Rezultat șocant la Roland Garros și o surpriză cum rar s-a văzut în istoria turneelor de Mare Șlem. Casele de pariuri îi ofereau o cotă de peste 100!

jozef kovalik Roland Garros Tenis
SPORT.RO
Data publicarii: Vineri 31 Mai 2024, 10:40
Data actualizarii: Vineri 31 Mai 2024, 10:41

Slovacul Jozef Kovalik (31 de ani, 145 ATP) este protagonistul unei file de poveste cum istoria recentă a circuitului profesionist a văzut foarte rar spre deloc. 

Învins în ultimul tur al calificărilor de la Roland Garros, a intrat pe tablou ca urmare a retragerilor de dinaintea turneului, iar joi seară a oferit o răsturnare de scor care a șocat: condus cu 2-0 la seturi și 4-2 în manșa a treia de rusul Karen Khachanov (28 de ani, 18 ATP), a câștigat în cele din urmă meciul, scor 4-6, 4-6, 6-4, 6-3, 6-4, și se află în premieră în turul al treilea al unui turneu de Mare Șlem.

Tenismen obișnuit să joace în turnee challenger, Kovalik și-a început aventura la Paris în calificări, unde i-a învins pe francezii Bonzi și Paire înainte să piardă în ultimul tur contra lui Roman Andres Burruchaga (fiul fostului mare fotbalist argentinian Jorge Burruchaga), dar soarta i-a surâs și i-a oferit prilejul unei săptămâni pe care nu o va uita. Acceptat pe tabloul principal din postura de lucky loser, l-a depășit în prima rundă pe americanul Marcos Giron pentru a programa o întâlnire cu Karen Khachanov, al 15-lea favorit al competiției.

Casele de pariuri nu-i mai dădeau vreo șansă!

Diferența de 127 de locuri în clasamentul mondial s-a văzut din plin în primele două manșe, câștigate clar de Khachanov, care atinsese optimile în șase dintre cele șapte apariții la Roland Garros și care anul trecut se oprea în sferturile de finală. Meciul și-a urmat cursul logic până la 4-2 pentru Khachanov în setul al treilea, moment în care casele de pariuri internaționale ii ofereau lui Kovalik cote de peste 100 pentru o revenire miraculoasă.

Fără să mai aibă nimic de pierdut, slovacul s-a eliberat de tensiune, a făcut un prim break care l-a readus în meci, apoi a câștigat setul trei cu 6-4 și s-a desprins în manșa a patra la 3-0. A continuat să joace la un nivel înalt, ajutat de o cădere inexplicabilă a mult mai titratului său adversar, a împins meciul în decisiv, iar acolo a luptat atât contra lui Khachanov, cât și a publicului care-l susținea pe favorit. Fără experiență la acest nivel, Kovalik a comis o dublă greșeală la prima minge de meci pe care a avut-o, dar trei erori în serie ale rusului care câștigase cele 34 de meciuri în care a condus cu 2-0 la seturi l-au ajutat să închidă o partidă întinsă pe durata a trei ore și 31 de minute.

  • 1.08 a fost cota oferită de casele de pariuri, înaintea meciului, pentru un succes al lui Kovalik.

Rezultatul este cu atât mai surprinzător cu cât Kovalik venea, la 31 de ani, după doar primul succes pe tabloul principal al unui Grand Slam în zece participări în cei 14 ani de când a trecut la profesioniști. Lor li se adaugă și 26 de eliminări în calificări!

În urma victoriei vieții, al doilea cel mai bun jucător al Slovaciei în clasamentul ATP va avea, sâmbătă, șansa calificării în optimi, urmând să-l înfrunte pe Holger Rune, după ce elevul lui Patrick Mouratoglou a reușit la rândul său o revenire notabilă, de la 0-5 și 2-6 în tiebreak-ul setului decisiv contra italianului Flavio Cobolli.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!