Sporturi

EXCLUSIV Cel mai bun scrimer român la Europenele de cadeți, scos din lot ca să fie trimis la Mondiale băiatul șefului COSR. Dacian Enache contribuise decisiv la bronzul câștigat de tricolori pe 2 martie, dar a fost lăsat acasă

Dacian Enache, cel mai bun scrimer tricolor la Europenele de cadeți desfășurate la începutul lunii martie și principalul artizan al medaliei de bronz câștigate de România, a fost scos din lotul pentru Mondiale ca să i se facă loc băiatului actualului președinte al COSR.

SPORT.RO
Data publicarii: Duminica 27 Martie 2022, 08:05
Data actualizarii: Duminica 27 Martie 2022, 22:49

Măsura a fost propusă și susținută de antrenorul-coordonator al lotului, Alexandru Chiculiță, cel care e, în același timp, și nașul lui Vlad Covaliu, sportivul introdus în lot deși e abia al 5-lea ca valoare, conform punctelor acumulate. Comitetul Executiv al Federației Române de Scrimă a votat în unanimitate propunerea de a-l băga peste rând pe Covaliu junior, după cum a declarat pentru Sport.ro chiar președintele Marius Florea.

La Europenele de cadeți și juniori de la Novi Sad, desfășurate la începutul lunii martie, echipa de băieți a României a luat medalia de bronz. Conform rankingului publicat pe site-ul oficial al federației române, Dacian Enache a câștigat la concursul din 2 martie 20 de puncte, adică dublu față de următorii sportivi din lot: Casian Cîdu - 10 puncte, Gheorghe Rareș - 10 puncte și Luca Radu - 5 puncte.

FOTO: Echipa care a luat bronzul. De la stânga la dreapta: Dacian Enache, Casian Cîdu, Rareș Gheorghe și Luca Radu 

Covaliu junior – locul 5 ca valoare, dar primul în lotul de Mondiale. Deși era cel mai slab clasat și nici măcar nu participa la Europene, a fost singurul sigur pe locul său în echipă

La concursul individual, tot Dacian Enache a reușit cea mai bună performanță dintre români, clasându-se pe locul 12. Cîdu s-a clasat pe 18.

Cu toate acestea, Enache a fost scos din lotul pentru Mondialele din Dubai (2-10 aprilie) la propunerea antrenorului Chiculiță, pentru a-i face loc lui Vlad Covaliu, care-i este nu doar fin, ci și elev la clubul Dinamo.

În clasamentul general al pe sabie la masculin, care contorizează rezultatele obținute la diverse competiții de toți scrimerii români, Dacian Enache ocupă locul 3, cu 96,5 puncte, mai mult decât dublu față de Vlad Covaliu – care e pe locul 5, cu doar 44,5 puncte.

Interesant este că atât președintele federației, cât și antrenorul-coordonator au confirmat pentru Sport.ro că singurul care a avut locul rezervat la Mondiale încă dinainte de a se pleca la Europene a fost tocmai Covaliu junior, care era cel mai slab clasat și nici nu participa la competiție! Niciunul dintre cei doi n-a reușit să ofere o explicație din punct de vedere sportiv pentru această decizie.

Enache este cu un an mai mic decât băiatul șefului COSR: e născut în 2006 (are 16 ani), în timp ce Covaliu junior este născut în 2005 (17 ani).

Portița din regulament pe unde a fost băgat băiatul șefului COSR în națională: antrenorul are dreptul să numească al treilea jucător din lotul pentru Mondiale. Iar Chiculiță l-a ales pe finul său

Pentru această operațiune de scoatere din lot a unui sportiv mai valoros și înlocuirea sa cu un altul care are tată influent, federația s-a folosit de o portiță din regulament, care prevede că primii doi clasați în ranking fac automat parte din echipa națională, în timp ce al treilea component este propus de antrenorul coordonator. Deși Enache e cel mai în formă și a fost cel mai bun din echipă la Europene, se află pe locul 3 deoarece ceilalți doi scrimeri au făcut la concursurile de anul trecut mai multe puncte.

Rankingul din acest moment arată astfel:

1. Cîdu Casian – 204 puncte,

2. Radu Luca – 98 puncte,

3. Enache Dacian – 96,5 puncte,

4. Gheorghe Rareș – 74 puncte,

5. Covaliu Vlad – 44,5 puncte.

Sunat de jurnalistul Sport.ro, președintele federației, Marius Florea, n-a reușit să explice criteriile sportive în baza cărora s-a decis eliminarea celui mai bun sportiv din lot pentru a-l băga în loc pe băiatul președintelui COSR. În schimb, Marius Florea l-a acuzat pe reporter că pune întrebările „cu tentă” și a invocat faptul că e acoperit din punct de vedere legal: „Regulamentul prevede asta. A fost conform regulamentului! Antrenorul coordonator și-a asumat propunerea, Comitetul Executiv a votat-o. N-a depins de mine, n-am votat doar eu acolo”.

Președintele FR Scrimă, Marius Florea: promovarea peste rând a lui Covaliu jr. „n-are legătură cu faptul că e băiatul șefului COSR”

Pentru că interlocutorul a repetat de mai multe ori că nu el a hotărât și din discuție părea că se delimitează de ce s-a întâmplat, reporterul l-a întrebat pe președintele FR Scrimă cum a votat în Comitetul Executiv. Răspunsul a fost lămuritor: „Da, am votat și eu. A fost în unanimitate. Antrenorul a făcut propunerea. Și eu am susținut-o”.

La întrebarea cum se explică această scoatere bizară a celui mai bun jucător de la Europenele abia încheiate, Marius Florea a răspuns indirect: „Nu era o distanță așa mare între cei doi în clasament...”. Reporterul a făcut observația că Dacian Enache are totuși punctaj mai mult decât dublu față de băiatul șefului COSR, moment în care președintele federației a invocat probleme de sănătate pentru Vlad Covaliu: „A fost accidentat, a avut și Covid... De aceea n-are puncte”.

Marius Florea a dat asigurări că promovarea peste rând a lui Vlad Covaliu „n-are legătură cu faptul că e băiatul șefului COSR”, dar când a fost întrebat de reporter ce criterii au fost, totuși, luate în calcul și de ce a fost sărit inclusiv sportivul de pe locul 4, a răspuns că întrebările sunt „cu tentă”.

Surse din federație au dezvăluit pentru Sport.ro că antrenorul-coordonator Chiculiță, le-ar fi oferit apropiaților următoarea explicație: „Am apucat să-i promit băiatului (Vlad Covaliu – n. red.) că-l iau la Mondiale...”.

Decizia de a-l băga în față pe Covaliu jr. a făcut vâlvă în toată scrima românească

Decizia de a elimina un sportiv mai bine clasat pentru a-l lua la Mondiale pe un altul cu punctaj mai mic este fără precedent la federația de scrimă. Vestea s-a dus peste tot și acum subiectul e discutat pretutindeni.

O sursă a explicat pentru Sport.ro că la Europenele de la Novi Sad s-a pierdut medalia la cadeți individual dintr-o eroare de strategie. Casian Cîdu, cotat cu cele mai bune șanse să câștige ceva, a fost trimis să „tragă” și la juniori, unde de asemenea se calificase. Așa că la cadeți a intrat pe planșă deja obosit.

Sport.ro a încercat să afle și punctul de vedere al lui Mihai Covaliu, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, dar acesta n-a putut fi contactat.

Mihai Covaliu, al cărui fiu e băgat acum peste rând în lot fără a se respecta ierarhiile sportive, a fost unul dintre cei mai buni scrimeri români. Tocmai pentru că în cazul său au fost respectate criteriile valorice și n-a fost dat la o parte ca să li se facă loc altor sportivi mai slab clasați, dar cu „spate”, Mihai Covaliu a putut să-și împlinească destinul și să devină campion olimpic la Sydney 2000, campion mondial la Leipzig 2005 și campion european la Izmir 2006.

Interviu. Alexandru Chiculiță, antrenor-coordonator: „Îmi asum decizia. Sunt primul care-și dă demisia dacă nu obținem rezultate la Mondiale”

Domnule Chiculiță, l-ați scos din lot pe cel mai bun jucător al României la Europene pentru a-l băga pe Vlad Covaliu. De ce?
Este o hotărâre pe care o luasem încă dinainte de Europene. Vlad Covaliu a fost depistat pozitiv cu Covid înainte de Campionatele Naționale și n-a putut juca, iar înainte de asta a fost accidentat. Am spus încă dinainte de Europene că îl voi lua pe Covaliu la Mondiale.

Și l-ați scos pe Dacian Enache, care a luat cele mai multe puncte pentru România.
Da, dar să știți că n-am avut rezultate strălucite la Europenele astea. A fost cel mai bun, dar rezultatele au fost slabe. A ieșit în primii 16. Noi așteptam de la Casian Cîdu să obțină medalie.

„Să știți că inițial eu am trimis lista cu Casian Cîdu, Dacian Enache și Vlad Covaliu“

Înțeleg, dar văd chiar pe rankingul publicat pe site-ul federației că Dacian Enache, sportivul scos din lot la Mondialele de peste două săptămâni, a făcut dublul numărului de puncte față de următorii sportivi din echipă.
Să știți că inițial eu am trimis lista cu Casian Cîdu, Dacian Enache și Vlad Covaliu. Însă mi s-a comunicat că, potrivit acordului cu ministerul, primii doi clasați trebuie să meargă obligatoriu. Eu împreună cu colectivul am decis așa.

De fapt, dumneavoastră ați decis. Înțeleg de la președintele federației că a fost propunerea dumneavoastră.
Da, a fost decizia mea.

Dar tot nu reușesc să înțeleg criteriile pentru care ați decis acest lucru. Înaintea lui Vlad Covaliu, care e pe 5, se afla și Rareș Gheorghe, care e pe locul 4. De asemenea, cu punctaj mult mai bun, 74 de puncte față de 44,5.
Și Vlad Covaliu e unul din sportivii foarte buni. A avut rezultate. Și v-am spus că decizia am anunțat-o înainte dsă plecăm la Europene.

„Da, sunt nașul lui Vlad Covaliu și nașul de cununie a lui Mihai Covaliu. Dar n-am amestecat niciodată meseria cu relațiile personale”

Am înțeles asta. Dar nu înțeleg de ce ați luat această decizie. Aveți garanția că va aduce medalie?
Este decizia mea și mi-o asum. Sunt primul care-și va da demisia dacă nu obținem rezultate.

Am înțeles. Un ultim lucru: sunteți nașul lui Vlad Covaliu...
Da. Sunt nașul lui Vlad Covaliu, nu ascund asta. Sunt și nașul de cununie al lui Mihai Covaliu. Dar să știți că eu n-am amestecat niciodată meseria cu relațiile personale. Niciodată. N-am favorizat nici pe mama, nici pe tata!

Dar trebuie să recunoașteți că situația de acum este cel puțin... Ciudată, să-i spunem.
Da, și mi-o asum. Este decizia mea și eu voi răspunde dacă nu merg bine lucrurile la Mondiale.

Modifică setările cookies