing, ce canta milioanele de fani din tribune, baruri si de la TV este dragoste, cum te semnezi este ordine sociala, cum te recomanzi este un gest politicos. Cine esti este tot ceea ce conteaza cu adevarat.

PUSTIUL CARUIA NUMELE NU II INCAPE PE TRICOU

El este Petroswickonicovick Wandeckerkof Silva Santos, un pusti de 13 ani care astazi e considerat un prodigy in randurile copiilor de la Corinthians. Joaca fotbal, asa cum majoritatea pustilor brazilieni o fac dintr-un reflex aproape, iar daca numele sau nu este inca maret, e cu siguranta mare.

Provine dintr-o familie cu multi copii. O familie speciala unde fotbalul se serveste pe paine, iar el, in ciuda numelui, nu este un copil special. Asta pentru ca si fratii sai au fost botezati in aceeasi nota.

Pollyanna Navratilova Barbosa Tenorio Santos are 28 de ani, Pollystheyvinson Wandeckerkof Barbosa Tenorio Santos are 27 si a jucat pentru América de Rio Preto, Polloscowick Wandeckerkof Barbosa Tenorio Santos are 23 de ani si evolueaza in prezent pentru Américo Brasiliense, iar Pollyvanowick Wandeckerkof Silva Santos are 8 ani si practica fotbalul in sala la Corinthians. Ei sunt copiii lui Ivanildo Santos, un antrenor de fotbal la nivel de copii si juniori, si ai Ericai Silva.

Cei mari sunt dintr-o alta casnicie, iar fotbalistii de la Corinthians au aparut dupa ce Ivanildo a cunoscut-o pe Erica:  “Cand i-am vazut numele pe lista jucatorilor, am crezut ca este vorba despre un pusti care vine din Serbia sau, ma rog, din Europa de Est. Eu ii spun Petros, pentru ca nu pot sa pierd vremea incercand sa-I pronunt numele”, spune antrenorul Marcelo Marelli despre Petroswickonicovick Wandeckerkof Silva Santos.

“La scoala si la Corinthians, toti imi spun Petros. Este mai simplu asa.”, spune pustiul de 13 ani, golgeter la grupa sa de varsta, insa extrem de timid in afara terenului.

“Primul sau nume are 19 litere, Mereu cand i-l scriu ma intreb daca nu cumva am gresit. Eu tot Petros ii spun, dar cand ma enerveaza spun numele intreg.”, povesteste si mama sa, Erica.

UN PARIU I-A DECIS NUMELE

Tatal sau a insistat sa ii puna acest nume. Mama nu a vrut, asa ca cei doi au facut un pariu. Daca va fi baiat, atunci el da numele, daca e fata atunci mama sa va fi responsabila: “Cand ne-am casatorit, i-am zis ca nu vreau aceste nume. El a insistat si a vrut sa facem un pariu. Daca vom avea fata, pot sa-i aleg eu numele, insa daca este baiat, el il va boteza. Am pierdut pariul, am nascut doi baieti.”, spune Erica.

Tatal, Jose Ivanildo, este nebun dupa sport.  S-a inspirat din tenis, fotbal si baschet pentru aceste nume: “Mereu mi-au placut numele rusesti, dar si cele olandeze. Cred ca si numele meu urat, Ivanildo, m-a determinat sa le dau aceste nume copiilor mei superbi. Multi cred ca este ceva ciudat, dar mie mi se pare dragut. Al meu este urat ca dracu. Tin minte ca in clipa in care am vrut sa-i trec numele in acte, am fost intrebat la notar daca suntem nebuni.”, spune tatal.

Copilul nu vrea sa fie insa recunoscut pe strada pentru numele sau, ci pentru ceea ce va reusi sa faca. Viseaza sa ajunga profesionist si sa joace, pentru inceput, la cele mai mari echipe din Brazilia: “Daca voi ajunge vreodata la o echipa profesionista, vreau sa mi se spuna Silva Petros”.
 

FULLSCREEN
Galerie Foto
  • /

VIDEO PROTVPLUS.RO

Vacanțele ar putea fi garantate de stat. Cum îți poți primi înapoi banii plătiți
BRAT