Sporturi

„M-ar fi omorât dacă aflau toate astea!” A plecat din Afghanistan de frica talibanilor, iar acum a spus tot 

Nilofar Bayat (27 ani), căpitanul echipei de baschet feminin în scaun cu rotile, a fugit din Afghanistan. 

Ana-Maria Popescu
Data publicarii: Marti 24 August 2021, 12:12
Data actualizarii: Marti 24 August 2021, 12:17

Imediat după ce talibanii au intrat în Kabul, Nilofar Bayat, căpitanul echipei naționale de baschet feminin în scaun cu rotoile, a știut că trebuie să fugă din țară, după cum a dezvăluit chiar ea, într-un interviu cutremurător, acordat pentru presa iberică

Tânăra de 27 de ani, care va juca pentru echipa Bidaialdeak BSR din Bilbao, a fugit în Spania, alături de soțul ei, Ramish. Nilofar a povestit cum a decurs fuga lor din Kabul și a dezvăluit ce i s-ar fi întâmplat dacă talibanii aflau ce făcea. 

  • „M-ar fi omorât dacă aflau toate astea!” A plecat din Afghanistan de frica talibanilor, iar acum a spus tot

„M-ar fi omorât!”
 

„Au fost foarte multe clipuri cu mine jucând baschet. Am fost implicată activ în militarea pentru drepturile femeilor și pentru drepturile femilor cu dizabilități. Dacă talibanii aflau toate aceste lucruri despre mine, știu că m-ar fi omorât”, a fost mesajul transmis de femeie unui jurnalist spaniol cu care s-a împrietenit în urmă cu câțiva ani. 

Acesta i-a postat povestea pe rețelele de socializare, încercând să obțină ajutor și promisiunea oficialilor iberici că vor încerca să o evacueze din Afghanistan. Vineri, Bayat și soțul ei au aterizat în Spania, alături de încă 250 de afghani care au lucrat cu forțele militare iberice și au fost implicați în operațiuni civile în ultimii ani. 

„Au venit talibanii și au luat totul într-o clipă!” 
 

La sosirea în Spania, Bayat a explicat cum a trăit zilele de invazie a talibanilor și cum au reacționat oamenii odată ce aceștia au preluat controlul în Kabul.

„Eram mii de oameni la aeroport care voiam să scăpăm de acolo, să scăpăm de talibani. Nu am trecut prin așa ceva vreodată în viață. Aeroportul a fost în haos. Talibanii au început să meargă din ușă în ușă pentru a identifica oameni. E o catastrofă, sunt 20 de ani de pași în spate”, a dezvăluit tânăra de 28 de ani.

În 2019, femeia vorbea pentru Guardian despre provocarea la care a fost supusă: „Să fii femeie în Afghanistan și să trăiești cu o dizabilitate este aproape un dublu blestem!” 

Însă, acțiunea talibanilor a șters totul rapid, lăsând doar teroare în jur: „Am fost căpitanul naționalei de baschet în scaun cu rotile. Aveam un job drăguț, ajutam oamenii cu dizabilități. Am studiat dreptul, am muncit extrem de greu pentru toate astea. 

Noi ne-am salvat, însă ce se alege de familiile pe care le-am lăsat în urmă. Suntem extrem de emoționați și îngrijorați pentru ei. Când ne aflam pe aeroportul din Kabul, talibanii nu ne-au lăsat să ne luăm bagajele. Vă vine să credeți că purtăm aceleași haine de cinci zile? Am pierdut totul, nu mai avem nimic”, a adăugat Bayat. 

Atât ea, cât și soțul ei, care a jucat pentru echipa națională a Afghanistanului de baschet în scaun cu rotile, au primit un loc în echipele locale de baschet din Bilbao. 

CITESTE SI
VIDEO PROTVPLUS.RO
VIDEO VOYO.RO
Modifică setările cookies