„Scuza” Simonei Halep nu ține! Un arbitru TASS explică de ce nu contează ce concentrație de Roxadustat avea în corp

Simona Halep Cristian Jura Tenis WTA Tenis Simona Halep
SPORT.RO
Data publicarii: Luni 24 Octombrie 2022, 15:44
Data actualizarii: Luni 24 Octombrie 2022, 15:53

Cristian Jura, arbitru în cadrul Tribunalului pentru Arbitraj Sportiv de la Lausanne, susține că Simona Halep nu poate fi „iertată” de suspendare pentru că ar fi avut o cantitate mică de Roxadutat în momentul în care a făcut testul antidoping.

Jura a susținut că unele substanțe, precum Roxadutat, aduc suspendarea directă a sportivului, indiferent de cantitatea despistată în corp.

„Sunt două tipuri de substanțe dopante. Substanțe pentru care este necesar un prag: ai o concentrație, să zicem, de peste 5%. Dacă ai sub 5% nu este considerat doping, dacă ai peste 5% este.

Dar sunt substanțe care nu au nevoie de prag. Unde chiar dacă a fost depistat, să spunem, 0,00001%, deja ești considerat dopat. Deci se face diferența între aceste două categorii de substanțe interzise”, a spus Cristian Jura, pentru Digi FM.

Anunțul Simonei Halep

Simona Halep a fost suspendată provizoriu conform articolului 7.12.1 din Programul Antidoping din Tenis (TADP).

„Astăzi începe cel mai dificil meci din viaţa mea: o luptă pentru adevăr. Am fost notificată că am fost testată pozitiv pentru o substanţă numită Roxadustat, într-o cantitate extrem de mică, lucru care a venit ca cel mai mare şoc al vieţii mele.

În toată cariera mea, ideea de a trişa nu mi-a trecut nici măcar o dată prin minte şi este total împotriva valorilor cu care am fost educată. În faţa unei situaţii aşa de nedrepte, mă simt confuză şi trădată. Voi lupta până la sfârşit pentru a dovedi că nu am luat conştient substanţa interzisă şi am încredere că mai devreme sau mai târziu adevărul va ieşi la iveală”, a fost mesajul Simonei Halep.

Halep, care ocupă în prezent locul 9 în clasamentul mondial, a fost testată pozitiv la US Open, potrivit APA, românca fiind învinsă în primul tur la New York de ucraineanca Daria Snigur, cu 6-2, 0-6, 6-4.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!