OFICIAL De ce Filimon, multiplul campion național al României, va concura pentru Austria la Jocurile Olimpice de la Paris

Collins Filimon Austria badminton Jocurile Olimpice de la Paris din 2024 Universitatea de Vest din Timişoara JO 2024
SPORT.RO
Data publicarii: Luni 01 Iulie 2024, 10:19
Data actualizarii: Luni 01 Iulie 2024, 10:21

Collins Filimon nu va face parte din Team Romania la competiția olimpică din această vară.

Sportivul Collins Filimon, multiplu campion naţional de badminton al României, s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Paris şi va reprezenta Austria la cea mai prestigioasă competiţie mondială, a anunţat, luni, clubul CSU UVT, printr-un comunicat de presă remis AGERPRES.

Anunțul făcut de Universitatea de Vest din Timişoara

"Universitatea de Vest din Timişoara (UVT) traversează un moment special şi are bucuria să anunţe că sportivul legitimat la clubul CSU UVT, Collins Filimon, multiplul campion naţional de badminton, a primit confirmarea că va merge la Paris, la Jocurile Olimpice 2024. 

Clasarea lui în Top 100 mondial, la momentul stabilirii participanţilor, era o condiţie îndeplinită de mai multe săptămâni, astfel că sportivul legitimat la CSU UVT trebuia să obţină paşaportul austriac (implicit cetăţenia acestei ţări, pentru care joacă din 2021), pentru ca să-i fie confirmată participarea la Jocurile Olimpice, ceea ce s-a confirmat", se arată în comunicatul CSU UVT.

Ce a declarat Collins Filimon

"Este un moment frumos, mi l-am dorit foarte mult, deşi la început nu-mi mai puneam mari speranţe, deoarece drumul spre Paris a început când eram locul 180 mondial şi a trebuit să o iau de jos de tot. 

Este prima mea campanie de calificare pentru Jocurile Olimpice. Mai putea fi în 2020, pentru Tokyo, însă atunci era foarte dificil să participi la turnee şi să acumulezi puncte în clasament, pentru a emite pretenţii. Mă bucur mult pentru această reuşită", a spus Collins Filimon.

Filimon are acum dublă cetățenie, română și austriacă

Sursa citată precizează că sportivul Collins Filimon şi-a început tentativa de a accede la cea mai importantă competiţie sportivă a lunii încă din vara anului trecut, dar o accidentare i-a creat probleme la acel moment. 

Cu toate acestea, el le-a făcut faţă, a reuşit să depăşească de multe ori fazele preliminare ori iniţiale ale turneelor profesioniste şi a acumulat puncte importante, care l-au dus până aproape de Top 80 mondial. 

Collins Filimon va participa la Jocurile Olimpice de la Paris, ca reprezentant al Austriei, pentru că el are dublă cetăţenie română şi austriacă.

"Mişcarea sportivă globală se reuneşte în această vară la Paris, Jocurile Olimpice fiind în centrul atenţiei publicului din toată lumea. Suntem foarte bucuroşi şi simţim o emoţie aparte motivată de reprezentarea la Paris a clubului CSU UVT, prin multiplul campion Collins Filimon, aflat în elita badmintonului mondial. Mult succes, Collins Filimon, la Jocurile Olimpice 2024!", a declarat rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea, citat de Agerpres.

Cum va decurge concursul olimpic la badminton, sport dominat de asiatici

Parcursul ce este aşteptat în capitala Franţei, într-o disciplină sportivă dominată de asiatici (în top 10 mondial fiind doar doi europeni, ceilalţi fiind din China, Indonezia, Japonia, Malaezia şi Thailanda), este explicat de Collins Filimon: 

"Vor fi 16 grupe în concursul olimpic de simplu masculin, cu 16 capi de serie, stabiliţi în ordinea clasării mondiale. Pe lângă ei, vor mai fi câte doi concurenţi în fiecare grupă, dintre cei care au obţinut accesul ulterior. 

Grupa va fi grea, pentru că sunt şanse egale să joc cu nr. 1 mondial sau cu nr 16. Cu puţin noroc, pot prinde o grupă, de exemplu, cu locul 13 sau cu locul 16 mondial. Doar primul clasat va merge mai departe în faza eliminatorie", a spus jucătorul.

De ce Collins Filimon nu va evolua pentru România la Jocurile Olimpice de la Paris

Austria nu a condiţionat eliberarea paşaportului, fiind acceptată păstrarea cetăţeniei române, situaţie ce nu este frecvent întâlnită. 

Collins Filimon explică în ce context concurează pentru Austria: "Aveam nevoie de paşaport, să concurez pentru Austria. Pentru România nu aveam voie să joc, deoarece schimbasem anterior pentru Austria. 

Dacă aş fi dorit să concurez pentru România, ar mai fi trebuit să aştept un an sau doi de la ultimul meci internaţional precedent. Nu exista altă soluţie, era nevoie să primesc paşaport austriac".

Sportivul este stabilit în Austria, dar a continuat să vină la Campionatele Naţionale de badminton ale României, de fiecare dată încheind cu trofeul în mână, în concursurile de simplu.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!