Ion Tiriac Tenis

"Am obosit sa lupt cu ignorantii!" Interviu fantastic cu Ion Tiriac in L'Equipe! "Are 76 de ani si munceste 26 ore pe zi :)" Cum a raspuns la intrebarea "ce ai schimba daca ai fi Dumnezeu?

Intr-un interviu acordat in L'Equipe, Ion Tiriac vorbeste despre schimbarile pe care le-ar aduce in tenis.

SPORT.RO
Data publicarii: Vineri 22 Mai 2015, 08:54
Data actualizarii: Vineri 22 Mai 2015, 08:57

"Am obosit sa lupt contra ignorantilor", a declarat Tiriac, care propune organizarea tenisului dupa sistemul sportului profesionist american, proprietarii de o parte, sindicatele jucatorilor de cealalta, Cupa Davis organizata o data la doi ani, cu turneu final de opt echipe si calificari eliminatorii si meciuri de juniori in paralel, cinci seturi cu patru ghemuri, inclusiv pentru fete, mingi mai grele.

Potrivit Agerpres, Tiriac este prezentat in L'Equipe drept "protectorului Simonei Halep, pe care a vazut-o castigand la Indian Wells", este elogioasa: "Mare Manitou al tenisului si al business-ului, Ion Tiriac are 76 de ani si anunta ca munceste '26 de ore pe zi' (...), antrenor, agent sau promotor. Fara sa se neglijeze, oferindu-si 338 de automobile de colectie. Bogat? Da, o avere facuta in sistemul bancar, asigurari sau leasing". "Vindeam 60.000 de masini pe an, acum 6.000. Criza...", a dezvaluit Tiriac

In interviu, desi recunoaste ca preferatul lui este Roger Federer, "fara discutie cel mai bun jucator din toate timpurile", "bun ca painea calda", are si un repros sa-i faca elvetianului: "Este prea linistit dupa gustul meu, prea bine educat", intreaga admiratie a lui Ion Tiriac mergand, fara sa o recunoasca explicit, spre jucatorii care au si ceva aparte, gen Ilie Nastase, fara a-i uita pe Connors sau McEnroe. In schimb, Pete Sampras, "6 ani numarul 1", era "prea moale".

Desi a vrut sa revolutioneze tenisul, Tiriac recunoaste ca in acest moment "viitorul acestui sport este roz. Cu toate aceste ore de difuzare, cu banii care curg, (tenisul) a devenit al doilea sport din lume, dupa fotbal. Jucatorii vor cere din ce in ce mai multi bani. Si-i vor avea, pentru ca oamenii se tem de ei. Si este logic sa le dai, daca piata merge. Eu nu vreau sa compar cei 100 de dolari care mi s-au dat cand am castigat dublul la Roland Garros (in 1970, cu Ilie Nastase) cu cei 11 milioane de dolari pe care ii distribui la Madrid".

La intrebarea "Haideti, sunteti Dumnezeu si faceti ce vreti, ce ati schimba?", Ion Tiriac a sintetizat rapid cele cateva modificari pe care le-ar aduce, semn ca toate au fost nu numai indelung gandite, ci unele (cum ar fi marirea mingilor sau zgura albastra) chiar incercate, desi fara succes, deocamdata: "Ca in sporturile americane, pun proprietarii de evenimente de o parte, sindicatele jucatorilor de alta. Ne punem in jurul unei mese si ne batem sa gasim propuneri. Cupa Davis as organiza-o o data la doi ani, timp de doua saptamani in acelasi loc. Dar cu doi ani de calificari si meciuri tur-retur, pentru a crea emulatie, cu meciuri de juniori in paralel. Ideea cu cinci seturi in patru ghemuri, chiar si pentru fete, imi place. Si vin din nou cu mingile mele mai mari, totusi, pentru ca nu-i poti taia picioarele lui Isner..."

Modifică setările cookies