david popovici Budapesta Camelia Potec Campionatul Mondial de natatie Sporturi

GALERIE FOTO ”David Popovici nu primește o pungă de bani”. Ce a transmis Camelia Potec, după ce puștiul de 17 ani a scris istorie la Budapesta

David Popovici a câștigat, la doar 17 ani, medaliile de aur la probele de 100 și 200 de metri liber la Campionatul Mondial de natație de la Budapesta!

SPORT.RO
Data publicarii: Miercuri 22 Iunie 2022, 23:30
Data actualizarii: Miercuri 22 Iunie 2022, 23:36

Camelia Potec, campioana olimpică de la Atena, din 2004, a vorbit la superlativ despre puștiul-minune al sportului românesc: ”Primește exact ceea ce cere pentru a-și îndeplini obiectivul”.

"Sunt două victorii. Cea din această seară a venit ca o dovadă a valorii lui David Popovici și bineîneles, el are acum două titluri de campion mondial. El e deja singurul înotător român care reușește asta și iată că are deja cele mai multe titluri de campion mondial de seniori, la nici 18 ani.

Camelia Potec: ”David Popovici nu primește o pungă de bani”

Ne place ce se scrie în presa internatională, faptul că avem numai laude în presă, dar la noi in țară vorbim de lucruri care nu aduc numai valoare țării. Dar rămâne ceea ce este, că el e un sportiv de performanță, că se vorbește bine despre Romania, că el aduce cinste României.

Dacă vorbim despre stat, e o discuție foarte lungă. El s-a antrenat numai și numai în România, nu în alte țări, așa cum am auzit. În ceea ce privește sprijinul statului, o să vorbească David duminică, atunci când se întoarce în țară. El a avut susținerea de care a avut nevoie, alături de părinți, a primit ceea ce a cerut, alături de antrenori. Antrenorul discută aceste lucruri și spune care e planul de pregătire, obiectivele și pașii pentru îndeplinirea obiectivelor, un plan care se depune și se discută la începutul anului competițional, în septembrie.

El nu primește o pungă de bani în septembrie și îi cheltuie, ci primește exact ceea ce cere pentru a-și îndeplini obiectivul. David a depășit performanțele scontate, dar va avea parte de același sprijin și de acum încolo, dacă va dori mai mult. El se întoarce acum în România cu două medalii de aur, e un sporitv care a arătat de mult că are talent, noi știam, este în pregătire la lot de aproape 5 ani, a câștigat medalii la Festivalul Tineretului European, în 2019, când a fost declarat sportivul lotului.

Atunci s-a discutat două sau trei zile, apoi, anul trecut, am fost întrebată de unde l-am scos pe acest David. El este de mult în țară și bate recorduri de la 11 ani. Dar probabil că nu a fost interes și nu e vina noastră", a spus Camelia Potec.

Este pentru prima oară după 49 de ani când un înotător reușește să câștige două titluri mondiale la aceeași ediție a Campionatului Mondial! Nu s-a mai întâmplat din 1973, de la americanul Jim Montgomery. 

Performanța este uriașă pentru România, având în vedere că David Popovici are doar 17 ani și este un debutant la Mondialele de seniori. Mai mult, cele două titluri mondiale sunt primele din istoria înotului masculin românesc.

David Popovici, campion mondial la 100 de metri liber

David Popovici a câștigat finala de la 100 m liber cu timpul de 47,58, după ce și-a valorificat la maximum finișul devastator. 

Pe locul secund s-a situat francezul Maxime Grousset, care a blocat cronometrul la 47,64, în timp ce locul al treilea i-a revenit canadianului Joshua Liendo Edwards, cu un rezultat de 47,71. 

România mai are două medalii de aur, cucerite de Tamara Costache (50 m liber, 1986) şi Diana Mocanu (200 m spate, 2001). 

Bilanţul României la Mondiale este acum de patru medalii de aur, una de argint şi şase de bronz.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!