A trecut un an de la ziua in care 7.000.000.000 de oameni au invatat o lectie de viata si de moarte predata de un fotbalist! Ce s-a schimbat:

True Story
SPORT.RO
Data publicarii: Luni 18 Martie 2013, 08:19
Data actualizarii: Luni 18 Martie 2013, 08:19

A trecut un an de la o zi trista, dar o lectie importanta, pe care nu o sa o uit niciodata.

17 martie 2012 a fost o zi in care am scris cu o apasare ciudata. Am scris despre Fabrice Muamba din momentul in care s-a prabusit pe gazon, aparand culorile lui Bolton, in meciul cu Tottenham, din sferturile Cupei Angliei. Am scris ca este mort, iar apoi ca este din nou viu. Parca in acea zi literele nu au mai curs cu aceeasi siguranta. Am crezut mereu ca fotbalul este viata si nu m-as fi asteptat niciodata la moarte. Dar nici la inceputul vietii nu ma asteptam. Niciodata!

Stop cardiac poate face oricine, indiferent de varsta. Salvarea lui depinde acum de mai multi factori si de interventia promta si corecta a unei alte persoane, dar si de prezenta in apropiere a unui defibrilator. Cazul lui Muamba a fost cel mai fericit cu putinta. O premiera in medicina, ceva ce parea greu de imaginat pentru orice doctor. Daca ar fi sa faci un exercitiu de imaginatie, in alt sistem sanitar ar fi existat sanse mari sa nu fie salvat.

Fanul care a intrat in teren sa-l salveze (foto) era doctor cardiolog, iar acesta a fost ingerul lui salvator. Fiecare decizie pe care a luat-o a fost corecta. A primit resuscitare cardiopulmonara foarte repede, apoi i s-a aplicat defibrilatorul si a fost ajutat de doctorii de la London Chest Hospital cand a intrat la terapie intensiva.Inima lui a inceput sa bata din nou dupa 78 de minute in care a fost mort.

La o luna dupa internare a reusit sa se recupereze si a a parasit spitalul. S-a retras complet din fotbal si nu mai are voie sa faca efort. Nu are voie nici sa urmareasca meciurile de fotbal. Isi asuma totusi unele riscuri si le vede in reluare :)

O PREMIERA in medicina
Inima iti poate fi salvata si dupa 8 minute dupa ce ai suferit un stop cadiac. Pentru creier este insa preat tarziu. Sau era prea tarziu.

“Celulele din corp incep sa moara cand se opreste inima. Credeam pana acum ca avem doar 5 minute sa salvam creierul, dar acum stim ca avem pana la 8 ore pana cand incepe sa moara. Ce facem, sau nu facem in tot acest timp este diferenta dintre un fotbalist care se intoarce din morti si alta moarte tragica sau o persoana in coma”, explica doctorul Sam Parnia. Acesta a scris o carte (The Lazarus Effect) in care spune mai multe povesti cu final fericit.

70.000 de romani mor anual din cauza unui stop cardiac
Statisticile nu ma pot linisti deloc. In Romania mor anual 70.000 de oameni din cauza unui stop cardiac. Din initiativa Asociatiei Romane de Interventie in Situatii de Urgenta (ARISU), in 2012 au fost instalate 5 defibrilatoare portabile la Metrou. In statiile Piata Unirii 1, Piata Unirii 2, Piata Victoriei, Eroilor si Universitate. Au costat 30.000 de euro. Valoarea adevarata a lor nu poate fi insa calculata in bani. Defibrilatoarele portabile ar trebui sa existe in orice scoala, institutie publica, mall, piata sau teren de fotbal.

La nivel modial, stopul cardio-respirator omoara mai multe persoane decat accidentele de masina, cancerul, diabetul.

Cazul lui Muamba a schimbat lumea. In Anglia au fost montate 900 de defibrilatoare instalate la echipele din fotbalul amator si liga feminina. Cluburile profesioniste erau asigurate.

In Romania poti numara pe degetele de la o mana echipele din Liga I care au un defibrilator si la antrenament, nu doar la meciuri. Se pregateste insa introducerea acestui aparat care salveaza vieti si in manualul de licentiere, devenind astfel obligatoriu pentru orice club.

La un an dupa acest episod tulburator am aflat ca exista speranta. Fabrice Muamba (24 ani) este recuperat si duce o viata normala. Are insa implantat un aparat, cu baterie, care ii poate porni inima in caz ca sufera un alt stop cardiac.

Inima lui are insa miliarde de motive sa bata. In curand va fi tata pentru a doua oara. Ma bucur pentru el enorm. Merita toate lucrurile bune care o sa i se intample. De ce?

Pentru ca s-a intors din morti sa ne arate ca trebuie sa pretuim mai mult viata si sa ne invete ce trebuie sa facem ca sa o salvam. Sute, mii, poate chiar milioane de oameni au murit incercand sa ne spuna aceleasi lucruri. Foarte putini au reusit. Ce este unic? Muamba isi poate spune singur povestea si poate lupta si dupa moarte.

#respect, Fabrice Muamba

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!