Demersul care l-a înfuriat pe Putin! Avertismentul venit din Rusia după apelul făcut Zelenski

Vladimir Putin Război în Ucraina Volodimir Zelenski Stiri
SPORT.RO
Data publicarii: Sambata 11 Februarie 2023, 15:42
Data actualizarii: Sambata 11 Februarie 2023, 16:31

Rusia a denunţat sâmbătă apelul la interzicerea participării sportivilor ruşi la Jocurile Olimpice de vară din 2024, la o zi după ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut o astfel de măsură, în plin conflict armat cu Moscova.

„Încercarea de a dicta condiţiile de participare a sportivilor la competiţiile internaţionale este absolut inacceptabilă. În prezent asistăm la o dorinţă nedisimulată de a distruge unitatea sportului internaţional”, a declarat ministrul rus al Sportului, Oleg Matiţin, citat de agenţiile ruse de presă.

Vineri, Volodimir Zelenski a spus că prezenţa sportivilor ruşi la Jocurile de la Paris ar fi „un semn de violenţă şi impunitate” încercând să-i convingă, în cadrul unei reuniuni, pe miniştri Sportului din mai multe ţări.

Matițin: „Sportul construiește punți!”

Cei care fac apel la excludere „ar face mai bine să se opune de sport în propriile lor ţări şi să facă totul pentru ca sportul să fie un ambasador al păcii şi să permite construirea de punţi între popoare”, a comentat sâmbătă Matiţin.

El a dat asigurări că „nimeni” nu a cerut excluderea sportivilor americani de la Jocurile Olimpice din 2004, după invadarea Irakului de către armata SUA.

Ucraina vrea să evite posibilitatea unei prezenţe a sportivilor ruşi şi belaruşi la JO 2024, inclusiv sub drapel neutru, preconizată de Comitetul Internaţional Olimpic (CIO), fără să fi fost încă nimic decis în această direcţie.

Autorităţile de la Kiev au ameninţat cu boicotarea competiţiei din capitala Franţei în cazul participării sportivilor din Rusia şi Belarus.

Preşedintele CIO, Thomas Bach, a denunţat într-o scrisoare din 31 ianuarie această intransigenţă ucraineană, care potrivit acestuia este „împotriva fundamentelor mişcării olimpice”.

Ostilitatea ucraineană faţă de prezenţa sportivilor ruşi este susţinută de aliaţii tradiţionali ai Kievului, precum Marea Britanie şi Polonia. Statele Unite, pe de altă parte, s-au declarat în favoarea compromisului de participare a acestora sub drapel neutru.

ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!