Cel mai important moment din viata lui Djokovic! Sarbul si-a dezvaluit secretul: cum si-a salvat cariera si a devenit numarul 1 in tenis!

Novak Djokovic Dieta Djokovic True Story
SPORT.RO
Data publicarii: Vineri 23 August 2013, 06:30
Data actualizarii: Sambata 24 August 2013, 00:19

►Spioni pentru Steaua! Legia - Lechia, sambata 21:30, IN DIRECT Sport.ro si Voyo.ro!

E tanar, faimos, bogat si extrem de carismatic. Novak Djokovic e numarul 1 in tenisul mondial si atrage tot mai multi fani de partea lui. Noi, romanii, am devenit rapid fanii lui pentru ca e din zona si ne aminteste de Ilie Nastase.

Dar in spatele tenisului cu zambetul pe buze promovat de sarb se ascund mii de ore de munca, sacrificii si suferinta.

Nole a trecut printr-un punct important de rascruce in cariera sa, intr-un moment in care ajunsese la disperare. Corpul ii dadea impresia ca il poate duce spre marea performanta, dar il dezamagea de fiecare data.

Un om a venit cu solutia salvatoare si i-a schimbat definitiv viata!


CEL MAI IMPORTANT MOMENT DIN CARIERA

In 2010, Novak Djokovic se afla in Croatia pentru un meci de Cupa Davis cand a fost consultat de Doctorul Igor Cetojevic, un nutritionist nascut in Serbia.

Cetojevic l-a pus pe Djokovic sa-si intinda bratul drept si sa-si puna in acelasi timp mana stanga pe stomac. Doctorul a apasat apoi pe bratul drept si i-a zis sa opuna rezistenta. Asa cum era de asteptat, bratul antrenat al sarbului a rezistat fara probleme presiunii.

Apoi, Cetojevic i-a dat lui Djokovic o felie de paine, dar i-a spus sa n-o manance ci s-o tina lipita de stomac cu palma mainii stangi si sa intinda din nou mana dreapta. Spre surprinderea tenismenului, bratul drept de devenit instant extrem de slab si nu s-a mai putut opune la presiunea medicului.

Era fix la ce se astepta Doctorul Cetojevic. Scopul testului a fost sa ii confirme faptul ca Djokovic este alergic la gluten, o proteina aflata in grau si alte cereale. Asta l-a facut pe jucator sa realizeze instant ca aceasta alergie a stat in spatele multor momente de slabiciune din cariera sa, momente in care s-a prabusit la propriu in timpul meciurilor sale. Si, in acelasi timp, a fost momentul care l-a propulsat dintr-un jucator promitator care intarzia sa confirme intr-o legenda a tenisului mondial. Nu intamplator a ajuns numarul 1 in lume doar 12 luni mai tarziu pentru prima data in cariera!

Pana acum Djokovic a ezitat sa dea detalii despre regimul sau, cel care i-a schimbat viata si cariera. Acum insa, jucatorul in varsta de 26 de ani si-a spus povestea intr-o carte remarcabila, Serve To Win, in care da detalii despre dieta miraculoasa.

De la un jucator de tenis cu forma fizica suspecta, Djokovic a devenit cel mai bun atlet din tenis, el reusind sa combine rezistenta si forta fizica cu viteza si flexibilitatea intr-un mode extraordinar.

Djokovic a devenit numarul 1 mondial in 2011 si a ramas acolo pana acum, minus o perioada din2012 in care Roger Federer l-a trimis pe locul 2.


"DRAGA MEA, STIU CE ARE BAIATUL ASTA!"

Djokovic si Cetojevic au facut cunostinta neoficial in timpul Australian Open din 2010. Cei doi nu se cunoasteau si se aflau pe continente diferite. Medicul nutritionist se afla la casa lui din Cipru si nu avea nicio legatura cu tenisul, nici macar ca simplu telespectator. El zapa printre canalele TV cand sotia a sugerat sa lase televizorul pe meciul dintre Djokovic si Tsonga, din sferturile Australian Open. Djokovic conducea cu 2-1 la seturi in fata francezului, cand a suferit una din multele crize fizice care l-au incurcat de atatea ori in cursa de a deveni numarul 1. Nu putea sa respire si a vomitat violent in timpul pauzei de toaleta. Sarbul a ramas brusc fara putere, a mai castigat doar patru game-uri in ultimele doua seturi iar Tsonga a castigat partida.

Cetojevic urmarea drama lui Djokovic si a reperat instant problema conationalului sau. Si-a dat seama ca problemele respiratorii erau consecintele dereglarilor din sistemul digestiv, care duceau la acumulari masive de toxine in intestine. "Draga mea, stiu ce are baiatul asta. O sa iau legatura cu el, vreau sa-l ajut!", i-a spus el sotiei.

Cetojevic a aflat curand ca are cunostinte comune cu tatal lui Djokovic, iar dupa sase luni ii facea testul cu painea lui Nole. I-a spus ca anumite mancaruri la care este sensibil ii provocau problemel fizice si ii afectau starea mentala. I-a promis ca il poate ajuta cu o dieta potrivita pentru corpul sau si ca ii poate transforma radical starea fizica si mentala, daca va avea incredere in el.

Au urmat teste de sange care au confirmat faptul ca Djokovic este intolerant la grau, produse lactate si e sensibil la rosii. Nu era cea mai buna veste pentru ca parintii lui Nole sunt patronii unei pizzerii, insa acesta a renuntat fara probleme la ele de dragul performantei.

Painea si pastele sunt alimente de baza in Serbia, insa Cetojevic l-a rugat pe Nole sa urmeze o dieta de mancaruri fara gluten timp de doua saptamani. Efectul a  fost imediat. Djokoivc se simtea mai usor, avea mai multa energie si dormea mult mai bine. Cetojevic i-a dat apoi sa manance in covrig iar Djokovic a devenit ametit si inert, ca si cum ar fi fost mahmur!


A trecut rapid la dieta recomandata de nutritionist, iar rezultatele nu au intarziat. Dupa doar 12 luni, Djokovic era mai slab cu 5 kg, dar mai puternic si mai sanatos. Regimul a fost atat de puternic incat Djokovic s-a declarat mai proaspat, mai alert, energetic si mai rapid in gandire, asa cum nu s-a simtit in toata viata sa!

COLAPSURILE I-AU MARCAT CARIERA

Djokovic a debutat in circuitul profesionist in 2005, la Roland Garros contra lui Guillermo Coria, dar a abandonat in setul al treilea pentru ca, spune el, "picioarele mele s-au transformat in bolovani si nu puteam sa respir". Trei luni mai tarziu, la US Open, Djokovic a cerut patru pauze medicale in timpul unui meci cu Monfils.

Djokovic a lucrat mereu din greu pentru a deveni cel mai bun, dar a avut probleme imense cu forma fizica. Si-a schimbat antrenorii, a incercat alte metode de antrenament, s-a operat la nas si s-a apucat de meditatie si yoga. Forma fizica s-a imbunatatit, a castigat Australian Open in 2008, dar colapsurile din timpul meciurilor nu s-au incheiat pana la aparitia nutritionistului Cetojevic.

Secretul din spatele succesului sarbului e simplu. Are o dieta din care lipseste glutenul, proteina intalnita in multe alimente, si la produsele lactate. Iar Djokovic evita zaharul pe cat posibil. Numarul 1 mondial mananca legume, fasole, carne alba, peste, fructe, alune, seminte, naut, linte si uleiuri sanatoase.

GATESTE SINGUR, CHIAR SI LA HOTEL

Djokovic tine foarte mult acum la mesele sale. El cumpara produse organice si le gateste singur, chiar si atunci cand este in turneu. Djokovic alege hotelurile in care se cazeaza doar daca i se permite sa le foloseasca bucataria!

Dupa ce spune o scurta rugaciune inainte de masa, nu catre un zeu anume, ci ca sa-si aminteasca sa nu subestimeze puterea mancarii, Djokovic mananca incet si atent si nu priveste la TV in timpul asta, nu butoneaza telefonul sau orice fel de gadget, ci se concentreaza doar la mancare.


Numarul 1 mondial e la fel de atent si cu celelalte aspecte din cariera sa. Nu pierde nopti si se culca mereu intre 11 si 12 noaptea si se trezeste la ora 7. Isi incepe ziua cu 20 de minute de yoga sau tai chi, apoi ia micul dejun. Urmeaza antrenamentul cu un partener timp de o ora si jumatate, apoi face stretching si masaj de recuperare. Dupa masa de pranz, Djokovic merge in sala de forta si lucreaza cu greutati sau benzi elastice timp de o ora, dupa care bea un shake de proteine. Dupa inca 90 de minute de lovit mingea, stretching si alt masaj, ziua de antrenament se incheie.

Este greu de crezut ca o simpla schimbare de dieta poate schimba atat de mult viata unui jucator profesionist, dar sunt multi alti jucatori de tenis care i-au urmat exemplul, ba chiar sunt turnee la care organizatorii au eliminat din meniu mancarea cu gluten si lactate.

GLUTENUL - UCIGASUL SILENTIOS!

Revolutia alimentara pornita de la Djokovic e confirmata de medicul cardiolog William Davis, care a scris un text despre asta in cartea Serve to Win. Acesta sustine ca graul modern e produsul manipularilor genetice ale companiilor agricole pentru profit!

Glutenul din grau este considerat de nutritionisti compusul industrial care alaturi de drojdie si E-uri vor decima populatia planetei in urmatorii ani. Ele sunt folosite in aproape toate alimentele pentru ca acestea sa reziste mai mult timp, sa arate, sa miroasa si sa aiba un gust mai bun.

Mai mult, glutenul creste semnalele foamei si sporeste pofta de mancare. Glutenul, de asemenea, interfereaza cu leptina, care spune creierului ca esti satul. Leptina, de asemenea, normalizeaza senzatia de durere in maduva spinarii.

Glutenul afecteaza pe toata lumea in mod negativ, unele efecte sunt foarte evidente imediat - ca in cazul lui Djokovic, dar cele mai multe dintre ele apar dupa mai multi ani, cand bolile evolueaza iar glutenul este trecut cu vederea!

Pe langa problemele fizice, doctorul Davis spune ca graul poate provoca colita ulcerativa, reflux gastroesofagian, stress abdominal si artrita reumatoida. El mai spune ca graul poate contribui la paranoia, schizofrenie si autism! "Graul are potentialul de a schilodi performanta, sa incetoseze concentrarea si sa puna un campion in genunchi". Djokovic stie cel mai bine ce inseamna asta!

DIETA CAMPIONILOR. Meniul de trei zile recomandat de Djokovic:

Ziua 1

Mic dejun: Apa, primul lucru pe care il faci cand te dai jos din pat. Doua lingurite de miere, musli (ovaz organic fara gluten, afine, stafide, seminte de floarea soarelui sau de dovleac si migdale)

Gustare: Paine fara gluten sau biscuiti cu avocado si ton.

Pranz: Salata de verdeturi amestectae, pasta primavera fara gluten (paste de orez, dovlecei, zucchini, sparanghel, rosii uscate la soare si optional branza vegana). 

Gustare: Mar cu unt de caju, pepene

cina: Salata caesar cu varza Kale (varza kale, fenicul, alune de pin si quinoa) plus dressing (care poate include ansoa si sardine), supa minestrone, file de somon, rosii coapte si marinade.


Ziua 2

Mic dejun: Apa, primul lucru pe care il faci cand te dai jos din pat, doua lingurite de miere, banane cu unt de caju, fructe

Gustare: Paine prajita fara gluten cu unt de migdale si miere.

Pranz: Salata de verdeturi amestecate, taitei soba picanti (taitei soba fara gluten, ardei gras rosu, salata cu rucola, fenicul si ridichi, frunze de caju si busuioc, sos vinaigrette picant).

Gustare: Baton de fructe si alune, fructe.

Cina: Salata nicoise cu ton (banane verzi, fasole cannellini, salata de rucola, fenicul si ridichi, ton, ardei gras rosu, rosii si naut la conserva), supa de rosii, rosii fripte.

Ziua 3

Mic dejun: Apa, primul lucru cand te dai jos din pat, doua lingurite de miere, ovaz fara gluten cu unt de caju si banane, fructe.

Gustare: Humus de casa (naut si soia fara gluten) cu mere/cruditati.

Pranz: salata de verdeturi amestecate, paste fara gluten cu power pesto (paste din  orez, frunze de nuci si busuioc)

Gustare: Avocado cu biscuiti fara gluten, fructe.

Cina: Salata de verdeturi amestecate cu avocado si dressing de casa, supa de morcovi si ghimbir,  pui cu lamaie la cuptor.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!