De la „mingile sunt oribile!” la ridicarea trofeului: Iga Swiatek, mobilizare de campioană la New York, în ciuda circumstanțelor

US Open 2022 Iga Swiatek US Open 2022 mingi US Open Tenis WTA Tenis
Marcu Czentye
Data publicarii: Duminica 11 Septembrie 2022, 10:15
Data actualizarii: Duminica 11 Septembrie 2022, 10:24

Trei jucătoare din top 10 WTA, printre care Iga Swiatek - număr 1 mondial - s-au plâns în legătură cu mingile folosite la US Open 2022, catalogându-le „dificil de controlat.”

UDPATE 11 septembrie: La 21 de ani, Iga Swiatek este triplă campioană de Grand Slam și se bucură de cel mai bun sezon al carierei, în care a cucerit 6 titluri prestigioase, la Doha, Indian Wells, Miami, Stuttgart, Roma și Paris.

Sportiva din Polonia a reușit să depășească un val notabil de negativitate pe care l-a trăit în zilele premergătoare competiției de la New York, în care s-a plâns de calitatea modestă a mingilor de joc folosite la Flushing Meadows.

US Open 2022 s-a încheiat însă cu victoria supremă a liderului WTA, care a învins-o pe Ons Jabeur, scor 6-2, 7-6 (5), după 110 minute de joc, dominând partida categoric, timp de un set și jumătate. 


Ajunsă în SUA pentru ultimul turneu de mare șlem al anului, jucătoarea poloneză s-a plâns încă din timpul turneului WTA 1000 de la Cincinnati în legătură cu faptul că mingile utilizate în turneele feminine diferă de cele folosite în probele masculin. Swiatek este nemulțumită de greutatea scăzută a mingilor și își motivează opinia spunând că aceste mingi devin greu de controlat în condițiile de joc de la New York

US Open, singurul Grand Slam care oferă mingi diferite de joc în probele masculine și feminine

„Mingile acestea sunt oribile. Nu înțeleg de ce mingile noastre sunt diferite de cele folosite în turneul masculin. Sunt foarte dificil de controlat. După ce se uzează, devin tot mai ușoare și zboară.

Avem meciuri în care forța prevalează. Nu e ca acum zece ani, când fetele, cu excepția Serenei Williams, jucau cu mingi încete. Știu că există jucătoare care se plâng, iar ele se află în top 10.

Cu 15 ani în urmă, probabil că femeile își accidentau coatele din cauza mingilor mai grele, dar astăzi suntem atât de bine pregătite fizic încât nu cred că se poate întâmpla,” a spus Iga Swiatek, notează Eurosport. 

Iga Swiatek, susținută de alte două jucătoare din top 10 WTA: Jessica Pegula și Paula Badosa

Numerele 4 și 8 WTA, Paula Badosa, respectiv Jessica Pegula o susțin pe Iga Swiatek în manifestarea opiniei potrivit căreia organizatorii turneelor americane greșesc menținând această strategie de a diferenția mingile de joc, în funcție de sex. 

„Nici eu nu-s fan al acestor mingi. Și mai sunt și alte jucătoare care îmi împărtășesc părerea,” a punctat Jessica Pegula, în timp ce Paula Badosa a avut o poziție mai clară.

„Sunt totalmente de acord. Condițiile nu sunt favorabile jucătoarelor, și nici spectacolului. Ne plângem că sunt multe erori neforțate și că lipsește inteligența tactică în puncte, dar avem terenuri mai rapide și mingi imposibil de controlat,” a transmis Paula Badosa. 

Replica WTA pe tema mingilor diferențiate la US Open

Director de relații publice din partea WTA, Amy Binder a amintit, într-o intervenție ESPN că WTA a folosit mereu acest tip de mingi pentru turneele disputate pe suprafață hard. 

„Am început să auzim din partea unor jucătoare că și-ar dori o schimbare. E un lucru pe care vom continua să îl monitorizăm și îl vom discuta atât cu jucătoarele, cât și cu echipele noastre tehnice. Motivul pentru care acest tip de mingi e folosit e că limitează accidentările suferite la nivelul brațelor,” a punctat Amy Binder. 

Iga Swiatek, contrată de Justine Henin

De 7 ori campioană în competițiile de Grand Slam, Justine Henin - cvadruplă campioană la Roland Garros - admite că nu s-a întrebat niciodată astfel de întrebări în perioada când era jucătoare profesionistă de tenis.

„Mingile sunt mingi și trebuie să înfrunți condițiile, fie că e vorba de mingi sau despre altceva. Înțeleg că pot avea un impact mai mare sau mai mic, în funcție de stilul de joc. O jucătoare ca iga joacă... aproape ca un bărbat, în modul în care lovește mingea, astfel că preferă ca mingea să fie mai grea. Pot să o înțeleg, dar, având în vedere respectul și admirația pe care le am pentru ce a reușit până acum, e mai degrabă un simptom decât o cauză. 

Când începi să te simți mai puțin bine, acest fel de probleme capătă proporții prea mari,” a adăugat Justine Henin, referindu-se la ușoara cădere de formă a Igăi Swiatek, după încheierea turneului de la Roland Garros. 

După turneul de la Roland Garros din acest an, Iga Swiatek a jucat tur 3 la Wimbledon, sferturi la Varșovia, iar la Toronto și Cincinnati s-a oprit în faza optimilor de finală. 

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!