catalin chirila Campionatele Mondiale de kaiac-canoe Ivan Patzaichin kaiac-canoe tulcea Sporturi

GALERIE FOTO Cătălin Chirilă pentru noi este Ivan Patzaichin 2! Povestea sportivului din Tulcea, al doilea lipovean campion mondial la kaiac-canoe

Românul a câștigat titlul la 1.000 de metri și medalia de argint la 500 de metri la recent încheiatele Campionate Mondiale de la Halifax, în Canada.

SPORT.RO
Data publicarii: Miercuri 10 August 2022, 07:54
Data actualizarii: Miercuri 10 August 2022, 07:54

Cătălin Chirilă (24 de ani) a scris istorie la Campionatele Mondiale de kaiac-canoe de la Halifax (Canada), recent încheiate, unde a obținut aurul la 1.000 de metri și argintul la 500 de metri.

O performanță fabuloasă, cu atât mai mult cu cât doar Simion Ismailciuc (1963), marele Ivan Patzaichin (1973 și 1977) și Aurel Macarencu (1986) au obținut titlul mondial la 1000 de metri pentru România de-a lungul anilor.

Cătălin Chirilă, alături de Ivan Patzaichin, Simion Ismailciuc și Aurel Macarencu în galeria marilor campioni

”Din Sarichioi, județul Tulcea, etnicul nostru Cătălin Chirilă este noul campion al lumii la canoe 1, proba de 1.000 de metri. Cu ani în urmă, un alt etnic, marele Ivan Patzaichin, a luat aur de două ori în această probă. 

În istoria sportului românesc, Cătălin este al patrulea sportiv cu aur la 1.000 de metri, după Aurel Macarencu (în 1986), Ivan Patzaichin (în 1973 și 1977) și Simion Ismailciuc (în 1963)”, a spus Silviu Feodor, președintele Comunității Rușilor Lipoveni din România și deputatul minorității în Parlament, conform Dobrogea Live.

Sursa citată precizează că tulceanul Chirilă a devenit astfel al doilea lipovean, după marele Patzaichin, care devine campion al lumii.

Provine dintr-o familie de staroveri, s-a născut în Tulcea și a crescut în Sarichioi

Cătălin Chirilă provine dintr-o familie de staroveri (ortodocși de rit vechi). Născut pe 11 mai 1998 în Tulcea, el a copilărit în comuna Sarichioi de lângă Lacul Razim din Rezervația Biosferei Delta Dunării și a devenit ”mândria întregii comunități locale”, scrie Consiliul Județean Tulcea pe site-ul oficial al instituției.

A terminat Liceul Teoretic ”Ion Creangă” din Tulcea (fostul Liceu Pedagogic al orașului), pe care l-a absolvit cu specializarea de instructor sportiv.

De pe Lacul Ciuperca din Tulcea la titlul mondial din Canada

Cătălin Chirilă a ajuns prima dată în barcă în anul 2012, conform propriilor declarații, când a participat la o selecție, iar antrenamentele serioase le-a început tot atunci, pe Lacul Ciuperca din orașul Tulcea, în cadrul Clubului Sportiv Municipal Danubiu. În prezent este legitimat la Steaua București.

„Județul Tulcea reprezintă copilăria mea, locul de unde mi-am început cariera (pe lacul Ciuperca, la canoe). Pentru mine Tulcea va rămâne întotdeauna județul de suflet, locul unde voi regăsi mereu casa părintească“, a spus Cătălin Chirilă, care deja își găsea locul în galeria personalităților din județul dobrogean, existentă pe site-ul oficial al Consiliului Județean Tulcea, încă dinaintea performanțelor recente de la Campionatele Mondiale de la Halifax.

În schimb, cel puțin până acum, campionul mondial Cătălin Chirilă nu are pagină în limba română pe Wikipedia.

Foto: CJ Tulcea & Zorile

Modifică setările cookies