Rudel Obreja, suspendat 11 ani de federatia internationala de box!

Rudel Obreja suspendat 11 ani Stiri
SPORT.RO
Data publicarii: Sambata 23 Ianuarie 2010, 07:57
Data actualizarii: Sambata 23 Ianuarie 2010, 07:59

Rudel Obreja a fost suspendat 11 ani de federatia internationala pentru ca nu a respectat o sanctiune anterioara dictata de Comisia de Disciplina a AIBA si pentru ca a prezentat documente falsificate in cursul unei proceduri disciplinare.

Totodata, federatia romana a primit o amenda de 15.000 de franci elvetieni, o suspendare pe timp de o luna si interdictia de a mai organiza competitii sub egida AIBA, pana cand isi va lua angajamentul formal ca va respecta Regulamentul tehnic si competitional al federatiei internationale de box si va impune sportivilor sa poarte casti de protectie la toate competitiile.

Comisia de Disciplina a AIBA a luat aceste decizii pentru ca Obreja nu a respectat termenii unei suspendari de doi ani, care a fost confirmata atat de Comisia de Apel, cat si de Tribunalul de Arbitraj Sportiv.
Obrejea a fost suspendat si pentru faptul ca a permis ca sportivii sa boxeze fara casca de protectie la finalele Cupei Romaniei din 16-19 februarie 2009, ceea ce reprezinta "o grava abatere de la Regulamentul tehnic si competitional al AIBA, prin punearea in pericol a sanatatii boxerilor".

In al treilea rand, presedintele FR Box a prezentat probe falsificate Comisiei de Disciplina, in scopul de a o indrepta pe o pista gresita.

Pe langa suspendarea de 11 ani, care va intra in vigoare imediat dupa expirarea celei de doi ani, Obreja a primit si o amenda de 20.000 de franci elvetieni. Costurile de judecata vor fi suportate in mod egal de Obreja si de forul de la Bucuresti, iar eventualele apeluri la aceste sanctiuni nu vor afecta efectele imediate ale deciziilor Comsiei de Disciplina.

Rudel Obreja, prezent la Jocurile Olimpice de la Beijing in calitate de delegat tehnic al turneului de box, a fost suspendat de catre AIBA "pentru posibile tentative de manipulare" la meciurile de box de la JO-2008, anuntase in 22 august 2008, forul international in cadrul caruia romanul detinea functia de vicepresedinte.

Masura a fost luata dupa ce Obreja a organizat la Beijing, o conferinta de presa neautorizata de AIBA, in care incerca sa demaste neregulile din turneul de box de la JO-2008, legate de delegarile arbitrilor. In timpul conferintei i-a acuzat pe unii membri AIBA, in frunte cu directorul tehnic Ho Kim, ca au manipulat delegarile arbitrilor, desi aceastea ar fi trebuit decise de computer. Obreja sustine ca Ho Kim, cu acordul presedintelui AIBA, ar fi schimbat "aproape la fiecare meci cate unu, doi sau trei judecatori, dupa bunul lor plac", fara acordul romanului si al celuilalt delegat tehnic al competitiei, Terry Smith din Tara Galilor. La un moment dat, in timp ce Obreja vorbea, in sala a aparut Ho Kim, care a anuntat ca respectiva conferinta de presa nu este autorizata de AIBA si prin urmare trebuie oprita imediat. Obreja a incercat sa isi continue discursul, insa reprezentantul forului mondial i-a taiat microfonul si apoi i-a stins si lumina, in incercarea de a-l scoate din sala.

AIBA a sustinut, intr-un comunicat de presa, ca cel care a incercat sa influenteze arbitrii este de fapt Obreja, motiv pentru care a fost suspendat si va comparea in fata instantelor disciplinare ale forului mondial. Comisia de Disciplina a Federatiei Internationale de Box Amator (AIBA) l-a suspendat, in februarie 2009, pe Obreja pe o perioada de trei ani si jumatate.

 

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!