Presiune pe ministrul Lucian Bode, după ce Austria ne-a spus din nou „nein”! S-a cerut sesizarea CJUE

lucian bode Austria CJUE Stiri
SPORT.RO
Data publicarii: Sambata 28 Ianuarie 2023, 13:22
Data actualizarii: Sambata 28 Ianuarie 2023, 13:50

Austria a reiterat că nu va permite integrarea României și a Bulgariei în spațiul Schengen, după Consiliul JAI de la Stockholm (Suedia), iar acest lucru a crescut presiunea asupra ministrului român al Afacerilor Interne, Lucian Bode.

Europarlamentarul Eugen Tomac, preşedinte al Partidului Mişcarea Populară, i-a trimis o scrisoare premierului Nicolae Ciucă în care solicită Guvernului să sesizeze Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) privind nelegalitatea dreptului de veto exprimat de Austria şi Ţările de Jos cu privire la aderarea României în spaţiul Schengen.

„Vă solicit ca, în numele Guvernului României, să faceţi toate demersurile necesare, astfel încât românii să poată circula liber în spaţiul Schengen. Concret, să demaraţi procedura de sesizare a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene privind nelegalitatea dreptului de veto exprimat de Austria şi Ţările de Jos la şedinţa Consiliului JAI din 8 decembrie 2022”, arată Eugen Tomac, în documentul publicat, sâmbătă, pe pagina sa Facebook.

 Eugen Tomac solicită ca autoritățile din România să sesizeze CJUE cu privire la Austria

Potrivit europarlamentarului, votul Consiliului JAI din 8 decembrie 2022 încalcă mai multe principii şi dispoziţii legale ale Uniunii Europene, respectiv Protocolul privind condiţiile şi aranjamentele referitoare la admiterea Republicii Bulgaria şi a României în Uniunea Europeană din Tratatul de aderare al României la Uniunea Europeană, protocolul 1, art. 4 alin. (2), libertatea de circulaţie a persoanelor şi a mărfurilor (art. 21 alin. (1) si art. 26 alin. (2) TFUE), principiul cooperării loiale între statele membre (art. 4 alin. (3) TUE), principiul cooperării loiale între instituţiile Uniunii (art. 13 alin. (2) TFUE) şi principiul nediscriminării (art. 21 din Carta drepturilor fundamentale ale Uniunii Europene).

Tomac susţine că un proces la CJUE nu suspendă negocierile, schimbă doar datele problemei şi ar arăta că România ştie, „în sfârşit”, să se apere cu instrumentele oferite de UE.

„În condiţiile în care lucrurile sunt foarte clar stipulate în Tratate şi în Acordul Schengen, avem elemente suficient de puternice pentru a susţine o acţiune la CJUE. Românii trebuie să beneficieze de aceleaşi drepturi ca orice alt cetăţean european, conform Tratatelor constitutive ale UE. Încălcarea acestora este sancţionabilă de către CJUE, existând chiar precedente cu privire la acţiuni de succes din partea României”, spune Eugen Tomac. 

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!