S-a descoperit prima locație din Sistemul Solar unde există sigur viață extraterestră!

Europa Jupiter satelit planetar sistem solar viata extraterestra Stiri
SPORT.RO
Data publicarii: Vineri 01 Aprilie 2022, 11:27
Data actualizarii: Vineri 01 Aprilie 2022, 11:46

Satelitul planetei Jupiter are apă, oxigen și substanțe chimice care pot servi ca nutrienți pentru viața extraterestră.

Europa, unul dintre cei 79 de sateliți ai planetei Jupiter și al doilea cel mai aproape de suprafața sa, deține cantități însemnate de apă, mare parte sub formă de gheață, oxigen și alte elemente chimice care pot susține viața. Oamenii de știință au descoperit că acest corp ceresc este acoperit cu un strat de gheață gros de până la 24km, dar și că apa lichidă, care iese prin crăpăturile calotei glaciare, transportă cantități la fel de mari de oxigen ca oceanele Terrei. 

O simulare computerizată a ecosistemului de pe Europa a arătat că viața poate exista fără probleme sub gheață, în oceanele satelitului, putând fi similară cu viața microbiană de pe Pământ, respectiv din apele adânci cu izvoare hidrotermale de pe planeta noastră sau din Lacul Antarctic Vostok.

O misiune spațială pleacă spre Europa în 2024!

NASA a pregătit deja lansarea unui satelit artificial, numit Europa Clipper, care să orbiteze corpul ceresc și să adune mai multe informații. Acesta ar trebui să plece spre satelitul lui Jupiter în 2024 și să facă pe drum aproximativ 5-6 ani. Europa a fost descoperită pe 7 ianuarie 1610 de către astronomul italian Galileo Galilei, iar distanța dintre Pâmânt și Europa este de 628.126 milioane kilometri. Raza medie a satelitului este de 1.561km, iar temperaturile la suprafața sa variază între -220℃ și -150℃, mediul fiind mai cald sub stratul de gheață. 

Satelitul Europa a devenit mai interesant decât planeta Marte

Într-un studiu publicat în revista Geophysical Research Letters, profesoara britanică Monica Grady a atras atenția că trebuie să îndreptăm concentrăm mai degrabă pe Europa, decât pe planeta Marte, considerată până acum locul unde puteam detecta primele semne de viață extraterestră. "Cred că avem șanse foarte mari să găsim forme de viață pe Europa, poate similare cu viața microbiană de pe planeta noastră, cele mai dezvoltate fiind, probabil, la nivelul caracatițelor de pe Pământ", a declarat Grady. 

Jupiter este unul dintre cele mai strălucitoare obiecte din spațiu vizibile cu ochiul liber, fiind în medie cel de-al treilea obiect natural ca strălucire pe cerul nopții după Lună și Venus. Jupiter este formată din trei sferturi de hidrogen și un sfert din heliu și poate avea un nucleu stâncos din elemente mai grele. Pioneer 10 a fost prima navă spațială care a vizitat Jupiter, apropiindu-se cel mai mult de planetă, pe 4 decembrie 1973.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!