High Romania! Un roman a urcat la peste 8.000 de metri in Himalaya, un altul a cucerit varful Vinson, din Antarctica

Autor: Sport.ro
Joi 11 Decembrie 2014, 17:37

Un alpinist clujean in varsta de 37 de ani, Ciprian Patrascu, a reusit sa cucereasca Varful Vinson (4.897 de metri), cel mai inalt din Antarctica, unde a fost intr-o expeditie internationala in perioada 22 noiembrie - 8 decembrie, ascensiunea finala spre varf durand aproximativ opt ore.

Alpinistul Ciprian Patrascu a declarat corespondentului MEDIAFAX ca si-a cunoscut colegii de expeditie doar cu o seara inainte de plecarea propriu-zisa, in Punta Arenas, orasul cel mai sudic din Chile.

"Am participat, in perioada 22 noiembrie - 8 decembrie, la o expeditie internationala cu care am reusit sa cucerim Varful Vinson (4.897 de metri), cel mai inalt varf din Antarctica. In afara de mine, ceilalti membri ai expeditiei au fost un nepalez, un canadian, un olandez, un australian si doi americani. La inceput, am avut mari retineri in legatura cu participarea mea in cadrul acestei expeditii deoarece eram singurul roman, dar si pentru ca agentia care a organizat toata logistica expeditiei nu ne-a dat optiunea de a ne cunoaste intre noi inainte de aceasta experienta. Practic, noi toti am fost pusi in postura de a ne cunoaste doar cu o seara inainte de plecarea propriu-zisa in expeditie, in Punta Arenas, orasul cel mai sudic din Chile, unde se organizeaza majoritatea expeditiilor care au ca scop explorarea si cunoasterea Antarcticii", a spus Patrascu.

Dupa ce si-a cunoscut colegii de expeditie, el a constatat ca toti erau mult mai experimentati, unul dintre ei, de exemplu, avand doua ascensiuni reusite pe Everest, iar un altul se intorsese din maratonul Antarcticii, care a insemnat alergare pe zapada pe o distanta de 42 de kilometri la temperaturi de minus 30 sau minus 40 de grade Celsius.

"Cu toate acestea, consider ca la sfarsitul expeditiei am reusit sa pastrez reputatia excelenta pe care o au alpinistii nostri peste hotare. A fost o mare provocare pentru mine."

"Principala problema in cucerirea Varfului Vinson a fost ridicata de frig, in conditiile in care s-au inregistrat temperaturi de minus 40 de grade. Asaltul final de cucerire a Varfului Vinson in ziua ascensiunii a durat opt ore, iar coborarea alte trei ore", a spus alpinistul clujean.

Justin Ionescu, un alt alpinist roman, a reusit si el doua ascensiuni fenomenale. Acesta a escaladat intr-un singur an doua varfuri de peste opt mii de metri din masivul Himalaya. Si asta fara sepasi si fara oxigen suplimentar, performanta pe care o reusesc doar 3% dintre alpinisti. Sunca si cascavalul afumat l-au ajutat sa se catere pe cele doua varfuri din Himalaya.

Ar trebui să avem trenuri care merg cu 160 km/h, dar, în realitate, CFR nu poate înlocui o şină ruptă acum 4 ani
BRAT
Modifică setările cookies