Cazul Sharapovei a deschis Cutia Pandorei | 5 tari, intre care Kenya si Etiopia, furnizoarele de maratonisti, aflate intr-o situatie critica. Prezenta atletilor rusi la JO e incerta

Maria Sharapova Agentia Mondiala Antidoping doping Meldonium Sporturi
SPORT.RO
Data publicarii: Vineri 11 Martie 2016, 19:58
Data actualizarii: Vineri 11 Martie 2016, 20:28

Maria Sharapova a fost depistata pozitiv si suspendara provizoriu de Federatia Internationala de Tenis. Numele rusoaicei se afla insa pe o lista mult mare mare, alaturi de alte 98 de nume.

Sportul mondial trece printr-o adevarata criza, iar scandalul Sharapovei a deschis o Cutie a Pandorei. Dopingul a redevenit un subiect fierbinte cu doar cateva luni inaintea Jocurilor Olimpice de la Rio si Agentia Mondiala Anti-Doping, dar si Federatia Internationala de Atletism anunta ca situatia e una "critica".

La nici o saptamana de la conferinta de presa a Mariei Sharapova, care a recunoscut ca a fost depistata pozitiv cu Meldonium, un medicament care mareste capacitatea de efort a sportivilor, interzis la inceputul acestui an, AMA anunta ca alti 98 de sportivi au fost gasiti dopati.

"Putem confirma ca de la 1 ianuarie 2016, data la care Meldonium a fost interzis, exista inregistrate in total 99 de cazuri pozitive cu aceasta substanta", a spus Ben Nichols, purtatorul de cuvant al Agentiei Mondiale Anti-Doping.

5 tari, intre care "furnizoarele de maratonisti", in situatie critica

De asemenea, Federatia Internationala de Atletism, anunta ca situatia e una grava in cazul mai multor tari in care programele antidoping nu sunt actualizate.

Kenya si Etiopia, tari cu traditie in atletism, dar si Maroc, Ucraina si Belarus se afla "intr-o situatie foarte critica".

"Exista cinci tari despre care consiliul IAAF estimeaza ca sunt intr-o situatie foarte critica in grade diferite", a declarat si Sebastian Coe, presedintele IAAF.

Atletii rusi risca sa fie interzisi la JO

Un alt reprezentant al IAAF a anuntat astazi ca suspendarea Rusiei ramane valabila pentru moment, existand riscul ca atletii rusi sa fie interzisi la Jocurile Olimpice de la Rio.

Rusia fusese suspendata provizoriu in noiembrie anul trecut dupa dupa publicarea unui raport critic al Agentiei Mondiale Anti-Doping priving practicile in vigoare din Rusia, facilitate prin complicitatea responsabililor federali.

"Cu siguranta, Rusia a facut progrese considerabile de la suspendarea sa, in noiembrie anul trecut, insa mai ramane inca o munca semnificativa de facut pentru a indeplini criteriile care sa permita o reabilitare", a spus Rune Andersen, seful unitatii speciale a IAAF insarcinate cu instrumentarea cazului.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!