„Tu, ăla cu mustaţă” - filmul inspirat de celebra frază a lui Gică Hagi, nominalizat la Premiile Gopo

Premiile Gopo Tu, ala cu mustata! Stiri
SPORT.RO
Data publicarii: Duminica 01 Mai 2022, 11:28
Data actualizarii: Duminica 01 Mai 2022, 11:35

„Tu, ăla cu mustaţă”, un film despre trecutul glorios al fotbalului românesc, aflat acum în „ruină”.

„Din galeria de aur a fotbalului românesc, am extras câteva câștigătoare de cupă şi-am început un dribling vorbit, până în careul amintirilor de peluză” - sună descrierea filmului inspirat de istoria fotbalului românesc.

„Tu, ăla cu mustaţă”, spune povestea a trei prieteni din copilărie, spusă prin vocile unor oameni care au activat la echipe de tradiţie din România.

Filmul a fost lansat la TIFF 2021 şi este nominalizat la Premiile Gopo 2022, la categoria „Cel mai bun scurtmetraj documentar”.

„Acest „Tu, ăla cu mustață” este acela care nu joacă neapărat fotbal, căruia îi place berea pe seară şi îl doare fundul de la scaunul de terasă. Ne reprezintă pe fiecare dintre noi și, totuși, pe nici unul în mod specific. Este cel care vrea să stea cu verii din galerie, dar pe  care nu-l lasă mama, ca să nu învețe prostii. E lumea unchilor haioși, cu aer de cazino, care au și  zâmbet, dar și momente serioase, a bunicului cu ochii calzi care pare că a rămas acolo, în trecut, cu povești din lumi greu de înțeles astăzi.

Ideea scurtmetrajului pornește de la acest interviu celebru al lui Hagi, din ‘98, în care ne  avertiza că ei, cei din generația de aur, merită statui. 

La un moment dat, îl ceartă pe unul dintre  reporterii din sală: „nu strâmba, da, cu mustață, nu strâmba!". Când nu ne fac să zâmbim, vorbele lui ne ajung,  pentru că îți dai seama că acest „Tu, ală cu mustață" suntem, de fapt, noi, cei din spatele camerei, comentatori înrăiți care au asistat pasivi la dispariția unui fenomen ce ţinuse în viață o generație de tranziție”, a spus Răzvan Oprescu, regizorul scurtmetrajului nominalizat la Premiile Gopo.

Cele mai importante realizari cinematografice vor fi premiate anul acesta pe 3 mai (ora 19:00), in cadrul unuia dintre cele mai prestigioase evenimente din domeniu: Gala Premiilor Gopo. VOYO va transmite LIVE desfasurarea galei, iar cele mai importante momente ale evenimentului vor fi difuzate la PRO Cinema, pe 5 mai, de la ora 22:45.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!