Simona Halep Simona Halep dopaj Simona Halep roxadustat simona halep suspendare Simona Halep suspendata din WTA Tenis

Șansa Simonei Halep: ce trebuie să facă pentru a evita suspendarea de până la 4 ani 

Un avocat specializat în cauze sportive declară că Simona Halep are o șansă importantă de a-și micșora pedeapsa pentru testul anti-doping cu rezultat pozitiv, de la US Open. 

SPORT.RO
Data publicarii: Luni 24 Octombrie 2022, 18:55
Data actualizarii: Luni 24 Octombrie 2022, 19:05

Un avocat specializat în cauze sportive, Doru Toma a explicat ce trebuie să facă Simona Halep pentru a-și maximiza șansele primirii unei suspendări de scurtă durată din circuitele WTA și ITF.

Depistată pozitiv la Roxadustat în timpul US Open 2022, dubla campioană de Grand Slam din România se confruntă cu o situație teribil de complicată, care s-ar putea încheia, în cel mai rău caz, cu o suspendare de 4 ani din tenis, care ar putea însemna și finalul carierei sale de jucătoare profesionistă. 

„Trebuie dovedit că nu a fost implicată în lanțul decizional care a dus la această situație.” 

„Conform Codului Mondial Anti-Doping, modificat în anul 2021, în cazul Simonei Halep sancțiunea este suspendarea pentru o perioadă de 4 ani. Față de această sancțiune maximă pot apărea reduceri ale pedepsei ca urmare a unor circumstanțe: dacă sportivul avea scutire de uz terapeutic sau dacă acesta poate proba lipsa de intenție ori neglijență. Nu știu dacă există vreo scutire de uz terapeutic, dar cred că dacă există până la acest moment s-ar fi aflat despre aceasta. 

În aceste condiții, cred că apărarea trebuie pregătită în a dovedi că sportivul nu a fost implicat în lanțul decizional care a dus la această situație. Dar trebuie să mai reținem un aspect: în materia anti-dopingului funcționează principiul responsabilității stricte a sportivului. Acesta este responsabil de tot ce ține de respectarea normelor în materie, indiferent de competența colaboratorilor săi. Ca speță juridică nu este foarte complicată, dar pentru sportiv și apărătorii săi va fi un dosar destul de greu,” a explicat avocatul Doru Toma, notează Eurosport

Consumul substanței interzise nu a ajutat-o din punct de vedere sportiv pe Simona Halep

Învinsă de Daria Snigur în runda inaugurală a Openului American, argumentul potrivit căruia Simona Halep a fost ajutată sportiv de efectele Roxadustatului este invalidat. 

„Astăzi începe cel mai greu meci al vieții mele: lupta pentru adevăr. Am fost informată că am testat pozitiv la o substanță numită Roxadustat, într-o cantitate extrem de mică. E cel mai mare șoc din viața mea.

De-a lungul carierei mele, ideea de a trișa nu mi-a trecut nici măcar o dată prin minte, întrucât e complet opusă valorilor cu care am fost educată. Să înfrunt o situație atât de nedreaptă, mă simt confuză și trădată. 

Voi lupta până la final pentru a demonstra că nu am ingerat substanța în cunoștință de cauză și am încredere că, mai devreme sau mai târziu, adevărul va ieși la iveală.

Nu e vorba despre titluri sau despre bani. E vorba despre onoare și despre povestea de dragoste pe care am construit-o cu tenisul în ultimii 25 de ani,” a scris Simona Halep pe Instagram, pronunțându-se cu privire la cea mai delicată situație din cariera sa. 

„Nici nu știe să rostească numele acestui medicament!” Reacția tranșantă a lui CTP, întrebat despre dopajul Simonei Halep

ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies