Miercuri 20 Decembrie 2017, 12:03

Daca e trimis acasa poate sa moara ORICAND! Jucatorul cu o boala grava a fost DAT AFARA din hotel. Caz IREAL in Romania

A crezut ca transferul in Romania ii va oferi o viata mai buna. Realitatea nu s-a potrivit insa cu asteptarile lui.

Urmareste Sport.ro pe Instagram: cele mai tari imagini din sport!

Lituania - Romania, 11 octombrie, 21:45. Romania - Serbia, 14 octombrie, 16:00 - LIVE LA PROTV! Nationala de tineret, spre EURO: Romania - Tara Galilor, 12 octombrie, 19:00 la PROX!

Telegraph a trimis in Romania o echipa de jurnalisti pentru a scrie despre cazul incredibil al lui Sione Vaiomounga.

Tongalezul a ajuns acum 3 ani la Baia Mare, oras in care a fost fortat in cele din urma sa se stabileasca. Vaiomounga are o problema grava la rinichi si trebuie sa faca dializa de 3 ori pe saptamana. Situatia sa a capatat accente disperate in ultimele saptamani. Viza de sedere in Romania ii expira peste 3 luni. Daca va fi fortat sa revina casa, e ca si cum ar fi condamnat la moarte. In Tonga nu exista aparatura pentru dializa.

Vaiomounga nu auzise niciodata de Romania inainte sa vina oferta de la Baia Mare, in 2014. A sperat ca transferul in Europa il va ajuta sa devina vizibil pentru cluburile din campionatele bogate. Povestea horror a lui Sione a inceput inaintea unei semifinale de campionat. Vaiomounga a acuzat o hemoragie nazala serioasa si a ajuns la spital. A ramas acolo timp de 3 luni. Rinichii i-au cedat, asa ca doctorii au trebuit sa faca eforturi majore pentru a-i salva viata. Initial, rugbystul n-a inteles diagnosticul si a crezut ca va putea juca din nou rugby dupa terminarea tratamentului. Medicii l-au lovit insa cu o veste cumplita. Rugby-ul se terminase, iar Vaiomounga urma sa-si schimbe viata complet. Aparatul de dializa a devenit esential pentru supravietuirea sa.

De 3 ani, Vaiomounga locuieste in Baia Mare. La inceput, a trebuit sa stea singur. Apoi, dupa un meci caritabil organizat de federatia romana de rugby chiar cu nationala tarii lui, sportivul a primit incasarile si a putut sa-si permita o viza pentru sotie si copil.

"Ar fi o condamnare la moarte daca ni s-ar spune sa revenim in Tonga. Speram sa nu se intample asta, dar nu stim nimic. Faptul ca nu stim nimic e cel mai rau", spune Sala, sotia lui Vaiomounga.

Familia din Tonga a trebuit sa-si schimbe complet stilul de viata. Temperaturile ajung in Romania chiar sub -20 de grade, cu 35 sub minimul obisnuit de acasa. Limba e complet diferita, mancarea la fel, dar oamenii sunt cei care i-au ajutat sa se integreze.

Clubul din Baia Mare a fost de acord sa-l sustina pana la un punct. Vaiomounga a primit insa numai jumatate din salariul lunar de 600 de euro, bani pe care trebuia sa-i imparta intre cheltuielile lui din Romania si sotia din Tonga. I s-a permis sa locuiasca intr-un camin din oras, apoi, dupa ce contractul i-a expirat, Vaiomounga a fost evacuat. S-a chinuit sa-si gaseasca de lucru, dar sedintele de dializa nu i-au permis. Trei seri pe saptamana, intre 21 si 2 dimineata, rugbistul trebuie sa stea conectat la aparate. A doua zi abia poate sa se ridice din pat.

Sala nu poate nici ea sa munceasca. "Am nevoie de viza potrivita. Data trecuta cand mi-au expirat actele a trebuit sa ma mut la Budapesta pentru 3 luni pana sa pot reveni alaturi de sotul meu". spune femeia. Cel de-al doilea copil al cuplului, Sione Junior, s-a nascut in Romania, dar nu poate lua cetatenia.

Visul cuplului nu e sa-si faca luna de miere de care n-au mai avut parte dupa vestile teribile pe care sione le-a trimis acasa. Cei doi soti vor sa se mute in Noua Zeelanda sau in Statele Unite, unde au mai multe rude. Problemele s-ar putea incheia daca medicii ar gasi un rinichi sanatos care sa-i salveze viata. Vaiomounga a fost sunat de 3 ori de la centrul de transplant din Cluj, dar niciodata nu a fost compatibil cu donatorul.

Sione si Sala vor aplica pentru noi vize de sedere in Romania, dar n-au nicio garantie ca vor putea ramane. Vaiomounga e sustinut de doctorul care il trateaza la Baia Mare. "Sa fie suficient?" - se intreaba jurnalistii Telegraph. Ultima data cand Sala a depasit termenul de sedere cu o zi a fost amendata si i s-a cerut sa paraseasca de urgenta Romania.

Prin intermediul site-ului justgiving.com s-au strans 7072 de lire din cei 10 000 de care Sione si Sala au nevoie pentru viza multipla.

Poti dona AICI!



PSD modifică din nou legile justiției, prin OUG, pentru ”corelare” cu observațiile Comisiei de la Veneția