GALERIE FOTO Fetele au făcut spectacol pe stadion! Clubul fără rival în Campionatele Naționale de oină, sportul național al României

oina ACS Galicea Mare Brătășanca Campionatele Naționale de oină Federația Română de Oină Sporturi
SPORT.RO
Data publicarii: Marti 09 Iulie 2024, 10:40
Data actualizarii: Marti 09 Iulie 2024, 11:19

În aceste zile s-au desfășurat competițiile de junioare organizate de Federația Română de Oină.

”Weekend perfect pentru ACS Galicea Mare! 3 competiții, 3 trofee”, a postat Federația Română de Oină pe pagina oficială de Facebook, la finalul Campionatelor Naționale de junioare I, II și III.

Competițiile s-au desfășurat pe stadionul din satul Brătășanca din comuna prahoveană Filipeștii de Târg.

ACS Galicea Mare, din Dolj, a câștigat practic toate trofeele puse în joc: atât cele 3 Campionate Naționale la junioare I, II și III, cât și Cupa Ambiția la junioare IV.

Clasament final Campionatul Național de Junioare I

1. ACS Galicea Mare - 12p

2. CS Dacia Mioveni 2012 - 10p

3. CS Hida - 8p

4. CSM Râmnicu Sărat - 6p

5. ACS Ambiția Mădălin - 4p

Clasament final Campionatul Național de Junioare II

1. ACS Galicea Mare - 12p

2. CS Hida - 10p

3. CS Dacia Mioveni 2012 - 8p

4. CSM Râmnicu Sărat - 6p

5. ACS Ambiția Mădălin - 4p

Clasament final Campionatul Național de Junioare III

1. ACS Galicea Mare - 8p (22-8)

2. CS Dacia Mioveni 2012 - 8p (21-10)

3. ACS Ambiția Mădălin - 5p

4. CSM Râmnicu Sărat - 3p

Clasament final Cupa Ambiția - Junioare IV

1. ACS Galicea Mare 

2. CS Dacia Mioveni 2012

3. ACS Ambiția Mădălin

Avem un sport național declarat prin lege, oina, dar nu știm să-l jucăm! ”Luăm România la periat, pentru a o învăța oină”

Președintele Federaţiei Române de Oină, Nicu Dobre, a explicat în luna mai, într-un amplu interviu pentru Agerpres, ce planuri are cu sportul declarat prin lege ”sport naţional al României”.

"Noi, practic, ce facem acum? Luăm toată România la periat, într-un termen mai puţin academic, încercând să îi învăţăm pe oameni acest sport", a afirmat preşedintele FRO.

Deşi jocul de oină, legiferat ca sportul naţional al României, a fost inclus şi în "Inventarul naţional al elementelor vii de patrimoniu cultural imaterial" de către Ministerul Culturii, federaţia întâmpină în continuare probleme în ceea ce priveşte popularizarea acestei discipline.

"Teoretic, nu ar trebui să mă chinuiesc să promovez oina în România. Adică România ar trebui să ştie să joace oină. Dar avem această problemă", afirmă Dobre.

Una dintre cerinţele FRO este ca în şcoli să se găsească un kit pentru practicarea acestui sport şi regulamentul, pentru cei care vor să înveţe: "Atenţie, a nu se confunda cu trebuie să facă toată lumea oină pentru că este sport naţional, dar trebuie să aibă posibilitatea".

Parlamentul României a adoptat în data de 11 aprilie 2023 o lege prin care oina este declarată sport naţional al României şi a decretat ziua de 9 mai - Ziua Naţională a Oinei. Cu toate acestea, oina nu are nici măcar un teren la nivel naţional destinat exclusiv acestei discipline: "Aici este o mare problemă, pentru că avem un sport naţional şi ar trebui să avem cel puţin unul la nivelul Capitalei şi unul în fiecare regiune".

Conform preşedintelui FRO impasul major este legat de faptul că în facultăţile de educaţie fizică şi sport, viitorii profesori nu deprind tainele acestui sport: "Dacă profesorii de sport nu cunosc oina, cine să îi înveţe pe copii în şcoală? Am făcut demersuri la toate facultăţile de profil din ţară, din păcate nu sunt interesaţi nici măcar să le prezentăm regulile".

Info, foto și video: Federația Română de Oină

ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!