Gabriel Ţabără, unul dintre cei mai cunoscuți alpiniști români, a murit pe Everest. O posibilă cauză a morții, exclusă

Gabriel Ţabără alpinism Everest Sporturi Gabriel Ţabără / Facebook
SPORT.RO
Data publicarii: Miercuri 22 Mai 2024, 19:16
Data actualizarii: Miercuri 22 Mai 2024, 19:25

Alpinistul Gabriel Viorel Ţabără, în vârstă de 48 de ani, a murit pe Everest, în Tabăra III, situată la 7470 m altitudine.

Românul a murit luni dimineaţă; potrivit oficialilor. El a fost găsit fără viaţă în cortul său de către ghidul său montan, a precizat Makalu Adventure, organizatorul expediţiei.

"Gabriel şi călăuza sa au avut o zi normală şi au intrat în corturile lor, aşa cum fac de obicei alpiniştii. Dar Gabriel nu s-a mai trezit", a declarat Mohan Lamsal, proprietarul companiei, pentru Everest Chronicle.

Khimlal Gautam, şeful Biroului de monitorizare şi facilitare a expediţiilor, a confirmat decesul alpinistului. "Am cerut detalii despre incident", a declarat Gautam.

Gabriel Ţabără, a treia victimă a Everestului în acest sezon

Potrivit lui Lamsal, compania a trimis cinci şerpaşi imediat ce managerul taberei de bază l-a informat luni despre incident. Dawa Sherpa, unul dintre ghizi, a ajuns în tabără marţi dimineaţă şi a confirmat decesul, potrivit lui Lamsal. 

Gabriel Ţabără este a treia victimă a sezonului pe cel mai înalt munte din lume. Aproximativ 400 de alpinişti au ajuns pe vârful Everest până marţi, potrivit lui Gautam. Peste 160 de alpinişti se aflau, marţi, în ultima etapă de ascensiune pe Everest.

Românul se afla pe munte de peste două luni, deoarece plănuia să escaladeze Lhotse fără oxigen suplimentar. El a finalizat aclimatizarea şi mai multe runde de rotaţie în pregătirea pentru ascensiunea pe vârf, potrivit news.ro.

"Cu siguranţă nu este vorba de lipsa de oxigen, deoarece oamenii nu folosesc oxigen în Tabăra III. Putem fi siguri de cauza morţii doar după autopsie", a declarat Lamsal.

ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!