Simona Halep Roxadustat Tenis Tenis

Suspendarea uriașă pe care o riscă Simona Halep după ce a fost testată pozitiv la Roxadustat

Simona Halep riscă o suspendare uriașă după ce a fost testată pozitiv la Roxadustat în timpul turneului de la US Open.

SPORT.RO
Data publicarii: Vineri 21 Octombrie 2022, 18:34
Data actualizarii: Vineri 21 Octombrie 2022, 18:49

În timpul US Open 2022, Halep a fost testată pozitiv la Roxadustat, o substanță care conține eritropoetină, un hormon încadrat ca agent simulant eritropoetic. Fostul lider mondial a spus că trăiește cel mai mare șoc al vieții sale și nu a intenționat niciodată să trișeze, urmând să "lupte până la final pentru adevăr".

Simona Halep riscă o suspendare de patru ani

Potrivit As, Simona Halep riscă o suspendare de patru ani, "Roxadustat fiind o substanță considerată drept nespecifică, ceea ce face foarte greu de demonstrat că a intrat acidental în corp, de exemplu printr-o contaminare a măncării", scrie sursa citată.

Roxadustat (FG-4592) este o substanță interzisă sportivilor de performanțe atât în timpul competițiilor, cât și în extra-sezon. Aceasta conține eritropoetină, un hormon care stimulează producția de celule roșii ale sângelui, fapt care ar ajuta la oxigenarea mai bună a corpului și, implicit, la atingerea unui nivel de anduranță crescut. 

Substanța Roxadustat a fost aprobată pentru a fi folosită în Asia împotriva anemiei, în cazul pacienților trecuți prin sesiuni de dializă. În Uniunea Europeană, substanța a fost aprobată pentru uz medical abia în luna august a anului 2021. 

Reacția Simonei Halep după ce a fost testată pozitiv

„Astăzi începe cel mai greu meci al vieții mele: lupta pentru adevăr. Am fost informată că am testat pozitiv la o substanță numită Roxadustat, într-o cantitate extrem de mică. E cel mai mare șoc din viața mea.

De-a lungul carierei mele, ideea de a trișa nu mi-a trecut nici măcar o dată prin minte, întrucât e complet opusă valorilor cu care am fost educată. Să înfrunt o situație atât de nedreaptă, mă simt confuză și trădată. 

Voi lupta până la final pentru a demonstra că nu am ingerat substanța în cunoștință de cauză și am încredere că, mai devreme sau mai târziu, adevărul va ieși la iveală.

Nu e vorba despre titluri sau despre bani. E vorba despre onoare și despre povestea de dragoste pe care am construit-o cu tenisul în ultimii 25 de ani,” a scris Simona Halep pe Instagram, pronunțându-se cu privire la cea mai delicată situație din cariera sa. 

Modifică setările cookies