Miliardarul elvețian care este coacționar la Chelsea vrea să facă "Yellowstone-ul european" în România!

Hansjorg Wyss blueco chelsea Fundația Conservation Carpathia Hansjorg Wyss chelsea paduri virgine romania Stiri Hansjorg Wyss (stânga) / Foto - Getty Images
SPORT.RO
Data publicarii: Sambata 06 Aprilie 2024, 07:51
Data actualizarii: Sambata 06 Aprilie 2024, 07:51

Acesta are o avere estimată la aproape 5 miliarde de dolari. 

Christoph și Barbara Promberger locuiesc într-un mic sat din județul Brașov de peste 30 de ani. Familia austriacă a fondat la mijlocul anilor 2000 Fundația Conservation Carpathia, după ce a observat tăierile ilegale de păduri, care se mai făceau în pădurile din România la nivel industrial, deși țara noastră deține peste 60% din ultimele păduri virgine europene. 

Fundația Conservation Carpathia a cumpărat deja 27.000 de hectare pe pădure în România

Peste 27.000 de hectare de pădure au fost achiziționate și incluse deja de FCC în Catalogul Național al Pădurilor Virgine și Cvasivirgine din România, pentru a le proteja pe termen nelimitat, în timp ce aproape 2.000 de hectare au fost reîmpădurite cu peste 4 milioane de arbori tineri, iar pădurarii contractați de fundație patrulează aproximativ 75.000 de hectare în pădurile proprii și învecinate. 

  • Compania Synthes Holding AG, deținută de Hansjorg Wyss / Foto - Getty Images

În prezent, România are peste șase milioane de hectare de pădure, din care o proporție semnificativă își păstrează caracterul neîntinat de dezvoltarea urbană, găzduind unul dintre cele mai importante ecosisteme sălbatice din Europa, cu populații numeroase de lupi, urși, lincși, castorii, căprioare, bizoni și alte animale protejate, nemaiîntâlnite în asemenea densitate în aproape nicio țară europeană. 

Hansjorg Wyss s-a alăturat proiectului familiei Prombergers

De curând, filantropilor li s-a alăturat un grup de oameni foarte bogați, printre care și miliardarul elvețian Hansjorg Wyss, considerat unul dintre cei mai mari donatori de fonduri pentru protejarea mediului din lume. Fundația Conservation Carpathia își propune să dezvolte un "Yellowstone european" în Munții Făgăraș din România, după modelul Parcului National North Cascades din statul american Washington

Obiectivul pe termen scurt este achiziția de păduri până la atingerea unei suprafețe de 200.000 de hectare și crearea unuia dintre cele mai mari parcuri naționale protejate din Europa, care ar echivala cu terenul cumulat al celor mai mari revervații naturale din Spania - Sierra Nevada, Picos de Europa și Donana. După acumularea de terenuri, fundația ar urma să ceară statului român să contribuie cu alte terenuri și cu îndeplinirea cadrului legislativ, iar zona poate fi declarată rezervație naturală cel mai devreme în 2030.   

Are o avere de aproape 5 miliarde de dolari și e acționat la Chelsea

Hansjorg Wyss (88 de ani) este născut la Berna (Elveția) și a absolvit Swiss Federal Institute of Technology Zurich și Harvard University. Acesta este fondatorul și președintele companiei Synthes Holding AG, unul dintre cei mai mari producători de echipamente medicale din lume, și are o avere estimată la aproape 5 miliarde de dolari

Prin Wyss Foundation, care are active de peste 2 miliarde de dolari, miliardarul a investit sume importante pentru conservarea unor zone unice din America de Nord, America de Sud, Australia, Europa și Asia, și a oferit numeroase burse de studiu, jurnalistice și artistice. 

Wyss este o parte impiortantă a grupului de investitori BlueCo, care a preluat clubul de fotbal Chelsea de la Roman Abramovici, în mai 2022, dar figura publică este un alt miliardar, Todd Boehly. Un an mai târziu, în iunie 2023, BlueCo a plătit 75 de milioane de euro pentru echipa franceză RC Strasbourg, care evoluează în Ligue 1.

Wyss este un important donator pentru Partidul Democrat din SUA

Numele acționarului de la Chelsea a apărut în context negativ în lupta politică din SUA, el fiind considerat unul dintre cei mai mari donatori de fonduri pentru Partidul Democrat și pentru candidații săi progresiști. Rivalii republicani contestă dreptul legal al acestuia de a se implica financiar în lupta politică, pentru că nu se știe dacă acesta deține cetățenia americană sau doar drept de reședință, în ultima situație având interzis de lege să se implice în influențarea electoratului.  

Wyss ar fi donat zeci de miilioane de dolari prin intermediul unor firme de consultanță, reușind "să creeze discret o operațiune sofisticată pentru a promova inițiative politice progresiste și politicienii democrați pe care îi susține", conform unei analize a publicației The New York Times din 2021.

Foto - Getty Images

ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!