Sportivii din Rusia și Belarus, excluși în cele din urmă și de la Jocurile Paralimpice 2022!

Rusia Beijing Belarus Comitetul International Olimpic Jocurile Paralimpice Sporturi
SPORT.RO
Data publicarii: Joi 03 Martie 2022, 12:14
Data actualizarii: Joi 03 Martie 2022, 12:15

Competiția se desfășoară la Beijing și urmează să înceapă pe data de 4 martie.

Comitetul Internaţional Paralimpic (IPC) a anunţat joi că a decis să excludă sportivii din Rusia şi Belarus de la Jocurile Paralimpice de iarnă programate la Beijing (4-13 martie), cu o zi înaintea startului competiţiei, informează AFP.

Sesizat în urma invaziei ruse din Ucraina, la care colaborează şi Belarus, Comitetul Internaţional Paralimpic hotărâse iniţial, miercuri, ca sportivii ruşi şi belaruşi să participe la Jocuri sub drapel neutru, o decizie contestată de mai multe ţări.

Într-un comunicat difuzat joi, IPC şi-a justificat schimbarea de poziţie prin faptul că "echipele şi sportivii ameninţă acum că nu vor participa, compromiţând şansele de succes ale Jocurilor Paralimpice de iarnă de la la Beijing 2022".

"Situaţia din Satul sportivilor se deteriorează şi garantarea siguranţei acestora a devenit imposibilă", a adăugat Comitetul, cu o zi înaintea ceremoniei de deschidere a Jocurilor, care se vor derula în capitala chineză până pe 13 martie.

CIO a acuzat Rusia că a încălcat spiritul olimpic

După ce trupele ruse au invadat Ucraina, Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a acuzat Rusia că a încălcat Armistiţiul Olimpic şi a cerut federaţiilor internaţionale să interzică sportivii ruşi şi belaruşi din toate competiţiile.

Federaţia internaţională de fotbal (FIFA) a exclus, astfel, Rusia de la Cupa Mondială din Qatar, în timp ce multe federaţii (atletism, patinaj, rugby, box, înot) au anunţat măsuri de excludere care vizează sportivii ruşi, iar în unele cazuri şi pe cei din Belarus.

Agerpres

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!