SPECIAL De pe teren, direct în prima linie. Câți sportivi și antrenori și-au pierdut viața în războiul din Ucraina

Razboi ucraina Rusia Ucraina Sporturi Război în Ucraina
SPORT.RO
Data publicarii: Marti 27 Februarie 2024, 16:02
Data actualizarii: Marti 27 Februarie 2024, 16:02

Au trecut doi ani de când Rusia a lansat invazia asupra Ucrainei, iar războiul din țara vecină pare departe de final.

Conform surselor oficiale, peste 10.500 de civili din Ucraina și-au pierdut viața în ultimii doi ani, din cauza bombardamentelor. Rușii au țintit în repetate rânduri blocuri de locuințe și cartiere întregi, pentru a slăbi moralul populației.

Ministrul interimar al Tineretului și Sportului din Ucraina, Matvii Bidnyi (44 de ani), a vorbit despre sportivii care au murit în acest conflict.

439 de sportivi și antrenori, uciși în războiul dintre Rusia și Ucraina

Conform lui Bidnyi, 439 de sportivi profesioniști și antrenori au fost uciși în ultimii doi ani de război. Aceștia s-au alăturat armatei după începerea invaziei și au murit pe front. În total, peste 3000 de sportivi și antrenori din Ucraina s-au înrolat.

"Cei peste 3000 de atleți și antrenori au luat armele în mână, s-au alăturat armatei, iar acum luptă împotriva Rusiei. Dintre ei, 439 și-au pierdut viața pe câmpul pe luptă", a transmis ministrul Matvii Bidnyi.

Conform ONU, peste 14 milioane de persoane au fost nevoite să fugă din calea războiului. Asta înseamnă aproximativ o treime din populația Ucrainei, oameni care au lăsat în urmă tot ce aveau și s-au mutat în alte zone sau chiar în alte țări. În jur de 6 milioane de oameni se află acum în afara Ucrainei.

În România s-au stabilit 77.000 de ucraineni în ultimii doi ani. Aceștia au luat-o de la zero în țara noastră. Majoritatea și-au găsit locuri de muncă aici, iar unii și-au înscris și copiii la școală.

Ce fac alți sportivi din Ucraina

Pe lângă cei aflați pe linia frontului, există și sportivi din Ucraina care au rămas în lumea sportului. Cum ar fi, de exemplu, fotbaliștii care joacă în Europa de Vest. Mulți dintre aceștia încearcă să mențină subiectul războiului din Ucraina pe agenda zilei.

Portarul echipei Benfica, Anatoliy Trubin (22 de ani), a ținut recent o discurs public în Lisabona, unde a vorbit despre luptele din Ucraina.

"Lupta continuă. Noi, oamenii din Ucraina, ne apărăm independența de secole încoace. Astăzi m-am întâlnit cu mai mulți oameni aici în Lisabona și am discutat despre război. Noi suntem vocea Ucrainei în lume. E foarte important să vorbim despre acest subiect, despre sprijinul de care avem nevoie.

Cât timp războiul va continua, lumea va trebui să ne audă vocea și să afle ce se petrece acolo", a transmis Trubin.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!