Mihai Stoica cristi chivu Simona Halep Tenis Tenis

Mihai Stoica dă exemplul lui Cristi Chivu după suspendarea Simonei Halep: "Nu trebuie să facă absolut nimic de capul ei!"

Mihai Stoica, managerul general de la FCSB, a comentat știrea zilei din sportul internațional: suspendarea provizorie a Simonei Halep din tenis, după ce fostul lider mondial a fost testat pozitiv cu o substanță interzisă.

SPORT.RO
Data publicarii: Vineri 21 Octombrie 2022, 19:46
Data actualizarii: Vineri 21 Octombrie 2022, 19:46

În timpul US Open 2022, Halep a fost testată pozitiv la Roxadustat, o substanță care conține eritropoetină, un hormon încadrat ca agent simulant eritropoetic. Fostul lider mondial a spus că trăiește cel mai mare șoc al vieții sale și nu a intenționat niciodată să trișeze, urmând să "lupte până la final pentru adevăr".

Mihai Stoica dă exemplul lui Cristi Chivu după suspendarea Simonei Halep

Mihai Stoica spune că Simona Halep ar fi trebuit să aibă alături un medic cu care sportiva să se consulte de fiecare dată când vine vorba de situații de acest tip. De asemenea, oficialul lui FCSB a oferit exemplul lui Cristi Chivu din perioada în care fostul căpitan al României juca la Inter.

"N-aș vrea să fac nicio referire la Simona Halep, habar n-am cum a ajuns în situația asta. Știu că mulți sportivi caută substanțe care să ajute la dezvoltarea performanței și care să nu fie pe lista substanțelor, așa că nu mă mai surprinde nimic. Îmi pare foarte rău, e sportiva care a ținut România în atenția tuturor în ultima decadă chiar. 

Un sportiv de elită, cum este Simona Halep, trebuie să aibă un medic angajat care să nu-l lase pe sportivul respectiv să facă absolut nimic de capul lui. Cristi Chivu, la un moment dat, își suna medicul de la Inter și îl întreba dacă cu gelul respectiv se poate spăla pe cap.

S-a și schimbat staff-ul (n.r - Simonei Halep), n-am auzit de niciun medic, deși am auzit de fizioterapeuți, kinetoterapeuți, antrenori", a spus Mihai Stoica, la Orange Sport.

Simona Halep riscă o suspendare de până la patru ani

Potrivit As, Simona Halep riscă o suspendare de patru ani, "Roxadustat fiind o substanță considerată drept nespecifică, ceea ce face foarte greu de demonstrat că a intrat acidental în corp, de exemplu printr-o contaminare a măncării", scrie sursa citată.

Roxadustat (FG-4592) este o substanță interzisă sportivilor de performanțe atât în timpul competițiilor, cât și în extra-sezon. Aceasta conține eritropoetină, un hormon care stimulează producția de celule roșii ale sângelui, fapt care ar ajuta la oxigenarea mai bună a corpului și, implicit, la atingerea unui nivel de anduranță crescut. 

Substanța Roxadustat a fost aprobată pentru a fi folosită în Asia împotriva anemiei, în cazul pacienților trecuți prin sesiuni de dializă. În Uniunea Europeană, substanța a fost aprobată pentru uz medical abia în luna august a anului 2021. 

Modifică setările cookies