Guset nu a putut primi rinichiul! TRANSMITE-I UN MESAJ!

Gheorghe Guset Stiri
SPORT.RO
Data publicarii: Miercuri 15 Octombrie 2008, 17:14
Data actualizarii: Miercuri 15 Octombrie 2008, 17:16
Atletul Gheorghe Guset, campion la aruncarea greutatii, nu a putut primi, miercuri, un rinichi de la femeia aflata in moarte cerebrala din Oradea deoarece s-a constatat o incompatibilitate intre organismul sau si organul respectiv.

Coordonatorul regional de transplant in cadrul Institutului de Urologie si Transplant Renal (IUTR) Cluj-Napoca, Dan Luscalov, a declarat ca Guset, care a efectuat, marti, tratament de dializa, se va reintoarce la Zalau, si va astepta un alt rinichi de la un donator compatibil.

"Nu s-a putut efectua transplantul de rinichi domnului Guset deoarece a existat o incompatibilitate. Nu avea cea mai buna compatibilitate cu donatorul, de aceea rinichii donatorului au fost transplantati la doua femei, una din Alba si cealalta din Bihor, de 35, respectiv 39 de ani", a spus Luscalov.

Potrivit acestuia, atletul este trecut pe o lista de asteptare si va fi supus unei operatii de transplant in momentul in care se va gasi un rinichi compatibil. Tranplantul de rinichi de la o femeie din Oradea, care intrase in moarte cerebrala, a fost efectuat, miercuri, de o echipa de medici specialisti de la IUTR Cluj-Napoca, condusa de prof. Mihai Lucan.

Organele unei femei de 53 de ani din Oradea, aflata in moarte cerebrala, au fost prelevate, marti seara, de medici din Bucuresti, Cluj si Oradea, ficatul urmand sa fie transplantat unei femei, la Clinica Fundeni, iar rinichii unui sportiv de performanta, la Cluj.

Dr. Carmen Pantis, coordonatorul programului de transplant in Bihor, a declarat ca femeia era in moarte cerebrala. "Pacientei, in varsta de 53 de ani, i s-a facut rau luni si a suferit un anevrism cerebral, fiindu-i rupt un vas mare de sange. Marti, ea a fost declarata in moarte cerebrala. Apartinatorii s-au dovedit oameni cu suflet mare, care au inteles ca organele femeii ar putea salva alte vieti si si-au dat acordul pentru prelevarea lor", a spus dr. Pantis.

Dupa o serie de teste si analize, medicii au stabilit ca ficatul si rinichii acesteia pot fi prelevate in vederea unui transplant. Operatia, efectuata de echipe mixte de medici din Bucuresti, Cluj si Oradea, s-a desfasurat, marti seara, la Spitalul Clinic Judetean, si a durat cinci ore si jumatate.

"Este a cincea operatie de acest gen din Bihor in acest an, iar ficatul a fost dus la Bucuresti, rinichii la Cluj", a precizat dr. Pantis. Potrivit unor surse medicale, ficatul a fost transportat la Clinica Fundeni, unde va fi transplantat unei femei, iar rinichii urmau a fi transplantati unui sportiv de performanta.

ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!