NEWS ALERT Cazul Victor Pițurcă la DNA | Alex Pițurcă, lăsat liber! Fostul selecționer a fost eliberat marți dimineață

Victor Piturca DNA Stiri
SPORT.RO
Data publicarii: Miercuri 01 Februarie 2023, 09:16
Data actualizarii: Miercuri 01 Februarie 2023, 09:10

Fostul selecţioner Victor Piţurcă a fost reţinut, luni, de procurorii DNA, fiind acuzat într-un dosar care vizează achiziţii realizate în timpul pandemiei.

  • Victor Piţurcă a fost audiat, încă de luni dimineaţă, de către procurorii DNA. Ancheta vizează achiziţii de măşti realizate în timpul pandemiei. După audieri, procurorii au dispus reţinerea fostului selecţioner.
  • Firma care a livrat măștile îi aparține lui Alex Pițurcă 
  • Scene bizare cu protestatarul Marian "Ceaușescu", marți după amiază. Ce i-a răspuns Pițurcă

Victor Pițurcă a revenit la sediul DNA

UPDATE 1 Februarie 8:00: Alex Pițurcă a fost lăsat liber, chiar dacă procurorii DNA cereau să fie reținut 30 de zile

UPDATE 15;30 Alex Pițurcă a fost reținut pentru 24 de ore, potrivit informațiilor Sport.ro.

  • Victor Pițurcă

UPDATE:13:45 Eliberat marți dimineața, fostul selecționer a revenit la sediul DNA, marți în jurul orei 13:30, pentru a fi din nou audiat.

Fostul selecţioner Victor Piţurcă, a revenit marţi după-amiază la sediul DNA, la câteva ore după ce a fost pus în libertate sub control judiciar, în dosarul care vizează achiziţii realizate în timpul pandemiei, Directorul ROMARM Gabriel Ţuţu a părăsit sediul DNA, unde se află încă fiul lui Piţurcă, Alexandru. Obiectul dosarului îl reprezintă contracte pentru livrarea unor utilaje neconforme de producere a măştilor care au prejudiciat ROMARM cu peste 8,6 milioane de lei. De asemenea, este vorba despre măşti neconforme pentru MApN. 

UPDATE 11:05: Victor Pițurcă a fost eliberat și a oferit o primă reacție după ieșirea din arest: ”O să aflați în curând! Eu nu am nicio treabă cu această afacere”.

UPDATE 31.01, ORA 10:00: Victor Pițurcă a părăsit sediul DNA. Fostul selecționer a fost urcat în dubă de polițiști, încătușat. Din informațiile Sport.ro, fostul selecționer urmează să fie eliberat după ce va fi adus la Arestul Central al Poliției Capitalei. La ora 14:00, Pițurcă va fi din nou prezent la DNA.

UPDATE 17:00 Directorul general al Companiei Naţionale Romarm SA, Gabriel Ţuţu, a fost reţinut, luni, de procurorii anticorupţie într-un dosar în care este acuzat de abuz în serviciu şi trafic de influenţă în legătură cu achiziţia de utilaje şi măşti de protecţie în perioada pandemiei de COVID-19.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis AGERPRES, procurorii de la Secţia de combatere a corupţiei au dispus efectuarea urmăririi penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu ziua de luni, a lui Gabriel Ţuţu pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, trafic de influenţă în formă continuată şi fals intelectual.

De asemenea, s-a dispus urmărirea penală şi reţinerea unei persoane pentru comiterea infracţiunii de cumpărare de influenţă.

Surse judiciare au precizat, pentru AGERPRES, că persoana vizată în dosar ar fi fostul selecţioner al echipei naţionale de fotbal Victor Piţurcă.

Procurorii anticorupţie notează în ordonanţă că, pe fondul pandemiei generate de virusul COVID-19, în perioada 19 martie 2020 - 16 septembrie 2021, Gabriel Ţuţu, în calitate de director general al Romarm, cu încălcarea dispoziţiilor legale, ar fi încheiat cu o asociere de firme din care făcea parte şi o societate controlată de cealaltă persoană cercetată în prezenta cauză, în condiţii dezavantajoase pentru compania pe care o conducea, două contracte de achiziţie publică ce vizau cumpărarea a şapte utilaje neconforme de producere a măştilor de protecţie.

"Prin demersurile menţionate mai sus, CN Romarm SA a fost prejudiciată cu suma de 8.647.584 lei, reprezentând contravaloarea utilajelor menţionate, valoarea materiei prime şi ulterior contravaloarea unor piese şi servicii conexe (în afara contractului)", arată anchetatorii.

Într-un context asemănător, procurorii spun că, în perioada 19 martie 2020 - 10 aprilie 2020, Gabriel Ţuţu ar fi pretins, printre altele, de la reprezentanţii societăţilor implicate în achiziţiile de mai sus introducerea într-un circuit comercial de livrare măşti de protecţie neconforme către Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a unui prieten de-al său fără ca acesta să desfăşoare activităţi comerciale reale auxiliare contractului de livrare produse de protecţie şi efectuarea unor plăţi către acesta (40% din cota de profit rezultată) sub aparenţa unui contract de consultanţă.

"În schimbul acestor 'servicii' suspectul Gabriel Ţuţu ar fi lăsat să se creadă că are influenţă asupra funcţionarilor din cadrul MApN şi că îi va determina pe aceştia să încredinţeze direct şi fără proceduri publice contractele de furnizare, dar şi să efectueze recepţia fără problemă a produselor respective şi să achite la timp facturile emise în acest sens. În contextul menţionat mai sus, suspectul Ţuţu Gabriel ar fi primit printr-un intermediar suma de 50.000 lei", menţionează procurorii anticorupţie.

DNA informează că în cauză se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

Știrea inițială

Firma care ar fi livrat măștile îi aparține fiului său, Alex Pițurcă, potrivit G4Media, susține că Victor Pițurcă și-ar fi exercitat influența pentru a-i facilita fiului accesul la contracte, cum ar fi cel încheiat cu Ministerul Apărării, de 11 milioane de lei.

În cursul zilei de azi, procurorii DNA ar urma să ceară unui complet de judecată să dispună o măsură restrictivă de libertate în cazul lui, scrie Gândul. 

De ce a fost reținut Victor Pițurcă

În aprilie 2020, firma Helios Dentserv și Ministerul Apărării Naționale au semnat un contract în valoare de 13.459.138 lei (aproximativ 2,72 milioane de euro), care presupunea livrarea către MApN a 1.000.000 de măști chirurgicale FFP1, 300.000 de măști FFP2, 100.000 de măști FFP3, 10.000 de viziere și 50.000 de ochelari de protecție, notează Gsp. 

În mai 2020, după ce s-a încheiat starea de urgență, Helios Dentserv a încheiat un contract de cesiune de creanță cu PAV Green Energy SRL, firma lui Alexandru Pițurcă, fiul fostului selecționer. 

Victor Pițurcă, de trei ori selecționer al naționalei României

În vârstă de 66 de ani, Victor Piţurcă a fost selecţioner al României în trei rânduri: 1998/1999, 2004/2009 şi 2011/2014. El a mai pregatit echipe precum Steaua, Universitatea Craiova sau Al Ittihad.

Piţurcă a fost component al echipei Steaua, care a câştigat Cupa Campionilor Europeni în 1986 și Supercupa Europei, dar a jucat și finala Cupei Intercontinentale, scor 0-1 cu River Plate, la Tokyo. 

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!