Daca dubla se juca acum 25 de ani, Steaua avea cota 1.03 la pariuri :) Cum s-a transformat Chelsea intr-un IMPERIU si povestea de Oscar a golului care a schimbat soarta clubului:

True Story
SPORT.RO
Data publicarii: Joi 07 Martie 2013, 10:22
Data actualizarii: Joi 07 Martie 2013, 12:26

Steaua isi scrie acum istoria! In Romania, doar UTA Arad (1971) si Dinamo (1983) au reusit sa elimine din Europa detinatoare ale Ligii Campionilor.

Steaua este in fata unui moment istoric. Pentru prima data in cei 65 de ani de existenta, Steaua intalneste detinatoarea trofeului Champions League, o echipa a carei valoare se apropie in acest moment de jumatate de miliard de euro.

Chelsea pe care o stim azi este un adevarat imperiu. Chelsea din era lui Dan Petrescu, Vialli si Zola era o echipa mare... dar lucurile n-au stat mereu asa.

In a doua jumatate a anilor '80, in perioada de glorie a Stelei, pe Stamford Bridge era la moda ABBA. Sub comanda presedintelui Ken Bates, acum conducator la Leeds United, Chelsea alterna prezentele in primele doua ligi engleze. Au urmat apoi doua etape de transformare spectaculoasa a clubului.

Prima a inceput in 1992, cand Bates a reusit sa puna mana pe niste bani si sa faca investitii masive in club. Stadionul a fost modernizat, conform noilor legi ale ligii engleze de dupa dezastrul de la Hillsbrough si au fost adusi jucatori importanti pe sume considerabile.

Chelsea si-a construit in cativa ani o echipa frumoasa, cu Vialli, Zolla, Di Matteo sau Dan Petrescu, jucatori care si-au pus amprenta asupra palmaresului acestui club. Intre anii 1995 si 2000, Chelsea a reusit sa castige o Cupa a Angliei, o Cupa a Ligii, o Cupa a Cupelor si o Supercupa a Europei.

A doua etapa de transformare, mult mai spectaculoasa, a fost cea din 'era Abramovici'. Englezii pastreaza o legenda legata de modul in care s-a facut trecerea de la o echipa banala din Premier League la colosul pe care il stim azi. Este povestea golului inscris de danezul Jesper Gronkjaer in campionat, intr-o partida cu Liverpool din sezonul 2002-2003. 'Povestea golului de un miliard de euro', cum a numit-o presa engleza.

SEZONUL 2002-03, UN SCENARIU DE OSCAR

Ultimul meci al sezonului 2002-2003 din Premier League le punea fata in fata pe Chelsea si Liverpool, iar miza era uriasa. Cine castiga, prindea ultimul loc care asigura prezenta in Liga Campionilor.

Presiunea din vestiarul londonezilor era imensa. Directorul executiv, Trevor Birch, a intrat in vestiar inaintea meciului si le-a transmis jucatorilor ca daca nu castiga, clubul are mari sanse sa intre in colaps.

Tradusa in bani, miza jocului era de 20 de milioane de lire, asta insemnand suma care venea de la UEFA pentru plus banii de la Federatie pentru clasarea pe locul 4.

Dar 20 de milioane de lire au fost doar o picatura intr-un ocean fata de ceea ce avea sa urmeze.

Chelsea a castigat meciul cu 2-1, prin golul decisiv al lui Jesper Gronkjaer, iar tribunele au explodat – londonezii erau calificati in preliminariile Ligii Campionilor. Nimeni nu se gandea atunci cat de mult avea sa valoreze acest gol.



“Imi amintesc perfect golul. Eram pe partea dreapta si am primit mingea dupa un aut. In loc sa pasez, am fortat patrunderea, si dupa ce am trecut de trei sau patru adversari, am inscris. A fost un sentiment extraordinar si o recompensa perfecta pentru intreg sezonul.”
, spune Gronkjaer.

ABRAMOVICI DECIDE SA INVESTEASCA IN fotbal

La scurt timp dupa acest meci, Roman Abramovici, care fusese declarat ‘omul anului’ de catre revista de business Expert, venea in Anglia, dispus sa cheltuiasca multi bani la un club puternic, cu perspective mari. Visul suprem: trofeul Champions League.

Solutia perfecta era un club care sa joace in sezonul urmator in Liga si asa a ajuns sa cumpere Chelsea, pentru 140 de milioane de lire.

“Eram in vacanta in Danemarca, atunci cand am auzit de aceasta tranzactie. Nu mi-am imaginat insa ca Abramovici era dispus sa cheltuie atatia bani si ca totul se va schimba. De fapt, nimeni nu a visat la asta”

"ABRAMOVICI AVEA SCAUNUL LUI IN VESTIAR" :)

“Imi amintesc prima intalnire cu Abramovic. A venit intr-o zi la antrenament si a inceput sa ne vorbeasca in rusa, iar alaturi avea un translator. Eram cu totii surprinsi si stiam ca va urma o perioada in care totul se va schimba.”

“Majoritatea jucatorilor se temeau ca vor fi dati afara. In zilele care au urmat au inceput sa vina fotbalisti pe banda rulata. Unii veneau, altii plecau. In cateva saptamani aveam o echipa complet noua.”

“Ca sa ne faca sa simtim ca este implicat 100%, Abramovici venea dupa meciuri in vestiar si se aseza pe un scaun, dar nu spunea nimic. Pur si simplu, statea alaturi de noi si nici nu stiu daca intelegea ce vorbeam.
”, povesteste Gronkjaer in The Independent.

Englezii sunt siguri ca daca Gronkjaer nu ar fi inscris, si Chelsea nu ar fi prins un loc de Liga in acel an, clubul ar fi avut poate soarta lui Leeds, sau chiar mai rau. Londonezii stateau extreme de prost cu banii si cu siguranta ca Chelsea ar fi aratat altfel acum fara Roman Abramovici.

In noua ani de zile, cheltuielile lui Abramovici la Chelsea s-au ridicat la suma fabuloasa de 1 miliard de euro.

Sub conducerea magnatului rus, Chelsea a pus mana pe 3 titluri, 4 Cupe ale Angliei, 2 Cupe ale Ligii, 2 Supercupe ale Angliei si un trofeu Champions League.

BONUS: POVESTEA PRIMULUI PORTAR DIN ISTORIA LUI CHELSEA

In prezent ii avem pe Messi, Cristiano Ronaldo, Balotelli sau Ibrahimovici. Jucatori ale caror nume nu pot rata in nicio zi primele pagini ale ziarelor de sport din Europa.

In 1900, personajul principal al fotbalului era William Henry Fouke. Un jucator iesit din comun, atat pentru ceea ce facea pe teren, cat si in afara lui. Nu avea cum sa treaca neobservat... asta si la propriu, pentru ca la o inaltime de 1.93m, cantarea 150 de kilograme.

Nascut in 1874, "Fatty" Foulke si-a inceput cariera de fotbalist la varsta de 20 de ani, in poarta lui Sheffield United, si in 10 sezoane, a reusit sa castige cu aceasta echipa un titlu de campion si sa joace 3 finale FA Cup, dintre care doua castigate.

In perioada 'Sheffield', ramane memorabila finala Cupei Angliei din 1902, impotriva lui Southampton, cand Foulke a iesit in evidenta cu un protest unic la adresa arbitrului. Scena apare povestita in cartea "de istorie" a fotbalului britanic, 'Day Of The Match'.

Sheffield a condus atunci cu 1-0 pana spre finalul meciului, dar Southampton a egalat in ultimele minute, printr-un gol din ofsaid, valitat de centralul acelei intalniri.

Dupa fluierul final, jucatorii lui Sheffield au mers resemnati la vestiare, dar portarul Foulke a vrut cu orice pret razbunare. S-a dezbracat complet si a reintrat pe teren sa ii ceara socoteala arbitrului, care, ingrozit de ceea ce ar fi putut sa i se intample, a luat-o la fuga.

TRANSFERAT PE 50 DE LIRE

Au urmat scene ca in filmele lui Charlie Chaplin, cu Foulke complet gol alergand dupa arbitrul speriat, in fata a mii de suporteri care nu apucasera sa paraseasca tribunele stadionului. Centralul a fost scapat din mainile furiosului Foulke de cativa oficiali ai Federatiei. Portarul a fost calmat si totodata, rugat sa puna ceva pe el :)

Sheffiled a castigat apoi finala Cupei la rejucare, scor 2-1.

In 1905, odata cu infiintarea clubului Chelsea, londonezii l-au transferat pe Foulke pe Stamford Bridge. Oameni cu un spirit intreprinzator, inca de pe-atunci, conducatorii lui Chelsea au vazut in Foulke in potential fantastic de marketing, intr-o forma, e drept, primara. Tocmai din acest motiv, cei de la Chelsea au si platit o suma de bani pentru transfer - 50 de lire.

Nu s-au vandut sute de mii de tricouri cu numele lui, dar Chelsea a profitat de pe urma lui Foulke, pentru ca lumea venea la stadion doar ca sa-l vada pe 'urias'.

Pentru a-i scoate si mai mult in evidenta fizicul, oficialii lui Chelsea au decis ca pe toata durata meciurilor, langa fiecare bara a portii lui Foulke sa stea cate un copil sfrijit. Contrastul era unul spectaculos, spre amuzamentul fanilor din tribune.

A JUCAT INTR-UN FILM IN 1902

Foulke nu a ramas decat un sezon la Chelsea, si dupa un altul, la Bradford City, s-a retras din fotbal, la 33 de ani. In timpul carierei de fotbalist, in 1902, William "Fatty" Foulke a fost protagonistul unui film al casei de productie 'Mitchell and Keynon', lucru foarte rar intalnit la acea vreme in randul fotbalistilor.

Foulke a jucat 13 sezoane in liga engleza, dar cel mai mult s-a mandrit cu singura selectie in nationala Angliei, in 1897, intr-o partida contra Tarii Galilor.

Primul portar al lui Chelsea a murit la doar 42 de ani, rapus de pneumonie, boala care i-a macinat ultimii ani de viata.

STEAUA - CHELSEA, ORA 20.00, IN DIRECT LA PROTV SI PE Voyo.RO

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!